Kdaj: 21.5.2015 ob 17.00
Kje: Mesto oblikovanja, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana
Vstop prost

Ker so stavbe velik potrošnik energije za ogrevanje (v Sloveniji porabijo skoraj tretjino vse energije) bomo v razpravi skušali prikazati koncepte za energijsko varčnost stavb, ki so pomembni za prihodnost naše energijsko učinkovite družbe. Dotaknili se bomo tudi drugih energijskih potrošnikov in pokazali pot, ki bi ji globalni in lokalni razvoj moral slediti v prihodnosti.

Govorci: Avtorji izbranih projektov iz razstave Hiše sveta 2015.
Attila Beres
(Madžarska), http://www.beresattila.hu/main.html
Alex Hurst, Hurst Song Architekten (Švica), http://www.hurstsong.ch/
Bart Biermans, HUB (Belgija), http://www.hub.eu/
Gorazd Furman Oman, Urbanisti d.o.o. (Slovenija), http://www.urbanisti.com/

Kuratorka in moderatorka: Eva Prelovšek Niemelä

Na dogodku bodo arhitekti- avtorji pokazali ozadje nastanka izbranih enostanovanjskih hiš ter v razpravi osvetlili temo varčevanja z energijo pri snovanju in gradnji energijsko varčnih stavb.

Nagrade:
V okviru dogodka bomo podelili nagrado  Hiše awards – best house 2015.
Otvoritev razstave: Hiše sveta 2015 (42 primerov iz celega sveta)

[contact-form-7 id=”6239″ title=”Vabilo na dogodek-brezplačno_drugi-dogodek”]

Predavatelji

[fusion_person name=”Bart Biermans” title=”HUB, Belgija” picture=”http://dcslo.si/wp-content/uploads/2015/05/Bart-biermans-FOTO-Sarah-Blee.jpg” pic_link=”” linktarget=”_self” pic_style=”none” pic_style_color=”” pic_bordersize=”0″ pic_bordercolor=”” pic_borderradius=”0″ social_icon_boxed=”” social_icon_boxed_radius=”4px” social_icon_colors=”” social_icon_boxed_colors=”” social_icon_tooltip=” ” email=”” facebook=”” twitter=”” instagram=”” dribbble=”” google=”” linkedin=”” blogger=”” tumblr=”” reddit=”” yahoo=”” deviantart=”” vimeo=”” youtube=”” pinterest=”” rss=”” digg=”” flickr=”” forrst=”” myspace=”” skype=”” paypal=”” dropbox=”” soundcloud=”” vk=”” class=”” id=””]Bart Biermans je soustanovitelj in partner izredno uspešnega in progresivnega belgijskega biroja HUB, ki se ukvarja z arhitekturo in urbanizmom. Biro je od leta 2004, ko so ga ustanovili, prejel veliko število prvih nagrad na natečajih v Belgiji in na Nizozemskem ter zbral zajetno število kvalitetnih realizacij. Nedavno so osvojili prvo nagrado na natečaju za obnovo mestne hiše v Antwerpnu, ki je vpisana v dediščino Unesco. Biermans je od leta 2003 tudi tutor za ahitekturno načrtovanje na Academie van Bouwkunst v Maastrichtu na Nizozemskem. http://www.hub.eu/[/fusion_person]
ws1

Na fototgrafiji:
The Skatchkoff Residence
Arhitektura: HUB
Fotografije: Sarah Blee

Zakaj je ta hiša posebna?
Hiša je oblikovana kot »odporna na obrnjen življenski slog«. To pomeni, da je primerna za eno osebo, ki živi sama in uporablja del hiše kot prostor za delo, hkrati pa omogoča razširitev hiše za družinsko življenje in otroke. Prav tako je ob strani te hiše mogoče zgraditi še eno vrstno hišo.
Bart Biermans

