11. 10. in 3. 11. ob 17.00
Ogledaljarna,
Vidovdanska 2, Ljubljana

Oblikovalski forum 2022

Na Oblikovalskem forumu bodo uveljavljena oblikovalska podjetja in oblikovalci odgovarjali na vprašanje, kako oblikovanje skozi leta osmišlja in opolnomoča njihov razvoj in napredek; kako ga prepletajo v razvoj novih izdelkov in z njim razvijajo blagovno znamko, kako z oblikovanjem ustvarjajo razliko, višajo dodano vrednost, večajo prepoznavnost in gradijo zaupanje kupcev ter kako inovativni so pri prodaji dobrega oblikovanja.

Nakup vstopnic

[ezfc id=’207′ /]

S prijavo dovoljujem uporabo svojih osebnih podatkov v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in Politiko zasebnosti Zavoda Big.

[ezfc id=’212′ /]

S prijavo dovoljujem uporabo svojih osebnih podatkov v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in Politiko zasebnosti Zavoda Big.

Predavatelji 11. oktober

Luka Bassanese, Elan

Matevž Popič, Hisense Gorenje Europe

Gašper Puhan, GeoEnergetika

Marko Škrbin, Elan

Janez Mesarič, Mashoni

Katjuša Kranjc in Rok Kuhar, Raketa

Jaka Benedik, Benedik-design

Andrej Kregar, Kreatif Design

Jernej Mali, Atelje Mali

Predavatelji 3. november

Luka Debevec, Kauch

Matej Feguš, Donar

Robert Klun, Magnet Design

Matic Lenaršič, Seascape

Marko Vrtovec, Remigo

Ajda Bertok, Remigo

Ajda Cehner, Doorson

Aleksander Praper, Noordung

Luka Bassanese, Elan

Luka Bassanese je z nagrado za posebne oblikovalske dosežke diplomiral iz industrijskega oblikovanja.
Po študiju je kot samostojni oblikovalec deloval na področju zabavne elektronike in pohištvene industrije.
Trenutno je zaposlen v Elanu (ski diviziji) in vodi oddelek dizajna, ki skrbi za vizualni prevod poslovne strategije podjetja in odkrivanju nenaslovljenih uporabniških potreb.  Elanova dizajn ekipa je v zadnjih letih prejela več mednarodnih nagrad kot so: Red-dot, Red-dot best of the best za zložljivo smučo Voyager, Golden ISPO award in mnogo drugih.

Matevž Popič, Hisense Gorenje Europe

Matevž Popič je študiral industrijsko oblikovanje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V letu 2016 je diplomiral z idejnim projektom Multifunkcijska vgradna pečica za blagovno znamko Gorenje. Med študijem in po njem sodeluje z več znanimi oblikovalskimi studiji in pogosto sodeluje na mednarodnih oblikovalskih razstavah in nagradnih natečajih za oblikovanje.
Od leta 2009 je član Gorenje Design Studia. 7 let je bil vodilni oblikovalec za področje kuhinjskih aparatov, 5 let pa je vodil predrazvoj oblikovanja ter sodeloval pri oblikovnem usklajevanju produktnih skupin znotraj blagovne znamke Gorenje. Od leta 2022 je vodja produktnega oblikovanja v Hisense Gorenje Europe d.o.o.

Gašper Puhan, GeoEnergetika

Diplomirani oblikovalec in ustanovitelj več podjetij (GeoEnergetika, Galerija okusov, Medias kreativ) ter predsednik združenja Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) Slovenija. Verjame, da je temelj uspešne znamke kakovosten dizajn, ki se že od samega začetka razvija kot sinteza estetike, tehnologije in tržnega potenciala.
Podjetje GeoEnergetika je vodilni akter na področju koncipiranja, razvoja in realizacije tehnološko naprednih in oblikovno dovršenih urbanih LED svetil. Za svoja svetila je na uveljavljenih mednarodnih strokovnih natečajih prejelo številne nagrade (iF Design, German Design, Red dot, Big See, PowerUp!), ki potrjujejo prodornost ustvarjalne vizije in domiselnost implementacij, s katerimi podjetje združuje estetske, tehnološke, funkcionalne in ekološke vidike. Posebno pozornost namenja razvoju pametnih osvetlitvenih sistemov – ključnih elementov infrastrukture prihodnosti.

