KONFERENCA JE ZASEDENA. PRIJAVA UDELEŽBE JE MOŽNA SAMO ŠE NA PODLAGI PROŠNJE OZ. NAVEDBE POSEBNEGA RAZLOGA NA E-NASLOV: NAROCILA@ZAVODBIG.SI

Kdaj: 21. 4. 2016, pričetek ob 15.00
Kje: Mesto oblikovanja Slovenija, Dunajska cesta 123, Ljubljana

Na konferenci smo raziskali potenciale lesene arhitekture kot orodja za inovativni in trajnostni razvoj gradbeništva. Avtorji so pokazali primere, kjer so presegli neizvedljivo in ustvarili večnadstropne lesene stavbe ali kako drugače premikali meje lesenih konstrukcij; z inovativnimi arhitekturnimi presežki so pritegnili investitorje in podprli lokalno identiteto prostora. V Sloveniji, tretji najbolj gozdnati evropski državi, obstaja velik neizkoriščen potencial za razvoj lesnopredelovalne industrije v povezavi z gradbeništvom. S konferenco smo želeli pokazati, da so lesene stavbe nova priložnost, tako za arhitekte kot tudi za investitorje.

PROGRAM:
14:30 registracija udeležencev
15:00- 15:05 Uvod v konferenco

15:05- 15:10 Nagovor  Nj. Eks. g. Bart Twaalfhoven, veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Sloveniji
15:10- 15:50 Anssi Lassila
; OOPEAA, Finska
15:50- 16:30 Florence Lipsky
; Lipsky + Rollet Architectes, Francija
odmor 10 min
16:40-17:20
Bas ten Brinke; 70F architecture, Nizozemska
17:20- 18:00 Bart Zantman; AchterboschZantman architecten, Nizozemska
odmor 45 min
18:45- 19:25
Christoph Roedig; roedig.schop architekten, Nemčija
19:25-20:05 Jonas Lencer, dRMM; Velika Britanija
20:05- Kruh in vino

Kuratorka in moderatorka konference: Eva Prelovšek Niemelä

PREDSTAVITVE PREDAVATELJEV

Anssi-Lassila1a

OOPEAA (Office for Peripheral Architecture), mlad biro, ustanovljen leta 2014, se je s svojim direktorjem Anssijem Lassilo bliskovito zavihtel v svetovni vrh arhitekture. Svoje znanje je Lassila pred tem več kot desetletje kalil v različnih avtorskih skupinah in partnerstvih. Od leta 1999, ko je prvič zmagal na natečaju, so se zmage zanj vrstile skoraj vsako leto. Za hišo Riihi je bil leta 2014 nominiran za prestižno nagrado Mies van der Rohe. Za osemnadstropni leseni stanovanjski blok Puukuokka, ki ga je leta 2014 realiziral v mestu Jyväskylä, je prejel glavno finsko arhitekturno nagrado Finlandia ter finsko nagrado Wood Prize, imenovan je bil tudi za »Resident Act of the Year 2015«, ki ga podeljuje združenje stanovalcev Finske. Redno razstavlja po vsem svetu, tudi na arhitekturnem bienalu v Benetkah, kjer se bo letos v finskem paviljonu predstavil že četrtič: tokrat kar s štirimi projekti. V letu 2015 je bil član žirije največjega natečaja v zgodovini Finske, za Guggenheimov muzej v Helsinkih, ter predsednik simpozija Alvar Aalto 2015.