[fusion_person name=”Attila Béres” title=”Béres Architects, Madžarska” picture=”http://dcslo.si/wp-content/uploads/2015/05/ssss.jpg” pic_link=”” linktarget=”_self” pic_style=”none” pic_style_color=”” pic_bordersize=”0″ pic_bordercolor=”” pic_borderradius=”0″ social_icon_boxed=”” social_icon_boxed_radius=”4px” social_icon_colors=”” social_icon_boxed_colors=”” social_icon_tooltip=” ” email=”” facebook=”” twitter=”” instagram=”” dribbble=”” google=”” linkedin=”” blogger=”” tumblr=”” reddit=”” yahoo=”” deviantart=”” vimeo=”” youtube=”” pinterest=”” rss=”” digg=”” flickr=”” forrst=”” myspace=”” skype=”” paypal=”” dropbox=”” soundcloud=”” vk=”” class=”” id=””]Mladi madžarski arhitekt je s svojim portfoliom, ki je bil objavljen za Walpaper tako navdušil investitorja, da mu je zaupal načrtovanje svoje počitniške hiše na obrobju mesta Kőszeg na Madžarskem. S to svojo prvo realizacijo je presegel vsa pričakovanja. Natančen pristop k snovanju detajla in dobro sodelovanje z investitorjem je rezultiral v vrhunski realizaciji enodružinske počitniške hiše Hideg. Na Piranskih dnevih arhitekture 2013 je za hišo prejel nagrado Častno omembo Piranesi 2013 (Piranesi Honorable Mention).
http://www.beresattila.hu/main.html[/fusion_person]
dsdsds

Na fototgrafiji:
Hideg House
Arhitektura: Attila Béres, Jusztina Balázs – Béres Architects
Fotografija: Tamás Bujnovszky

Kaj je dobra hiša?
Dobra mešanica estetike in funkcionalnosti začinjena z lepimi materiali in natančnimi detajli lahko ustvari dobro hišo. Dodatne lastnosti, kot so privlačna lokacija in odgovoren odnos do okolice lahko to še izboljšajo.

Ali mora biti dobra hiša energijsko učinkovita in kakšni kompromisi so še sprejemljivi, da to dosežete?
Hiša, ki smo jo zasnovali, leži v območju z vročimi poletji in mrzlimi zimami, kar zahteva premišljeno arhitekturno zasnovo. Investitor je imel zelo jasno idejo o tem, kakšno hišno tehniko in udobnost bivanja je želel ustvariti. Nastala je hiša z zelo nizko porabo energije in z nizkimi stroški obratovanja.
Menim, da v življenu brez kompromisov ne gre. Dobra izbira arhitekturnih rešitev pomaga ustvariti stavbo, ki je enostavna in udobna za uporabo. Lahko je zasnovati zapleteno stavbo- in obratno- zapleteno je ustvariti enostavno stavbo.
Attila Béres

[fusion_person name=”Alex Hurst” title=”Hurst Song Architekten, Švica” picture=”http://dcslo.si/wp-content/uploads/2015/05/asas12.jpg” pic_link=”” linktarget=”_self” pic_style=”none” pic_style_color=”” pic_bordersize=”0″ pic_bordercolor=”” pic_borderradius=”0″ social_icon_boxed=”” social_icon_boxed_radius=”4px” social_icon_colors=”” social_icon_boxed_colors=”” social_icon_tooltip=” ” email=”” facebook=”” twitter=”” instagram=”” dribbble=”” google=”” linkedin=”” blogger=”” tumblr=”” reddit=”” yahoo=”” deviantart=”” vimeo=”” youtube=”” pinterest=”” rss=”” digg=”” flickr=”” forrst=”” myspace=”” skype=”” paypal=”” dropbox=”” soundcloud=”” vk=”” class=”” id=””]Alex Hurst je ustanovitelj arhitekturnega biroja Hurst Song Architekten, ki slovi po natančno izdelanih realizacijah, ki navdušijo s čistimi linijami in izbranim občutkom za material. Hurst je svoje znanje pridobil predvsem v ZDA, med drugim tudi na sloviti Colombia University. V ZDA je ostal tudi po študiju, tam nabiral izkušnje v različnih birojih ter med leti 2002 in 2004 tudi poučeval na sloviti AA v Londonu. Po mnogih letih v tujini se je leta 2006 vrnil v rodno Švico, kjer poučuje na ETH Zürich in v svojem biroju nenehno dokazuje, da lahko tudi z majhnimi, natančno zasnovanimi realizacijami posega v svetovni vrh arhitekturne produkcije.