Marko Škrbin, Elan

Marko Škrbin je direktor Elanove navtične divizije in strasten jadralec že več kot 15 let. Vodenje navtične divizije je prevzel januarja 2018 po uspešni karieri v Elanovi nabavni službi. Novembra 2021  je na Boat Builder Awards (Nagrade za Ladjedelnice, METSTRADE 2021) postal prejemnik nagrade Rising Star, kar je ena izmed najprestižnejših mednarodnih nagrad znotraj industrije. Eden izmed njegovih največjih dosežkov je, da Elan navtično divizijo popelje iz bolj regionalnega akterja, ki izdeluje charter jadrnice, v globalnega igralca za zahtevne kupce butičnih jadrnic, tudi s pomočjo partnerjev industrijskega dizajna in interno oblikovalsko in R&D ekipo.

Elan je že ob koncu štiridesetih let začel izdelovati tudi plovila. Takrat so izpluli prvi kajaki in kanuji. Kmalu za tem smo bili eni prvih, ki so v serijsko proizvodnjo plovil uvedli uporabo poliestra in steklenih vlaken. V osemdesetih so se usmerili v gradnjo zmogljivih potovalnih jadrnic. Elan je bil tudi v navtičnem svetu vedno pionir inovacij. Med drugim smo bili eni prvih, ki so v proces serijske proizvodnje v svojem segmentu implementirali vakuumsko tehnologijo odlivanja trupov in palub, dveh krmilnih listov in koles, vpeljave tako imenovane oblike trupa »chine« . V svoji bogati zgodovini je Elan sodeloval s številnimi mednarodno priznanimi navtičnimi arhitekti in studii, kot so J&J Design, Humphreys Yacht Design in Studio F. A. Porsche in Pininfarina. Jadrnice Elan odlikujejo osupljive vozne lastnosti, ki omogočajo nepozabne jadralske izkušnje in odlične rezultate na regatnem polju. Poleg tega pa se ponašajo z izredno bogatim interierjem z neprimerljivo kakovostjo. Elanova plovila, ki so skozi leta dobila številna mednarodna priznanja, so že vrsto let soustvarjalec nepozabnih morskih trenutkov in spominov.

Janez Mesarič, Mashoni

Mashoni je multidisciplinarna oblikovalska ekipa, ki ustvarja premišljene, sveže, jasne, elegantne oblikovalske rešitve s področja produktnega oblikovanja in razvoja blagovnih znamk.

Katjuša Kranjc in Rok Kuhar; Raketa

Biro vodita ženska in moški, Katjuša Kranjc in Rok Kuhar sta partnerja tako zasebno kot profesionalno, zato veliko pozornosti namenjata ravnovesju. Skrbita za ravnovesje med zunaj in notri, med starim in novim, med zasebnim in javnim, med funkcionalnim in poetičnim…
Najraje in najpogosteje oblikujeta interierje in predmete za njih.

Jaka Benedik, Benedik-design

Jaka Benedik je diplomant Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Je razvojni inženir in industrijski oblikovalec ter prejemnik mednarodnih in domačih nagrad za oblikovanje. Sam ali skupaj s sodelavci je prejel več nagrad Red Dot Design Award in Posebno priznanje za odličnost uporabnosti ustvarjalnih industrij na Slovenskemu forumu inovacij. Pri svojem delu ne zna in noče skriti, da gre za nekdanjega vrhunskega športnika, ki je kot oblikovalec in uporabnik še vedno zelo domač v številnih športih panogah. Poleg stalnega stremljenja k odličnosti in vrhunskim rezultatom, ga izdaja tudi okoliščina, da je marsikateri njegov izdelek neposredno povezan s športom, pogosto tudi z vrhunskim. Danes svoje zmage išče v predvsem temu, da njegovi izdelki postanejo del uporabnikovega vsakdana. Njegovo temeljno vodilo je, da morajo vrhunsko oblikovani izdelki uporabnikom nuditi tudi vrhunsko uporabniško izkušnjo. Številni posamezniki takšno izkušnjo z njegovimi izdelki že imajo, od najmlajših do najpogumnejših.

