Kdaj: 21.5.2015 ob 10.00
Kje: Mesto oblikovanja, nekdanja tiskarna Mladinska knjiga, Dunajska cesta 123, Ljubljana
Vstop prost

Vabimo vas na konferenco  Znamčenje v pohištveni industriji, ki jo organizira  Javna agencija, SPIRIT Slovenija skupaj s partnerji. Pomen blagovnih znamk v pohištveni industriji je danes zaradi zasičenosti trgov vse večji. Znamke ustvarjajo diferenciacijo, višajo dodano vrednost, večajo prepoznavnost in gradijo zaupanje kupcev.
V okviru konference bodo priznani »brand« strokovnjaki iz Slovenije in  tujine spregovorili o inovativnih pristopih pri znamčenju na področju pohištvene industrije, različnih strategijah pozicioniranja na trgu, ter skozi različne primere dobrih praks predstavili, kako z učinkovitim upravljanjem blagovnih znamk uspešno nastopiti na trgu.

Program:
9:00-10:00 Registracija
10:00-10:20 Pozdravni nagovor Natalije Medica / Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Petre Drobne / Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma
10:20-11:05 Kirsten Ives,
 moodley brand identity, Avstrija
11:05-11:50 Metka Hrovat, Brand Trust, Slovenija
11:50-12:00 Odmor
12:00-12:45 Jens Mathiasen, 2RETHINK, Danska
12:45-13:30 Odmor
13:30-14:15 Kasper Holst Pedersen, PP MØBLER, Danska
14:15-14:45 Matej Feguš, Donar, Slovenija
14:45-15:00 Odmor
15:00-15:30 Žiga Vrhovec, Rex Kralj, Slovenija
15:30-16:00 Razprava z zaključkom

Konferenco organizira Javna agencija, SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ostalimi partnerji.

Predstavitve predavateljev

Kirsten-Ives

Kirsten Ives je diplomirala iz trženja in nemškega jezika na univerzi v Lancastru v Veliki Britaniji. Družbi moodley se je pridružila leta 2008, odgovorna pa je za svetovanje na področju blagovnih znamk, kar vključuje tako raziskave in analize kot strateški načrt blagovne znamke in njegovo izvedbo. Specializirana je za B2B znamčenje, pred prihodom k podjetju moodley pa je bila direktorica marketinga pri avtomobilski inženirski družbi AVL List GmbH.

moodley brand identity
moodley brand identity je vodilna multidisciplinarna agencija za strateški design v Avstriji. Ustanovljena je bila leta 1999, osredotoča pa se na strateško svetovanje blagovnim znamkam, oblikovanje, ki strankam omogoča celostno izkušnjo blagovne znamke. Njihov cilj je ponuditi enostavne, inteligentne in čustveno privlačne rešitve za kompleksne potrebe. Njihove storitve so tako korporativno znamčenje kot tudi znamčenje izdelkov in storitev, vključujejo pa:
-pozicioniranje in strateški razvoj blagovnih znamk, vključno z repozicioniranjem;
-celostno podobo, poimenovanje družb in grafične elemente;
-snovanje komunikacij;
-marketinške strategije in načrtovanje;
-predstavitvene publikacije;
-spletno oblikovanje in digitalne strategije znamk;
-strategije za družbene medije;
-znamčenje prostorov;
-oblikovanje embalaže;
-vključevanje zaposlenih in drugih deležnikov v celostno izkušnjo blagovne znamke;
-inoviranje poslovnega modela.
Ekipa približno šestdesetih strokovnjakov iz različnih držav in številnih področij kreativnega delovanja podjetju moodley omogoča vpogled v ustvarjalni proces z opazovanjem in analizo ustvarjalnih procesov v različnih kontekstih. Podjetje moodley poleg tega zagotavlja na uporabnika osredotočeno oblikovanje izdelkov in uporabniške izkušnje in iz tega razvija produktno oblikovanje in uporabniško izkušnjo, prispeva pa tudi k razvoju uspešnega poslovnega modela in marketinške strategije za boljši izkoristek inovacij.

