V okviru prireditve Lesena hiša-ikona smo letos prvič podelili nagrade Ikona 2015 z namenom promocije večje rabe lesa v različnih bivalnih okoljih.

Po izboru uredništva revije Hiše so letošnji nagrajenci:

Kategorija: Ikona 2015- Lesena hiša

Nagrado prejme Hiša MJ na Dolenjskem
Arhitektura: kombinat. (Alenka Korenjak, Ana Grk, Blaž KAndus, Tomaž Čeligoj, Tjaša Mavrič), notranja oprema: Tina Rugelj
Fotografije: Matjaž Tančič, Klemen Ilovar

Hišo MJ odlikuje subtilna umestitev v prostor. Stoji na obrobju mesta, odmaknjena od ceste, postavljena više v breg se z rahlim zamikom nivojev prilagaja terenu. Umirjeni nakloni strehe ter nizki volumen jo zlijejo s pobočjem, lesena fasada pa jo poveže z gozdom v ozadju. Tudi notranjost odraža skladnost celotnega koncepta. Zamik nivojev deli hišo na spalni in bivalni del, oblika strehe pa omogoča, da dnevni prostor osvetljuje tudi dopoldansko sonce. Hiša je v celoti izdelana montažno- iz lesa. Če citiramo avtorje, so nad leseno gradnjo navdušeni: »Možnost, da se hiša pripravi v delavnici, da je zato prerez stene prav takšen kot v načrtu in da centimeter res pomeni centimeter, je za arhitekta veselje, ki ga je težko opisati,« je zapisal Blaž Kandus v zadnji reviji HIŠE, ki je danes izšla. Tudi mi z njimi delimo veselje do lesene gradnje in jim želimo še veliko uspešnih realizacij iz lesa.

Screen Shot 2015-01-15 at 7.23.53 PM

Screen Shot 2015-01-15 at 7.23.45 PM

Screen Shot 2015-01-15 at 7.24.05 PM

hisa mj-3


Kategorija: Ikona 2015- Mala lesena arhitektura

Nagrado prejme projekt Garden Village Bled
Avtorji projekta: GREGOR VREŠ, TINA DEMŠAR VREŠ; LANDSCAPE d.o.o., BORUT KOKELJ, BARBARA KOKELJ B&B KOKELJ, Miloš Jeftič; Arhitektura MJ projektivni biro d.o.o.
naročnik: Turistična kmetija Ročnjek, Gorjuše – družina Borut Kelih

Projekt Garden Village bled odlikuje izjemen turističen koncept, kompleksna revitalizacija opuščenega zemljišča in uspešna umestitev v prostor. Počitniška vas leži na mestu stare, zapuščene vrtnarije vile Bled. V tem glampingu, ki spominja na bivanje v Paradižu, gostje spijo v lesenih drevesnih hiškah ali v šotorih na dvignjenih lesenih ploščadih, kopajo se v naravnem plavalnem ribniku, knajpajo se v mrzlem potoku, nabirajo sadje s sadnih dreves ter uživajo v naravnem ambientu, ki ga povezujejo številne lesene poti, stopnišča in brvi. Nekdaj neprehodno in strmo pobočje, polno smeti, so preobrazili v sodobno zatočišče v naravi, kjer so občutek udobja združili z neposrednim stikom z naravo. Če delimo njihove besede, ki so jih zapisali v zadnji reviji HIŠE:: »Samo unikatnost, dobra ideja in brezhibna izvedba bodo projekt ločile od ostale »ponudbe« na (zasičenem) trgu ter mu prinesle uspeh in razpoznavnost.« Tudi mi jim želimo, da ustvarjajo še veliko unikatnih projektov iz lesa, ter s tem pomagajo razviti turistično razpoznavnost Slovenije.

Garden Village Bled-foto-Jošt Gantar4
foto: Jošt Gantar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto: Tina Demšar Vreš

Garden Village Bled-foto-Jošt Gantar 1
foto: Jošt Gantar

Garden Village Bled-foto-Jošt Gantar 2
foto: Jošt Gantar

Kategorija: Ikona 2015- Les v mestu

Nagrado prejme projekt Turistično informacijski center Postojna
Arhitektura in notranje oblikovanje: Studio Stratum: mag. Polona Filipič, dr. Peter Šenk, Marko Pretnar, Sodelavca: Primož Špacapan, Nejc Jurič, naročnik: Občina Postojna
Fotografije: Virginia Vrecl

Objekt je nastal kot subtilna preobrazba mestnega prostora, kjer je nekoč stala bencinska črpalka. Odlikuje ga uspešna umestitev med prometnico, avtobusno postajo in uvozom na nekdanjo črpalko. Oblikovan je jasno in atraktivno ter s svojo obliko ekonomično združuje funkcijo fasade, strehe in označevanja v en razpoznaven arhitekturni element. Konstrukcijsko je zasnovan drzno, z velikim lesenim previsom nad steklenim pritličjem, kjer so za stabilnost uporabili Xlam plošče ter lesena rebra – R-Xlam. Objekt je novo urbano počivališče za obiskovalce s turističnimi informacijami, je sodobno oblikovan, a hkrati usklajen z okolico, v kateri postane, zaradi svoje izvirne oblike, neke vrste označevalec (landmark). Avtorjem želimo še veliko uspešnih realizacij iz lesa, ki bodo na tako viden in atraktiven način promovirale leseno gradnjo v Sloveniji.

vv_2014-08_postojna_TIC_stratum-433

vv_2014-08_postojna_TIC_stratum-495

vv_2014-08_postojna_TIC_stratum-516

vv_2014-08_postojna_TIC_stratum-543