Portret: Mikko Virta

Anssi Lassila2a

Anssi Lassila3a

Na fotografiji: Puukuokka, prva lesena osemnadstropa stanovanjska stavba na Finskem
Arhitektura: OOPEAA, Anssi Lassila
Sodelavci: Jussi-Pekka Vesala, Juha Pakkala, Iida Hedberg, Mia Salonen, Teemu Hirvilammi, Hanna-Kaarina Heikkilä
Lokacija: Jyväskylä, Finska
Leto izvedbe: 2014
Foto: Mikko Auerniitty

Christoph-Roedig1a
Christoph Roedig od leta 2002 skupaj s svojim partnerjem Ulrichom Schopom vodi biro Roedig . Schop Architekten. Vse od ustanovitve so se v biroju veliko ukvarjali s projekti, začetimi na lastno pobudo, in zanje prejeli več nagrad in priznanj, kot so Deutscher Bauherrenpreis, Holzbauplus, KFW Award, Deutscher Holzbaupreis in Deutscher Fassadenpreis. Eno od glavnih težišč njihovega dela je graditi cenovno ugodne stanovanjske novogradnje. Za ta namen so do potankosti raziskali montažno leseno gradnjo v mestnem okolju. Roedig je skupaj z dvema partnerjema leta 2008 ustanovil tudi Inštitut za urbano gradnjo z lesom (“IfuH”, Institut für urbanen Holzbau). Na inštitutu so razvili koncept »Fertighauscity 5+« (»mesto montažnih hiš 5+«), kjer so raziskali prototip lesenih stavb, ki vsebujejo do 5 nadstropij, omogočajo individualne zasnove stanovanj in se hkrati prilagajajo obstoječemu mestnemu okolju. Od leta 2008 Roedig poučuje na Tehnični univerzi v Berlinu, in sicer na študijskem oddelku REM Real Estate Management (upravljanje nepremičnin).

Christoph Roedig2

Christoph Roedig3

Na fotografiji: 3XGRÜN, lesen petnadstropni stanovanjski blok
Arhitektura: roedig . rchop architekten, Atelier PK, Rozynski-Sturm Architekten in “IfuH”, Institut für urbanen Holzbau
Lokacija: Berlin, Nemčija
Leto izvedbe: 2012
Foto: Stefan Müller

Florence-Lipsky1a
Biro Lipsky + Rollet sta leta 1990 ustanovila Florence Lipsky, profesorica na Fakulteti za arhitekturo v Marne-La-Valléeju, in Pascal Rollet, profesor na Fakulteti za arhitekturo v Grenoblu. V biroju razvijajo arhitekturo, ki temelji na ekološko odgovorni gradnji in na stališču, da so mesta samostojni ekosistemi. Njihova dela zaznamuje po eni strani jasnost in po drugi strani vsakdanja robustnost, kjer ni nič odvečnega. Florence Lipsky se poglobljeno ukvarja s koncepti kampusov kot specifičnimi urbanimi in bivalnimi teritoriji. Ustvarja stavbe, ki so namenjene izobraževanju in raziskovanju. Pri svojem delu veliko eksperimentira z novimi materiali in inovativnimi stavbnimi sistemi, ki omogočajo zmanjšano porabo energije in hkrati povečajo mero udobja v stavbi, kar se odlično odraža na projektu lesenega sedemnadstropnega študentskega doma v Parizu. Kot gostujoča raziskovalka je bila aktivna tudi znanstveno, in sicer na Kalifornijski univerzi Berkeley v ZDA in v Kjotu na Japonskem.

Florence-Lipsky3a

Florence-Lipsky2a

Na fotografiji: Indijska hiša (Maison de l’Inde), lesen sedemnadstropni študentski dom
Arhitektura: Lipsky + Rollet architects
Lokacija: Pariz, Francija
Leto izvedbe: 2013
Foto: arhiv biroja Lipsky + Rollet architects

Bart-Zantman1a
Bart Zantman se je biroju Archterbosch priključil leta 2005 in dve leti kasneje postal tudi partner biroja. Takrat so se preimenovali v AchterboschZantman architecten. Danes gradijo in načrtujejo projekte tako na Nizozemskem kot tudi na Kitajskem. Pri svojem delu preizkušajo nove materiale in konstrukcijske zasnove. Eden prvih takšnih projektov je bil lesen most na kolesarski poti Sneek; izdelan je iz posebnega modificiranega lesa, ki ga je patentiralo nizozemsko podjetje. Pomembno realizacijo so ustvarili tudi na Kitajskem: vas s 40 privlačnimi lesenimi hišami v drevesnih krošnjah. Zantman je član svetovalnega sveta fakultete za arhitekturo v Groningenu in vodja več arhitekturnih študentskih delavnic na Nizozemskem.

