Strokovna žirija v sestavi Lenka Bajželj, Mateja Panter, Maja Tasič Demšar, Jelena Pirkmajer, Branko Uršič in predsednik Matjaž Zorc se je sestala 28. septembra. Izmed prispelih predlogov je za nagrado oblikovanje leta soglasno izbrala jadrnico Elan GT6.

Ko se združijo priznani navtični oblikovalci Humphreys Yacht Design, oblikovalski studio F. A. Porsche in proizvajalec, ki že desetletja kraljuje v svojem razredu, je rezultat, poln presežkov, že skorajda pričakovan. Preporod navtike in dojemanja prostega časa na morju se odraža v novi zasnovi, ki sicer sledi ostalim trendom, vendar jih hkrati tudi presega. Vnos razkošja tudi v segment čarterskih in potovalnih jadrnic je tukaj smiselno združen v funkcionalno celoto. Značilno obliko »flush decka« odprtine na boku elegantno nadgradijo in hkrati v notranjosti – kar je v jadralski navtiki sploh težko pričakovan element – ponujajo stik z morjem. Ostala notranja oprema s svojo barvno diskretnostjo k temu še pripomore. Svetli, odprti in zračni prostori s funkcionalnimi elementi zaključijo formo pred tlemi ter tako dajejo vtis lebdenja in večje razsežnosti prostora, kar nadgradi dosedanje pričakovane oblikovne parametre. Glavni akterji so tu uporabniki in seveda morje, a barka kljub temu, da deluje diskretno in je oblikovno izčiščena, tudi sama prevzema ta primat in nedvomno poskrbi, da bo v marinah in privezih v prvem planu.

Tudi kompleksnost, izzivi proizvodnje in izvedbe ter zelo zahteven trg so razsodniki oblikovanja, vendar že lahko rečemo, da barka suvereno in samozavestno stopa ob bok največjim svetovnim proizvajalcem ter skrbi, da Elan ostaja v družbi najboljših.

Oblikovanje leta

Oblikovanje
Elan R&D, Studio F. A. Porsche, Humphreys Yacht Design

Proizvajalec
Elan, d. o. o.

Fotografije
Barbar Studio

Leto izvedbe
2020