Foto: Marija Piroski

Jožica Brodarič, Kuratorka nagrade

»Delali smo in živeli skupaj s tisoči ljudi, ki so bili del festivala Mikser, del Mikser Housa, popolnoma sami, brez institucionalne podpore, prepričani, da gre za edino pravo pot, da ima kultura pravico do samovzdržnosti… In danes, deset let kasneje, smo znova na začetku. Veselimo se novih izzivov. Tukaj smo, vsi zbrani. Ponosni na leta za nami.«

Avtor uvodnih stavkov je Ivan Lalić, izvršni direktor festivala Mikser in docent na Fakulteti za sodobne umetnosti v Beogradu; zapisal jih je ob 10. obletnici delovanja festivala in 17. obletnici delovanja Mikserja, multidisciplinarne platforme, ki spodbuja razvoj kreativne ekonomije ter vzpostavlja dialog med sodobnimi globalnimi tendencami domače in regionalne prakse.

Kreativna direktorica in ustanoviteljica platforme je Maja Lalić, prominentna beograjska arhitektka, ki je po študiju v Beogradu magistrirala na Columbia University v New Yorku in svoje delo nadaljevala v Združenih državah Amerike. Leta 2002 je po vrnitvi v Beograd soustanovila kreativno mrežo Mikser in Remiks studio, ki podpisuje nekaj najbolj kultnih arhitekturnih rešitev tega časa v Beogradu.

Svoje delovanje je razširila z ustanovitvijo festivala Mikser, ki je oživil kulturno sceno Beograda in pritegnil pozornost več svetovnih medijev, hkrati pa vzpostavil brezmejno platformo za umetnike iz države in regije ter pokazal novo zagonsko energijo beograjske kulturne scene.

Prvi festival Mikser, postavljen v okolje ikoničnih silosov Žitomlina, je v svet razposlal pozitivno sporočilo v okrilju skrbno izbranih umetniških eksponatov, glasbenih dogodkov in spremljajočih programov, medtem ko se je hkrati v mestu odvijal shod privržencev nacionalizma, kar je CNN zaznal kot »spopad umetnosti in politike«.

Mreža Mikser je prepoznala tudi potencial mestne četrti Savamala, v kateri je najela zapuščen prostor v Karađorđevi ulici 46 in ga leta 2013 pretvorila v kulturni center Mikser House, ki je v nekaj letih delovanja postal zbirališče glasbene, oblikovalske in kulinarične kulture mesta. Savamala se je razvila v kultni predel umetniške scene Beograda, ki pa mu danes grozi uničenje zaradi odločno naravnanih načrtov gradnje projekta »Beograd na vodi«, sodobne stanovanjsko-poslovne četrti mesta, v rokah arabskega kapitala.

Zaradi naraščajoče gentrifikacije in zviševanja najemnine za objekt, v katerem je pet let deloval Mikser House, ter zaradi pomanjkanja razumevanja mestnih oblasti je morala kreativna ekipa Mikserja zapreti njegova vrata in se iz stavbe nemudoma izseliti.

Vodje ideje Mikser so se nato odločili preseliti Mikser House pod okrilje glavnega mesta druge nekdanje jugoslovanske republike, Bosne in Hercegovine. Kulturni in zagonski center je s pomočjo donacij in brezpogojnega proletarskega zagona ustanoviteljev svoja vrata v Sarajevu odprl 8. septembra 2017. Kompleks je zavzemal več kot 1300 m2, s koncertnim, sejmiščnim delom, galerijo in kavarno, in je bil zamišljen kot mesto snovanja in uresničevanja mnogih projektov, ki bi mladim dali novo, svetlejšo prihodnost in upanje na boljšo prihodnost celotnega Balkana.

Na žalost projekt ob pomanjkanju prilivov s strani institucij in obljubljenih donacij ter časa za pravilno organizacijo ni zdržal finančnega pritiska in ga je moral njegov glavni in odgovorni urednik Ivan Lalić zapreti, kar je storil z besedami: »Menim, da tovrstni tip zastoja govori o tem, da je na področju kulture nujno treba razvijati javno-zasebna partnerstva in ekonomiko delitve virov.«

Kolektivu Mikser je z neustavljivo odločnostjo 8. avgusta 2015 uspelo odpreti tudi center za humanitarno pomoč beguncem, ki vsakodnevno prihajajo v Beograd. V Mostarski ulici v Beogradu so zbirali hrano, oblačila in higienske pripomočke, zagotavljali zdravniško pomoč, organizirali delavnice za otroke, omogočali uporabo toaletnih prostorov s prhami in pralnimi stroji ter vzpostavili točko za družabno življenje beguncev. Kljub podatkom, da je center obiskalo 110.000 beguncev in da je z njimi delalo 1.200 prostovoljcev iz 58 držav sveta, je moral Mikser vrata Miksališta nenadno zapreti – v 48 urah od prejema obvestila, da bo naslednji dan, 27. aprila 2016, ob 10. uri zjutraj izvedeno rušenje objekta zaradi projekta »Beograd na vodi«.

Nedolgo po rušitvi prvega Miksališta je nepopustljivi kolektiv s pomočjo prostovoljcev in partnerskih organizacij našel nov prostor, prav tako na območju Savamala, in znova odprl center za pomoč beguncem in migrantom. Na novi lokaciji je center do marca leta 2019 pomagal več kot 300.000 osebam in mnogi so ga označili kot enega najbolj humanih centrov balkanske begunske poti. Prepreke, ki jih je kolektiv doživljal zaradi delovanja centra, vključno s ksenofobijo stanovalcev na območju njegovega delovanja, je Ivan Lalić pretočil v scenarij svoje nove scenske uprizoritve »Ljubav u Savamali«, ki že mesece polni dvorano beograjskega gledališča Zvezdara Teatar. Po štirih letih delovanja centra Miksalište je država končno popustila in priznala nujnost obstoja tovrstnega centra ter prevzela skrb zanj. Za projekt Miksalište je kolektiv Mikser prejel evropsko priznanje European Citizenship Award.

Mikser je tudi letos, 24. in 25. maja, v sklopu festivala in konference Mikser odprl vprašanje spremembe družbe. Tokrat je pozval h konceptu trajnostnega razvoja in globalne zavesti. Odprl je javno debato med strokovnjaki in zakonodajalci ter pozval medije k vključevanju v proces spreminjanja zavesti in prakse, s ciljem zaščite in obnove življenjskega okolja in naravnih virov.

V enem izmed intervjujev je Ivan Lalić izjavil (in s tem izrazil mnenje celotnega kolektiva): »Nikoli nisem verjel v konec, tudi zdaj ne verjamem vanj.«

Avtorica besedila: Ivana Ljubanović