Na fotografiji: Most Sneek
Arhitektura: AchterboschZantman architecten
Lokacija: Rijksweg A7, Sneek, Nizozemska
Leto izvedbe: 2010
Foto: Peter van der Knoop

Bart Zantman3

Na fotografiji: Ekološka vas Garden Valley
Arhitektura: AchterboschZantman architecten
Lokacija: Liyang, Kitajska
Leto izvedbe: 2015
Foto: arhiv biroja AchterboschZantman architecten

Bas ten Brinke1
Bas ten Brinke je ustanovitelj progresivnega nizozemskega biroja 70F architecture, ki se že vrsto let ukvarja predvsem z načrtovanjem stanovanjskih in poslovnih stavb. Njegovo delo odlikujeta predvsem funkcionalnost in uporaba robustnih materialov, ki kljub svoji strogosti omogočajo svetle in urejene prostore brez kompromisov. Ten Brinke je lastno arhitekturno podjetje ustanovil že pri 23 letih in od takrat naprej kaže svojo ambiciozno, minimalistično in odkrito držo. Uporaba lesa pri njegovih projektih ni sama po sebi umevna, temveč se pojavi tam, kjer je njena vloga, kot pravi, »zmanjšati estetsko nasilje nad okolico«. Ten Brinke je za svoje delo prejel številne nagrade, med drugim tudi nagrado svetovnega arhitekturnega festivala 2008 v Barceloni (World Architecture Festival) za leseni hlev. Poleg projektiranja se ukvarja tudi s poučevanjem na arhitekturnem oddelku Univerze La Salle (Barcelona, Almere).

Portret: Mona Alikhah

Bas ten Brinke2a

Na fotografiji: Hlev za ovce
Arhitektura: 70F architecture
Lokacija: Almere, Nizozemska
Leto izvedbe: 2008
Foto: Luuk Kramer

Bas ten Brinke3a

Na fotografiji: Ljubkovalna kmetija
Arhitektura: 70F architecture
Lokacija: Almere, Nizozemska
Leto izvedbe: 2008
Foto: Luuk Kramer

Jonas Lencer1A
Jonas Lencer je od leta 2004 eden izmed direktorjev arhitekturnega biroja dRMM, enega vidnejših birojev na svetu, ki se aktivno ukvarjajo z inovacijami v leseni večnadstropni arhitekturi. Njegovo delo je tesno povezano z utiranjem poti za gradnjo z lesenimi križno lepljenimi ploščami; o tem redno predava na konferencah po vsem svetu. Redno je tudi član natečajnih komisij pri britanski organizaciji RIBA. Biro dRMM je skupina 35 kreativnih arhitektov iz 17 držav sveta, ki so realizirali več inovativnih lesenih stavb; največja med temi projekti sta Rundeskogen na Norveškem, kjer so zgradili tri lesene stanovanjske stolpnice (najvišja med njimi ima 13 nadstropij), ter projekt Trafalgar Place, kjer ima najvišji blok 9 nadstropij. Za slednjega so letos prejeli že dve nagradi v okviru London Planning Awards.

Jonas Lencer3A

Na fotografiji: Trafalgar Place, stanovanjska soseska s tri- do devetnadstropnimi stavbami iz lesa
Arhitektura: dRMM
Lokacija: London, Velika Britanija
Leto izvedbe: 2015
Foto: Alex de Rijke

Jonas Lencer2A

Na fotografiji: Rundeskogen, devet- in trinajstnadstropni leseni stanovanjski nebotičniki
Arhitektura: dRMM in Helen & Hard
Lokacija: Sandnes, Stavanger, Norveška
Leto izvedbe: 2012
Foto: Alex de Rijke