Kdaj: V torek, 15. 9. 2015, od 10. do 22. ure (pravo dogajanje se bo pričelo ob 17. uri).
Kje: Mesto oblikovanja Slovenija, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana
Vstop prost

Kaj je sploh OFF IN SPLOH?
Dogodek »OFF IN SPLOH« organizira revija HIŠE v sodelovanju z Mestom oblikovanja Slovenija. Gre za drugi tovrstni celodnevni dogodek. Posvečen je prodaji in kreativnim predstavitvam dobro oblikovanih izdelkov, inovativnih materialov, inženirskih, mojstrskih in družboslovnih znanj ter izvirnih storitev, ki bogatijo urbani življenjski slog. V stari tiskarni bodo tako na voljo avtorski izdelki modnega in produktnega oblikovanja po nižjih cenah, pa tudi knjige, ki so bile tiskane na tej lokaciji. Na voljo bodo tudi popusti na storitve, dogajanje bo popestrila množica kreativnih predstav in intervencij podjetij in ustvarjalcev.

Kaj vse se bo dogajalo?
V okviru dogodka bo ob 17.00 revija Hiše organizirala razpravo Smo na pragu nove revolucije v arhitekturi? Razvoj novih tehnologij kot so 3D print, računalniško podprto 3D načrtovanje BIM,  pametni sistemi opremljanja in obratovanja stavb spreminjajo naš vsakdan in znižujejo ceno gradnje objektov. Bodo hiše postale zelo poceni in cenovno dostopne za vsakogar? Bomo na gradbiščih v prihodnosti sploh še videli delavce?  Bodo te inovacije uničile dosedanja tržišča, kot so računalniki uničili pisalne stroje? Ali pa je vse le modna muha, ki ne bo mogla nikoli nadomestiti tako kompleksnega procesa, kot je snovanje in gradnja objektov (iz naravnih materialov)? Sodelujoči: Uroš Maršič, gradbeni inženir, poznavalec BIM tehnologij in samostojni podjetnik. V okviru projekta »Po kreativni poti do praktičnega znanja« je skupaj s študenti Univerze na Primorskem in v sodelovanju s podjetjem KonektON d.o.o. raziskoval način implementacije BIM-a v podjetja in organizacije v Sloveniji. Izsledke raziskave je opisal v članku za revijo HIŠE; Aklih, mladi oblikovalci, ki s pomočjo 3D tiska ustvarjajo privlačne oblikovalske izdelke. Njihovo delo bo predstvaljeno v reviji HIŠE; Andrej Žužek, direktor podjetja INTRI, d.o.o., ki se ukvarja s 3D tiskom. Svoj pogled na prihodnost gradnje hiš s pomočjo 3D tiska je opisal v kolumni za revijo HIŠE; Dejan Semič, gradbeni inženir iz biroja Atelje S. Projekt biroja – hiša MK bo objavljena v reviji HIŠE. Urednica revije Hiše Eva Prelovšek Niemelä bo gostila strokovnjake, ki bodo orisali prednosti in slabosti novih tehnologij v arhitekturi.

Kolektiv Young@Squat vabi obiskovalce, da postanejo del Squat Instagrama. Pri pomerjanju kolekcije Young@Squat za jesen/zima 2015 izkoristite prisotne oblikovalce, da vas stilirajo in z nekaj sreče in veliko všečki na Instagramu boste domov odnesli izbrani look! Izjemne kreacije mladih oblikovalcev Zarje Predin in Davida Bacalija si boste lahko ogledali kar na živi lutki!

Pri oblikovalki Mojci Goltes, strokovnjakinji za usnje boste lahko pobližje spoznali izdelavo usnjenih izdelkov, saj si boste lahko sami ustvarili mošnjičke. Podjetje Mulej Vizije se bo predstavilo z unikatno serijo kreacij iz keramike, mogoče pa bo tudi preizkusiti metodo za asociativno in ustvarjalno razmišljanje.

Ekipa Mellow Moose Station vas bo očarala z brezčasnim vintage pohištvom, ki ga bo možno opazovati med samim postopkom prenavljanja. Moi bodo brusili lesene metuljčke, modne dodatke za vsakogar, ki želi izstopati, medtem pa vam bo Stories Design ob 17.30 v svojih kristalnih kozarcih postregel z žganico.

Jadranka Novak – PUPA se bo predstavila s ponudbo otroških pokrival, na njenem razstavnem prostoru se boste lahko tudi kreativno izrazili v okviru delavnic z izdelki za boljši svet. Podjetje Galerija Farzad, ki ponuja perzijske preproge, bo poskrbelo za zanimivo predavanje ob 18.00, na katerem boste izvedeli vse o tovrstnih preprogah in njihovem restavriranju!

Podjetje Unicommerce d.o.o. bo ob 17.00 uri obiskovalce pogostilo s šampanjcem  serviranim v kozarcih Iittala. Sodelujete lahko tudi v nagradni igri in se potegujete za kozarce iz serije Ultima Thule. Manjkalo pa ne bo niti podjetje 3S Design, ki bo pripravilo pokušino jedi iz bio slovenskega česna.

Galerije Ažbe bo predstavila meščansko pogrnjeno mizo z originalnim starim namiznim posodjem in pripadajočimi predmeti.

Podjetje INITRI vas bo osupnilo s 3D-skeniranjem in prikazom 3D-natisnjene skulpture, podjetje Maramo bo na svoj parket inovativnih oblik povabil znano saksofonistko Tjašo Perigoj, ki bo nastopila ob 18.30. Ogledali in kupili boste lahko tudi pohištvo in dodatke za dom podjetja Primus Design, ki bo z vami iskalo odgovor na vprašanje Kaj je popolno? Med 16. in 17. uro pa bo čas za salso s Športno plesnim centrom BUBA.

Sodelovali bodo tudi FAT RAT, Noa Les, Sare Biljali, Ksenija Baraga, Matic Treven, Švigašvaga, Iva Katalenič, Brands Of Friends, Optika Smole, Medijski partner, Prodomus, NiOka, Voz, Mojca Celin, Maja Licul, Boštjan Pavlič, Si.natura in Donar.

Za razvajanje jezikov in želodcev bodo poskrbeli Vivo catering, Fer Fud, Kavarna Tiskarna, restavracija Glažuta.

Hair and Make up Michael Baum bodo ponudili svetovanje za frizure in make up, Studio MG, storitve na področju nege telesa, bo izvajal storitve manikure.

Z inovativno embalažo raznovrstne ponudbe domačih pridelkov Zakladov doline Mirne se bosta predstavila tudi David Klobčar in Nina Klasinc. Predstavilo se bo tudi Društvo kmečkih žena, ki bo posreglo s cvičkom s Fare in cvičkovo penino.

Glasbeno vzdušje bodo pričarali Tomaž Pezdirc, Živa Kočevar in Vladimir Petković z Radia Terminal.