Laura Murguía Sánchez; HAZ Lighting
Mehika / Slovaška

Laura Murguía Sánchez (Ciudad de Mexico, 1969) je mehiška arhitekt- ka, ki živi v mestu Prešov na vzhodnem Slovaškem. Študirala je tudi na ETSAB v Barceloni, kjer je doktorirala s področja arhitekture. Osem let je bila zaposlena v tehniškem oddelku znanega italijanskega podjetja za oblikovanje svetlobe, kjer je pridobila veliko izkušenj. Leta 2010 se je preselila na Slovaško in s soprogom ustanovila studio Haz Lighting.

Njuna prva dela so bila bližje svetlobni umetnosti in svetlobnim insta- lacijam kot arhitekturi. Trenutno nadaljujeta sodelovanje z institucijami in nevladnimi organizacijami, ki potrebujejo pomoč na tem področju. S kolegi na področju oblikovanja svetlobe je Laura ustanovila platformo Light Lab, namenjeno razvoju in promociji svetlobnega oblikovanja v regiji. Svoje delo usklajuje z nalogami raziskovalke in predavateljice na fakulteti za umetnost in medijske prakse v Prešovu.

GALLERY

Nová Synagóga en Zilina. It was one of the first projects. It is run by the NGO Truc sphérique.
Its reconstruction has received mentions and awards in Slovakia and abroad. Photo: Peter Snadik
www.novasynagoga.sk

HEATING PLANT AND SKYPARK

By Zaha Hadid studio. It is a residential and offices project in Bratislava. It is one of the newest project and it is still in progress. We have developed lighting project and consultancy for landscape and historical building “Teplareň”
https://skypark.sk/sk

LIGHT INSTALLATION BOTANIC GARDEN

As an example of our first collaborations, when we use to create concept and realization of temporary lighting projects. In this case, we have cooperated with lighting manufacturers to show visitors Botanic garden in Košice at night.