Andrej Kregar, Kreatif Design

Andrej Kregar se je od vedno navduševal nad arhitekturo in industrijskim oblikovanjem, najbolj pa uživa v projektih, kjer lahko obe področji prepleta. Magister inženirske arhitekture je svojo kariero začel kot oblikovalec jaht od leta 2014 pa deluje z različlnimi partnerji in sodelavci v studiu Kreatif Design predvsem na področju notranjega oblikovanja ter produktnega oblikovanja.
Že od samega začetka je zadolžen za vodenje projektov in stik s strankami, postavljanje konceptov in 3D modeliranje kompleksnejših oblik. Njegov prispevek v studiju je, da navdušuje in spodbuja sodelavce in drži visok nivo izvedbe vseh projektov.
Veliko raje kot sam pa deluje v ekipi mladih, inovativnih in prodornih posameznikov, ki vsak na svoj način prispevajo k razvoju izdelkov ter arhitekturni zasnovi objektov. Tekom vodenja Kreatif Design Studia je sodeloval z najrazličnejšimi slovenskimi podjetji, hkrati pa dokazal, da dobro delo zlahka prodre tudi preko meje, saj je v zadnjih letih sodeloval tudi z več tujimi podjetji in start-upi.

Jernej Mali, Atelje Mali

Atelje Mali je večkrat nagrajeni oblikovalsko izdelovalski studio iz Ljubljane
Koncept produkcije Ateljeja Mali je čisto preprost, brez odvečne filozofije: Ponuditi lepo oblikovan predmet, ki je nastal z rokami in srcem.
Izbira materiala, preplet sodobnih in tradicionalnih tehnologij in tehnik, harmonija uporabnosti, unikatne, čisto preproste ali osebne ideje so odlike, na podlagi katerih nastajajo uporabni izdelki oz. dodatki za dom, ki jim s strastjo daje obliko.
Izdelki  iz ateljeja so v skoraj desetletju stalnoo prisotni na trgu. Udeležujemo se sejmov in razstav doma in v tujini, sodelujemo z državnimi in privatnimi ustanovami na področju lesarstva in oblikovanja.
Atelje je nosilec treh BIGSEE wood awards, dveh posebnih nagrad s Pohištvnega sejma v Ljubljani (Top Ideje) in nosilec nacionalnega certifikata odličnosti Made in Slovenia za kar tri izdelke, ki ga podeljuje CzK pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani (MAO).

Luka Debevec, Kauch

Edinstvene a brezčasne sedežne garniture KAUCH, lepe v detajlih in nepozabne v udobju, so prvovrstni dizajnerski izdelki za tiste, ki si želijo najboljše. Rodili smo se iz ljubezni med 30-letno družinsko tradicijo izdelovanja oblazinjenega pohištva in našo strastjo do brezčasnega dizajna. Prve korake smo naredili s preprostimi kosi pohištva, nato pa smo vstopili v fazo, kjer smo eksperimentirali z različnimi dizajni in številnimi oblikovalci. Zdaj smo odrasli. Našli smo svojo vizijo, razblinili linije in se naučili ujeti zgodbo naših strank v mehkobo blaga. Naš cilj je udobje. Udobje estetike in dotika. S pridihom očarljivosti. Izjemni detajli in popolni šivi so naš pečat. Spoštovanje tradicije, narave, naše obrti, sebe in naših strank je vtkano v naše podjetje. Ustvarjamo s predanostjo kakovosti, naši dizajni so brezčasni, materiali pa vzdržljivi v dobrem in slabem. Verjamemo v timsko delo. Strastno ustvarjanje s predano ekipo je obzorje neskončnih možnosti v izdelavi, oblikovanju in funkcionalnosti ter iskanju edinstvene zgodbe vsakega izdelka.Naši KAUCHi mojstrsko lovijo ravnovesje med današnjim stilom in včerajšnjo tradicijo. Smo vizionarji, snovalci želja in ustvarjalci izvirnega.
Luka Debevec je že kot otrok pomagal v očetovi delavnici in užival v procesu, s katerim se je skica na papirju počasi prerodila v kos pohištva, ki ga je lahko videl, otipal in zares začutil. Vizualen tip vidi prostor kot igrišče možnosti, v katerem lahko združi svoj občutek za podrobnosti in v mislih prestavlja fragmente sem ter tja. Po končani Srednji lesarski šoli v Ljubljani se je najprej zaposlili pri očetu, nato pa leta 2012 ustanovil svoje podjetje in blagovno znamko KAUCH. Že prvi KAUCH je bil načrtovan v tesnem sodelovanju z oblikovalci in to zgodbo peljejo naprej že 10 let. Njegova ljubezen do ustvarjanja novega je stkana z željo po tem, da je vsaka, še tako mala podrobnost, na svojem mestu. Svoj način dela opiše: “Vedno iščem. Cilj je udobje. Udobje estetike in dotika. S kančkom očarljivosti.”

