Kdaj: 23.4.2015 ob 10.00
Kje: Mesto oblikovanja, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana
Vstop prost

Časi množičnega turizma in paketnih potovanj so skoraj v celoti mimo. Današnji popotniki zato raje sami izbirajo svoje poti, si poiščejo cilje, ki niso vsem znani, in si radi ogledujejo prostore, v katerih najdejo kombinacijo tradicije, sodobnosti ter dobre hrane in pijače. Prav segment kulinarike in vinskega turizma se v Sloveniji, tako kot tudi drugod po Evropi, vedno bolj razvija in ustvarja poslovne priložnosti tudi na bolj oddaljenih lokacijah, ki ne ležijo znotraj turističnih središč. Vsaka kulinarična zgodba prav tako potrebuje svoje ozadje in umestitev v prostor, zato je tu arhitektura nepogrešljiv sopotnik, ki omogoča prodajo doživetij in ustvarja multiplikativne učinke na okolico. Ob primerih dobre prakse vidimo, da so uspešne turistične zgodbe nastale tam, kjer jim je uspelo ustvariti zanimivo in kompleksno kombinacijo vsebin – od izobraževalnih, strokovnih do okuševalskih in hedonističnih. Na ta način arhitektura prinaša nove razvojne potenciale v lokalni prostor, ustvarja delovna mesta in prinaša poslovne priložnosti vsem, ki znajo sestaviti edinstveno poslovno zgodbo.

Na konferenci se bodo s svojimi deli predstavili štirje tuji in en slovenski arhitekturni biro. Predstavili bodo inovativne in uspešne zgodbe turističnih objektov. Poudarek bo na arhitekturi vinskih in kulinaričnih doživetij. Kako se njihova arhitektura povezuje z lokalnim prostorom, kako povzema obstoječe zgodbe in kako ustvarja nove.

Kuratorka in moderatorka: Eva Prelovšek Niemelä

Program:

9.00-10-00 Zbiranje udeležencev
10:00-10:45 Einar Jarmund, JVA – Jarmund/Vigsnaes AS Arkitekter, Norveška
10:45-11:30 Marin Mikelić, MVA (Mikelić Vreš arhitekti), Hrvaška
11.30-11:45 Odmor
11:45-12:30 Katjuša Kranjc in Rok Kuhar, Raketa, Slovenija
12:30-14:00 Odmor
14:00-14:45 Péter Kis, Plant, Madžarska
14:45-15:30 Juan Manuel Herranz Molina, Virai Arquitectos, Španija
15:30-16:00 Razprava

Link na prenos v živo bo tukaj

[contact-form-7 id=”5350″ title=”Vabilo na dogodek-brezplačno_ix-1″]

Predavatelji

Einar Jarmund
Einar JarmundJVA – Jarmund/Vigsnaes AS Arkitekter, Norveška
Einar Jarmund je ustanovitelj in direktor priznanega norveškega biroja JVA. Biro je znan po spektakularnih realizacijah, ki se vsakomur globoko vtisnejo v spomin. Njihova oblikovna govorica je tako posebna, da navdušuje na prvi pogled. Projektirajo vse od majhnih koč in interierjev do velikih urbanih projektov.
Še posebej so se specializirali za gradnjo v specifični nordijski krajini. Ker ostre podnebne razmere ne dopuščajo improvizacije, tudi nenehno iščejo in raziskujejo nove načine gradnje in uporabe materialov.
Poleg projektiranja se Einar Jarmund ukvarja tudi s poučevanjem – kot gostujoči profesor je predaval na številnih univerzah v Skandinaviji, v ZDA, na Nizozemskem in v Veliki Britaniji.
Referenčni projekt:
n2-web

n1-web

Arhitektura: JVA
Sodelavci : Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Ane Sønderaal Tolfsen
Lokacija: Okstindan, Hemnes, Norveška
Površina: 200 m2
Leto izvedbe: 2014
Fotografije: Svein Arne Brygfjeld, Jan Inge Larsen, Einar Aslaksen

Juan Manuel Herranz Molina
Juan Manuel Herranz MolinaVirai Arquitectos, Španija
Španski arhitekturni studio je ustvaril eno zanimivejših zgodb prepletanja poslovne, turistične in kulinarične izkušnje. Vinska klet La Grajera je postala obvezna destinacija tako za turiste kot tudi za vinarje, o čemer pričajo številne objave v vodilnih evropskih dnevnih časopisih. Biro je uspešno realiziral številne velike in programsko zahtevne stavbe; s tem se je njegova zgodba o uspehu tudi začela. Arhitekta Juan Manuel Herranz Molina in Marta Parra Casada sta arhitekturni biro Virai Arquitectos ustanovila, ko sta leta 1998 zmagala na natečaju za velik športni in kulturni center v Madridu. Od takrat sta se posvečala številnim natečajnim projektom, kjer sta osvojila veliko prvih nagrad. Arhitektura je zanju fizična realnost, ki ima velik vpliv na ljudi. Trdno se držita koncepta, da mora arhitektura vedno spremeniti prostor in izboljšati življenje v njem. Referenčni projekt:
spanija1-web

spanija2-web

Arhitektura: Virai Arquitectos
Sodelavci: Marta Parra, Jesús Aramendía, Laila Arias, Juan Manuel Herranz, Federico Wulff, Jorge Garrudo, Christian Alvarez, Rodrigo Aragón, Guillermo Lacarra, María Aramendía in Stepan Martinovsky
Lokacija: Finca de La Grajera, Logroño, La Rioja, Španija
Površina: 6.900 m2
Leto izvedbe: 2011
Investicija: 11.292.757 EUR
Fotografije: José Manuel Cutillas, Diego Carreño

