Kdaj: 7.7.2015 od 10.00 naprej
Kje: Mesto oblikovanja, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana
Vstop prost

Druženje, glasba, odprodaja oblikovalskih kosov, dobra hrana, arhitekturne svetovalnice in druge »off in sploh« predstave.

Dogodek »OFF IN SPLOH« organizira revija HIŠE v sodelovanju z Mestom oblikovanja Slovenija. Gre za prvi tovrstni celodnevni dogodek, kjer bo možno dobiti avtorske izdelke modnega in produktnega oblikovanja po nižjih cenah, tudi knjige, ki so bile tiskane na tej lokaciji in svetovalnice, kjer boste lahko poiskali brezplačne nasvete in inovativne rešitve usmerjene v prihodnost za gradnjo in dom. Popoldne bo tematiko zaokrožila okrogla miza s predstavitvijo projektov iz prihajajoče nove številke revije HIŠE 90, kjer bo govora o trajnostnih konceptih v arhitekturi, bio hišah, naravnih materialih v gradnji in recikliranju. Vse skupaj pa se bo zaključilo z intervencijo plesne skupine Radiator in sproščenim druženjem na večernem dogodku.

Ugodneje boste lahko domov odnesli …

… finske oblikovalske produkte iittala, slovenske Stolžke, nakit Maje Licul, brezdotična stikala Anigmoteh, prenovljeno vintage pohištvo Mellow Moose Station, modne kose mladih oblikovalk Sare Biljali, Ive Katalenič in Zarje Predin, ure Boštjana Pavliča, stole Rex, lesene produkte izredno perspektivnega oblikovalca Matica Trevna, gugalnice Švigašvaga, izdelke kolektiva Brands Of Friends, kozarce Stories design, modne lesene dodatke Moi, s katerimi boste bohemsko elegantni, pohištvo in dodatke za dom Primus Design, oblačila znamke NiOka, ki jo zaznamuje multifunkcionalni minimalizem, romantične kose Mojce Celin, ergonomske stole podjetja Donar, modna sončna očala iz Optike OS, oblačila s svojstveno estetiko kolektiva Young@Squat, …

Brezplačne nasvete boste dobili pri …
… krajinskih arhitektih iz studia Landscape, ki se bodo predstavili tudi z maketo naravnega bazena.
… krajinskih arhitektih iz studia Aleja inženiring, kateri bodo predstavili krajinsko načrtovanje in vrtno iluminacijo.
… krajinskih arhitektih Vilinski vrt inženiring krajinske arhitekture,  ki načrtujejo vrtove in izvajajo vsa potrebna dela.
… arhitektu Boštjanu Gabrijelčiču iz studia Arhitektura, ki bo predstavil tudi izvedene projekte individualnih hiš in stanovanj.

Za razvajanje naših in vaših brbončič bodo poskrbeli…
Tiskarna Kavarna z Jurjevo rolo. Gre za belokranjsko jed sestavljeno iz nadevanih svinjskih reber, postreženih s praženim krompirjem z ocvirki in zelenjavo.
Restavracija Glažuta z Razstavljeno Slovensko gibanico malo drugače (domač piškot z makom, orehov sladoled, skutin žličnik, jabolčna čežana, spirala vlečenega testa).
Mobilna kuhinja tradicionalni okusi Slovenije, kjer se boste od 15h dalje lahko tudi udeležili delavnice, kjer vas bo mojster Gašper naučil izdelave idrijskih žlikrofov.

Od 16. ure dalje se boste lahko brezplačno uredili pri izkušenih mojstrih Frizerskega salona »N«. Ne bodo pa urejali zgolj pričesk, ampak bodo s sabo pripeljali tudi vizažistko in manikerko. Kar si velja zapomniti!

Ob 17h vam bo Vivo catering postregel z brezplačno žlahtno kapljico.

Ob 18h vabljeni na razpravo Nova skromnost. Urednica revije HIŠE Eva Prelovšek Niemela bo gostila Trash Design Studio, strokovnjakinjo s področja znanosti o lesu dr. Andrejo Kutnar, direktorja podjetja Snopje d.o.o. Tomaža Činča in arhitekta Roka Žnidaršiča, ki je avtor Čolnarne Koseški bajer. Po kratki predstavitvi projektov, ki so jih sodelujoči ustvarili, bomo skozi diskusijo skušali ugotoviti, kaj je resnično sonaravna gradnja, kako cenovno dostopna je takšna gradnja, kateri materiali v gradbeništvu so zdravi in kateri ne, kakšen pomen ima recikliranje in ustvarjanje ničnih odpadkov, kako varčevati s surovinami in pokazati novo skromnost, s katero se odpovemo novodobnem brezglavem potrošništvu. Ker je Zemlja omejen planet, so omejene tudi zaloge surovin na njem. Kako lahko poskrbimo, da bodo imeli lepo prihodnost tudi naši otroci in ne bomo do konca izčrpali svetovne zakladnice surovin?

In še nekaj več besed o udeležencih tega pogovora:

… Trash design studio, mladi arhitekti, ki iz starih zavrženih kosov izdelajo nov privlačen interier. Zagovarjajo recikliranje notranje opreme, saj tako ustvarijo boljše in cenovno odstopne interierje. Dva njihova interierja bosta objavljena v julijski reviji Hiše.

… Dr. Andreja Kutnar je začetnica področja znanosti o lesu na Oddelku za aplikativno naravoslovje Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije ter na Oddelku za tehnologijo Inštituta Andrej Marušič. V raziskavah ugotavlja, zakaj je lesena gradnja bolj zdrava od običajne masivne gradnje. Njena kolumna bo objavljena v reviji Hiše.

… Tomaž Činč, direktor podjetja Snopje, d.o.o., ki gradi objekte izključno iz naravnih materialov, kot so slamnate bale, les, glineni in apneni ometi.  Njegovo izhodišče poslovanja je ‘Naravni kapitalizem’, ki se zaveda odvisnosti ekonomije od naravnih virov in storitev ekosistema, ki nam jih narava ponuja. Njihov objekt- prizidek v Murski Soboti, bo objavljen v reviji Hiše.

… Rok Žnidaršič, arhitekt, avtor Čolnarne Koseški bajer, ki je zgrajena iz leskovih vej in bo objavljena v julijski reviji Hiše.

Ob 20h si boste lahko ogledali plesno intervencijo Radiator.
Koreografija in izvedba: Enya Belak, Maša Hawlina, Tajda Podobnik, Tamara Polanc, Kristina Rozman
Glasba: Veronika Valdés
Produkcija: KUD Radiator

Kot inspiracijo intervencije so mlade ustvarjalke giba podale sledečo misel Mabel E. Todd-a iz n+knjige Misleče telo: »Civilizacija je rezultat biološke evolucije. Problem prilagajanja posameznika na družbo, tako na neposredno okolje kot širše, pa je dinamičen, nikoli ni samo pasiven.

Človek se z okoljem spoprijema na aktiven način, nenehno se prilagaja spremembam. Žival človek ne more pobegniti ali se spopasti ob vsaki priložnosti, ko izkusi jezo ali strah, kakor bi v takih razmerah ravnal njegov gozdni brat.« 

Za prijetno vzdušje in glasbeno kuliso tekom celotnega dne bo skrbel Tomaž Pezdirc in Radio Terminal.

Dogajanje bo resnično pestro, zato brez izgovorov na »OFF IN SPLOH« in se vidimo v torek. Vabljeni!