http://www.hurstsong.ch/[/fusion_person]

78787rtr

Na fototgrafiji:
Hiša v Vignognu
Arhitektura: Hurst Song Architekten
Fotografija: Gaelle le Boulicaut

Kaj je dobra hiša?
Če odgovorim na splošno, mora dobra hiša nagovoriti svoje prebivalcev, svojo okolico in mora povezati preteklost in prihodnost.
Ali mora biti energijsko varčna?
Varčevanje z energijo ni naše osnovno vodilo pri snovanju arhitekture. Je bolj sestavni del naloge, ki jo umestimo v koncept posamezne stavbe.
Alex Hurst

[fusion_person name=”Gorazd Furman Oman” title=”Urbanisti, d.o.o., Slovenija” picture=”http://dcslo.si/wp-content/uploads/2015/05/sadsad.jpg” pic_link=”” linktarget=”_self” pic_style=”none” pic_style_color=”” pic_bordersize=”0″ pic_bordercolor=”” pic_borderradius=”0″ social_icon_boxed=”” social_icon_boxed_radius=”4px” social_icon_colors=”” social_icon_boxed_colors=”” social_icon_tooltip=” ” email=”” facebook=”” twitter=”” instagram=”” dribbble=”” google=”” linkedin=”” blogger=”” tumblr=”” reddit=”” yahoo=”” deviantart=”” vimeo=”” youtube=”” pinterest=”” rss=”” digg=”” flickr=”” forrst=”” myspace=”” skype=”” paypal=”” dropbox=”” soundcloud=”” vk=”” class=”” id=””]Gorazd Furman Oman je ustanovitelj biroja Urbanisti, d.o.o. , ki se ponaša z zajetnim številom občinskih prostorskih načrtov, ki so jih v zadnjih letih nadgradili tudi z odličnimi realizacijami enodružinskih hiš in manjiših objektov iz lesa. Furman Oman je leta 1998 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, ter leta 2006 tudi pridobil magistrski naziv s področja urbanističnega načrtovanja. Po nekaj letih dela na vodilnih mestih v javni upravi je leta 2003 ustanovil svoj biro. Od leta 2012 vodi tudi nevladno organizacijo Metro SR, zavod za prostor Savinjske regije.
http://urbanisti.com/[/fusion_person]
78787rdtr

Na fototgrafiji:
Vila K z wellnesom
Arhitektura: Urbanisti, d.o.o.; Gorazd Furman Oman
Fotografija: Miran Kambič

Kaj je dobra hiša?
Dobra hiša je kot dobra žena! Ljubezen na prvi pogled. Dobra hiša ni samo stavba, je nekaj več. Odseva spomine, želje, hotenja. Izkazuje investitorjev način življenja in njegov odnos do prostora in okolja. Z leti postane del njega. In del njegovih odhodkov – zato je zelo pomembno, kakšni so stroški vzdrževanja in predvsem ogrevanja. Poleg energetske učinkovitosti stavbe je ključna njena velikost.
Ključna naloga arhitekta pri tem je, da investitorja razume, da spozna njegov življenjski slog ter njegov način dojemanja prostora. Na podlagi tega zasnuje lupino, energetsko varčen ovoj in ga prilagodi na lokacijske in vremenske specifike prostora. Pri tem lahko arhitekt naredi največ dva do tri korake naprej od začetnih razmišljanj investitorja – eden je za razvoj arhitekturne stroke premalo, štirje so lahko preveliko breme za investitorja.

[contact-form-7 id=”6239″ title=”Vabilo na dogodek-brezplačno_drugi-dogodek”]

Partnerji