Betonska konstrukcija v slogu Le Courbusierjeve hiše Dom-Ino je bila zapuščena vse od padca komunizma. Vanjo so se odločili umestiti muzej pravoslavnih ikon. Lokalni arhitekturni biro DEA Studio naj bi zasnoval zunanjo lupino, nemški biro Bolles+Wilson pa interier za razstavo 300 pravoslavnih ikon.
 


 
Fasada z drobno modulacijo okenskih odprtin v debelih zidovih išče vzporednice s srednjeveško mističnostjo.
Prostori za zaposlene obsegajo klet z arhivom ter pritličje z laboratoriji in pisarnami. Osrednji del pritličja in nadstropje pa sta namenjena obiskovalcem.
V delu nadstropja so odstranili znaten del betonske plošče, da je nastala velika odprtina, v katero so nato vstavili leseno prizmo stopnic, ki se dvigne nad etažo in ponuja pregled nad sosledjem barvnih razstavnih sob. Vzpon po stopnicah odpre panoramski pogled na 9,5-metrski zid, pobarvan z zlato in posut s preprogo drobnih ikon.

 


 
Razstavni prostori so obarvani z močnimi barvami, ki označujejo različne zbirke ikon, s čimer na obiskovalce naredijo močan vtis. »Črni labirint« je temen prostor, osvetljen le točkovno, ikone v polsenci lebdijo v posameznih nišah. Takoj za njim obiskovalec vstopi v čutni rdeči salon z mogočnim ikonostasom. Zadnja soba je bela kot nebesa, v njej pa so na ogled najdragocenejše ikone iz muzejske zbirke. Popotovanje v čutni mistični svet.
 


 
Katere so zanimivosti razvoja projekta Muzej ikon?
Ko se je prenova stavbe bližala koncu, je muzej obiskal premier Edi Rama. Presodil je, da fasade, ki so jih predhodno zasnovali arhitekti DEA Studia, delujejo preveč zaporniško, in nas povabil, naj govorico interierja nadaljujemo tudi na zunanjosti. Zunanje fasade smo obdelali s črnim ometom, pri čemer smo ohranili raster okenskih odprtin in jih le obrobili. Z newmanovskimi barvami smo pobarvali tudi obstoječi vodnjak iz obdobja komunizma.
Bolles+Wilson
 

 

 


 

DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: Bolles+Wilson
Zasnova fasad: DEA Studio
Fotografije: Roman Mensing

Izvedba: 2016
Lokacija: Korča, Albanija
Površina: 360 m2
Naročnik: Mestna uprava Korča