RoShade
Vrsta izdelka: sestavljiva prostorska tekstilija
Material in tehnike: kaširan poliester, aluminij, digitalni sublimacijski tisk, CNC-razrez, akrilni premaz, ročno sestavljanje

Maja Vranjek, ki na Fakulteti za dizajn končuje študij oblikovanja tekstilij in oblačil, je skozi vsa študijska leta izkazovala pridnost, predanost, zagnanost in željo po raziskovanju. V letu 2019 je na jesenskem LJFW v Ljubljani za svojo kolekcijo pletenih oblačil prejela pohvalo kot perspektivna študentka 2. letnika. S svojimi tekstilnimi vzorci sodeluje na razstavi Almira – Preteklost oblikuje sedanjost, ki je do sredine novembra 2020 na ogled v Galeriji Šivčeva hiša v Radovljici. Njena modularna prostorska tekstilija RoShade je bila uvrščena na razstavo izbranih del študentov Fakultete za dizajn Ustvarjalni prepleti, ki je bila do sredine septembra 2020 na ogled v Galeriji DLUL v Ljubljani, premierno pa je bila predstavljena v juniju 2020 na odmevni razstavi tekstilne ustvarjalnosti BIEN v Kranju.
V svojem delu RoShade je Maja Vranjek za izhodišče uporabila avtorsko fotografijo detajla železniške kompozicije. Elemente fotografije je prek likovnega raziskovanja prevajala v ploskovne in prostorske elemente, pri čemer so nastali kolekcija tekstilnih vzorcev za tisk ter sestavljivi prostorski gradniki.
Modularne značilnosti železniške kompozicije, nizanje vagonov, zvoki kovinskih elementov, premikanje kretnic, ritmično zaporedje reber v tračnicah …, se spretno odslikavajo in prepletajo v likovnih ritmih sodobne, praktične in domiselne prostorske tekstilije. Modularnost omogoča uporabniku, da ritme, velikost, namenskost in končno obliko kompozicije prilagodi svojim željam. Izdelek je primeren tako za javne kot za zasebne prostore, kolekcija, ki je hkrati poklon 150-letnici kranjske železnice, pa je rezultat premišljenega in poglobljenega pristopa k snovanju tekstilno-likovnega dela, razvit z občutkom in posluhom za potrebe sodobnega uporabnika.

Perspektivni –
modno oblikovanje

Predlagateljica
doc. Jana Mršnik, univ. dipl. inž. oblikovanja tekstilij in oblačil, Fakulteta za dizajn, pridružena članica Univerze na Primorskem