Matej Feguš, Donar

Matej je večinski lastnik podjetja Donar, d. o. o., enega najbolj priznanih slovenskih proizvajalcev pohištva, ki je kupce na globalni ravni prepričalo s trajnostnim oblikovanjem, uporabo industrijskega odpada kot materiala prihodnosti ter poslovno etiko. Številne mednarodne nagrade s področja oblikovanja (Red Dot, German Innovation Award, finalist nagrade EUIPO) in trajnosti (Green Product Award) Donar uvrščajo med trendsetterje na področju trajnostnega načrtovanja. Matej ve, kako na temelju zaupanja zgraditi dobro odnose s strankami in poslovnimi partnerji in kakšni so trajnostni vzorci potrošnje ter zakonitosti vključujoče družbe, saj ima na teh področjih bogate izkušnje. Sodeloval je tudi v skupini za pripravo Strategije Slovenije 2050, leta 2014 pa je prejel nagrado CEED za globalnega podjetnika leta.

Robert Klun, Magnet Design

Robert je leta 1999 diplomiral na univerzi za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Med študijem je sodeloval z več vplivnimi profesorji kot P. Mc Keith iz Helsinkov, P. Gabrijelčič iz Ljubljane, prof. B. Podrecca z Dunaja in za svoje delo prejel več študentskih arhitekturnih nagrad.
Po diplomi na Fakulteti za Arhitekturo, leta 2000, se je Robert pridružil družinskemu podjetju za proizvodnjo oblazinjenja KLUN AMBIENTI, ki je imelo v tistem času tri zaposlene.
Danes ima Klun ambienti 12 zaposlenih in kreativen, lasten kataloški program KLUN design izdelkov, ki so vplivali na smeri oblikovanja in ozaveščenost s trajnostjo in kvaliteto v regiji. Področje delovanje je tako v Sloveniji, Srbiji na Hrvaškem, kot Europi in Bližnjem Vzhodu. KLUN AMBIENTI je vodilno podjetje na področju raziskav in razvoja s področja oblikovanja oblazinjenega pohištva in notranje opreme s programom preko 45 kataloških design linij.
Robert Klun je bil leta 2006 izvoljen za predsednika Društva oblikovalskega Slovenije. Sedem let je vodil organizacijo kot najmlajši predsednik v zgodovini, danes je član Upravnega Odbora.
Med poklicnimi delovnimi izkušnjami je bil povabljen v regijska združenja za razvoj in gospodarstvo: IDCO – Gospodarska zbornica leta 2003, CEED Slovenija leta 2008, ULUPUDS -srbska arhitekturna in oblikovalska organizacija leta 2012.
Leta 2012 je ustanovil konzorcij pod okriljem arhitekturnega, oblikovalskega in inženiring studia MAGNET DESIGN, ki ima danes 8 arhitektov. V okviru tega konzorcija je začel podpirati in vključevati projekte slovenskega gospodarstva, predvsem na področju gradbeništva, lesenega in trajnostnega pohištva, oblikovanja in arhitekture.
Leta 2011 je bil soustanovitel razvojnega centra RC31 in leta 2020 ustanovitev Raziskovalne skupine, ki jo sestavljajo dva profesorja, prof. Nada Matičič, Prof. Peter Gabrijelčič, g. Devid Palčič in Robert Klun.
Robert deluje kot arhitekt, oblikovalec, investitor, podjetnik na področju nepremičnin, urbanizma, arhitekturnih, oblikovalskih in razvojnih projektov. Njegovo notranje oblikovanje in arhitekturna dela potekajo izven evropskih meja, njegova ekipa pa oblikuje projekte v regiji GCC. MAGNET DESIGN je uspešno zaključil projekte kot: Canary Hills Compound v Saudski Arabiji, Marriot Hotel v Rijadu, Starwood Aloft v Rijadu in Dhahranu, Vile Todorovič v Beogradu, več Vil v Sloveniji, ekološko, leseno naselje Terme Topolšica 29 apart vil, trajnostne vile Košak, industrijskih objektov, med njimi večji za HERMI 4, izbran na natečajih kot zmagovalec za opremljanje ATH HOTEL Ljubljana, Big BANG uprava Ljubljana, NLB banka skupina za komplet prenovo interierjev…