Marin Mikelić
Marin MikelićMVA (Mikelić Vreš arhitekti), Hrvaška
MVA je mlad, uspešen in kreativen biro iz Hrvaške, ki že od svojih začetkov skuša vedno znova najti samosvoj, nekonvencionalen arhitekturni slog. Biro sta leta 2007 ustanovila Marin Mikelić in Tomislav Vreš po dolgoletnem delu v različnih birojih v Zagrebu. V biroju MVA načrtujejo vse od malih angažiranih projektov, enodružinskih hiš do turističnih in javnih objektov. Vsakega projekta se lotijo na individualen način in najprej določijo pomembna vprašanja, ki jih želijo skozi proces snovanja inovativno rešiti. Med bolj uspešnimi realizacijami biroja sta Hotel Well, Terme Tuhelj, ki je prejel vidne hrvaške nagrade za arhitekturo, ter posestvo Histria Aromatica, ki je bilo med drugim nominirano tudi za nagrado Miesa van der Roheja 2015. Referenčni projekt:
Aromatica_HQ_photo_I Dorotic (3)

Arhitektura: MVA, Marin Mikelić, Hrvoje Vidović, Tomislav Vreš
Sodelavci: Sara Pavlov, Silvija Pranjić, Stjepan Birač
Lokacija: Bale, Hrvaška
Površina stavbe: 9720 m2
Parcela: 100.000 m2
Leto izvedbe: 2014
Fotografije: Ivan Dorotić

Katjuša Kranjc in Rok Kuhar
Katjuša Kranjc in Rok KuharRaketa, Slovenija
Katjuša Kranjc in Rok Kuhar sta oblikovala številne interierje restavracij, hotelov in drugih prodajnih prostorov v Ljubljani in drugod po Sloveniji, ki so postali ikone sodobnega slovenskega oblikovanja: od legendarnega interierja restavracije Cubo, kavarne Moet in kluba Sputnik do hotela Cubo, prenove gradu Gredič v Goriških brdih ter notranje opreme dela hotela Plaza v Ljubljani. Oba avtorja sta po izobrazbi arhitekta, ki sta se dodatno izpopolnjevala v grafičnem in industrijskem oblikovanju. Vsak od njiju je delal za različne naročnike, od leta 2005 delujeta skupaj. Poleg interierjev oblikujeta tudi posamezne kose pohištva, stole in lestence. Njune izdelke odlikujeta brezčasna eleganca in prefinjen občutek za estetiko. Portret: Aljoša Rebolj Referenčni projekt:
slo2-web

slo1-web

Arhitektura interierja: Katjuša Kranjc, Rok Kuhar; Raketa
Sodelavci: Petra Embreuš, Petra Peterka, Mojca Šavnik
Lokacija: Dobrovo v Brdih, Slovenija
Velikost interierja: 1200 m2
Investicija: 2.200.000 EUR
Leto izvedbe: 2011
Fotografije: Miran Kambič

Péter Kis
Péter Kis Plant, Madžarska
Madžarski arhitekt Peter Kis je eden vidnejših progresivnih arhitektov jugovzhodne Evrope. Za svoje realizacije je prejel že številna mednarodna priznanja, med drugim nagrado piranesi 1998, uvrščen je bil tudi v ožji izbor za nagrado Miesa van der Roheja 2009. Je ustanovitelj arhitekturnega biroja PLANT, ki je imel sprva sedež v stavbi za »debelokožne sesalce« znotraj živalskega vrta v Budimpešti. Kasneje so biro preselili v stavbo »velikih roparic«. Po mnenju nekaterih to zaporedje odraža običajni razvoj arhitektove kariere. Leta 2010 je realiziral vinsko klet Bazaltbor/Laposa, ki je prejela številna mednarodna priznanja. Dve leti kasneje je ustvaril novo vinsko klet, Gróf Buttler Winery, in lani zmagal na natečaju za vinsko klet Tokaj. Njegove vinske kleti so trdno povezane z lokalno tradicijo in kulturno krajino. Njegov subtilni odnos do kamna in detajlov ustvarja navdihujoče poetične zgodbe.
madz2-web

madz1-web

Arhitektura: Kis Péter, Ákos Dobrányi
Lokacija: Eger, Madžarska
Površina: 2000 m2
Leto izvedbe: 2012
Fotografije: Batár Zsolt

[contact-form-7 id=”5350″ title=”Vabilo na dogodek-brezplačno_ix-1″]

Partnerji