Zasnova muzeja fotografije želi spodbujati dialog med tradicijo in sodobnostjo. Obstoječo stavbo, ki jo je zasnoval slavni albanski slikar, fotograf in arhitekt Kolë Idromeno, so spoštljivo prenovili.
 

 
Sodobna intervencija obsega pet »funkcionalnih škatel«, razporejenih ob stari stavbi in znotraj nje. Ena od njih stoji pred muzejem in obiskovalce vabi k ogledu, zunanji prostor pa se prelije v muzejsko pritličje s čitalnico ter prostori za delavnice in občasne razstave.
 


 
Stalna razstava je kronološko razporejena po treh tematskih sobah, ki prikazujejo tri faze klasične fotografije: fotostudio, temnico in arhiv; vsaka od njih je posvečena drugemu mojstru albanske fotografije.
Likovni motiv fasade muzeja, ki se ponavlja in preigrava v različnih merilih, je abstrakten vzorec: izhaja iz geometrije zaslonke aparata, ki se odpre glede na količino svetlobe. Vzorec se ponovi v notranjosti, kjer njegova modulacija ustvarja fleksibilen sistem za prikaz razstavnih eksponatov in fotomateriala. Vzorec zaslonke je prenesen vse do grafične podobe – tako so prek razpoznavne identitete vsi funkcionalni, prostorski in vizualni vidiki povezani v celostno, občutij polno izkušnjo.

 

 
Kje vidite presežek, dodano vrednost projekta?
Pravo srce muzeja Marubi je mali zeleni atrij. V njem se zgosti življenje muzeja, odpira pa tudi poglede med vsemi deli muzeja. Z merilom, primerljivim z domom, pa tudi z lesenimi tlemi in klopmi, ki se osno sučejo v želeno smer, ter z zimzeleno steno prostor ponuja čutno izkušnjo. Podoba atrija se spreminja skozi dan in skozi letne čase. Spreminjanje naravne svetlobe ustvarja živo sceno za obiskovalce in za zaposlene.
Casanova+Hernandez Architecte
 

 

 

DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: casanova+hernandez architecten
Fotografije: Christian Richters in arhiv arhitektov

Izvedba: 2016
Lokacija: Skader, Albanija
Naročnik: Razvojni sklad Albanije in Albansko-ameriška fundacija za razvoj