Matic Lenaršič, Seascape

Kot inženir strojništva in industrijski oblikovalec je sodeloval s številnimi domačimi in tujimi naročniki ter za svoje delo prejel mnoge oblikovalske nagrade, med drugimi tudi Red Dot in iF. V Seascapeu, kamor se je pridružil pred osmimi leti, koordinira oblikovalske in razvojne aktvinosti. Med zadnjimi pomembnejšimi projekti so tranzicija blagovne znamke Seascape v Beneteau First in razvoj jadrnic First 27 ter nove First 36.
V Seascape-u vrjamejo, da kvaliteta odnosov določa kvaliteto našega življenja. Zato gradijo skupnosti, znanje in hitre odzivne jadrnice, ki jih povezujejo z naravo in enega z drugim. Delujejo preko dveh znamk: legendarne ‘Beneteau First’ in inovativne ‘Seascape Edition’.

Marko Vrtovec in Ajda Bertok, Remigo

Remigo se osredotoča na inovacije v navtiki. Pri snovanju preizprašuje način gradnje izdelka v povezavi s potrebami uporabnikov, ki so v procesu oblikovanja postavljeni na prvo mesto. Uporabnikom tako prinaša oblikovno in tehnološko dovršene izdelke, kakršne narekujejo sami. Hkrati pa se osredotoča na skrb za okolje: izdelki so grajeni za dolgotrajno uporabo z minimiziranim vzdrževanjem, pri oblikovanju dodatkov pa uporablja surovine iz sekundarnih virov.

Ajda Cehner, Doorson

Zgodba podjetja Doorson sega že v leto 1992. Smo tehnološko usmerjeni slovenski proizvajalec, ki ustvarja inovativne rešitve avtomatskih drsnih vrat, energetsko učinkovitost, varnost ljudi in pameten dizajn. Lastni razvoj, tehnologija in proizvodnja nam omogočajo personaliziran pristop k projektom za celovito uporabniško izkušnjo.
Ajda Cehner, vodja marketinga in brandinga blagovne znamke Doorson.

Aleksander Praper, Noordung

Aleksander Praper je velik del življenja posvetil avtomobilskemu oblikovanju in avtomobilskemu novinarstvu. Diplomiral je na mariborski Fakulteti za strojništvo, na študiju Inženirskega oblikovanja izdelkov, kjer je sedaj asistent. Kot samostojni podjetnik se ukvarja z oblikovanjem, fotografijo in izdajanjem koledarjev. Je soustanovitelj in glavni oblikovalec v podjetju Noordung. Že od otroštva je strasten kolesar. Verjame, da kolesarjenje pomembno prispeva k bolj zdravi in okolju prijazni mobilnosti.

Marko Pavlinec, Rinz Ros

Partnerji

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

www.gov.si