Predavanje: Uspešno znamčenje v pohištveni industriji
Kirsten bo najprej govorila o znamčenju na splošno in o tem, kako blagovne znamke delujejo. Nato bo prikazala primere tako manjših lokalnih pohištvenih znamk kot tudi velikih mednarodnih znamk, ki so jih razvijali, pri vsaki rešitvi pa bo predstavila razmislek, ki je privedel do nje. Predstavila bo tudi nekaj primerov, pri katerih niso sodelovali, ter pohištvene znamke, ki prodajajo v spletnih trgovinah.

121116 Metka Hrovat 336-72

PREDAVANJE: Kako pohištveno blagovno znamko (danes ime, logotip in izdelke podjetja) razviti v vsebino za dobičkonosen poslovni model
Kako lahko znamke še vedno rastejo na zasičenem trgu? Kaj jim lahko prinese uspeh in kako se današnji dejavniki uspeha razlikujejo od klasičnih marketinških orodij 80ih? Kaj od ižkušenj iz prakse drugih podjetij in drugih industrij lahko prenesemo v slovensko pohištveno industrijo?

Razmišljanja in pisanja o »blagovni znamki« še vedno večinoma slonijo na dveh precej trhlih temeljih: bodisi na starem znanju iz petdesetih in šestdesetih let prejšnjega stoletja, strokovnjakov, kot so Domizlaff, Kotler, Aaker, Trout in drugi, bodisi je koncept »blagovne znamke« orodje oglaševalskih agencij, tržnih raziskovalcev in svetovalcev, za prodajo svojih storitev. Vse do danes sicer odlične osnove, ki so jih ustvarili Domizlaff in njegovi kolegi, niso bile smiselno povezane s sodobnimi spoznanji in prilagojene trenutnim izzivom. Primer: družb, ki delujejo na področju B2B, zgodovina upravljanja blagovnih znamk sploh ne upošteva, čeprav je po Philipu Kotlerju sedemkrat več podjetij dejavnih na področju B2B kot B2C. Upravljanje blagovne znamke je bolj način razmišljanja, je le začetek in nima konca. Začetek, do katerega po lahko pride šele, ko razmišljanje spremeni smer. Bodisi zato, ker si odgovorni v podjetju razmišljajo dolgoročno bodisi, ker jih je v to prisilila neljuba situacija.

Blagovna znamka je praviloma tisti del posla, ki podjetjem zagotavlja dodano vrednost. Je tisto menedžersko orodje, ki podjetje lahko potegne iz cenovne vojne. In ne nazadnje je preprosto menedžersko orodje le, če so temelji postavljeni kredibilno, so za trg privlačni in nedvoumno razlikujejo podjetje od konkurentov.

O PREDAVATELJICI:
Metka Hrovat ima 15 let izkušenj v operativnem in strateškem marketingu. 5 let v strateškem razvoju poslovanja in svetovanja v srednje velikih in velikih podjetjih. Brand Trustu se je pridružila pred štirimi leti in se usmerila na razvoj strategij blagovnih znamk, ki tekmujejo v mednarodnem okolju.

Cilj predavanja
Podati vpogled v razvoj blagovne znamke na način, da bo skozi konsistentno upravljanje pripravljena na prihodnost na zasičenem trgu.

Brand Trust
Brand Trust je prvo svetovalno podjetje managementu v Evropi specializirano za povečevanje privlačnosti blagovnih znamk. V zadnjih 10. letih so izvedli okoli 200 projektov za več kot 150 blagovnih znamk v 40 državah. Njihovi starejši svetovalci imajo tako več kot 60 let praktičnih izkušenj.

Pri delu se osredotočajo na tisto, kar je za nas najpomembnejše: blagovno znamko, jedro uspeha podjetja in podlago za vse komunikacijske cilje. Z uporabo najboljših modelov, ki so trenutno na voljo, uresničujejo obljubo, da blagovne znamke postajajo vir uspeha podjetij. Zato razvijajo in implementirajo učinkovite strategije blagovnih znamk.

kasper-holst-pedersen

Kasper je tretja generacija vodje obrtnih mojstrov pri PP Møbler, kjer si nenehno prizadeva ustvarjati, izboljševati in promovirati najbolj cenjene danske obrti. PP Møbler že 60 let razvija tradicionalno, a vizionarsko pohištveno delavnico z enkratno tržno pozicijo, ki je posledica njihovega strastnega odnosa do oblikovanja in globokega spoštovanja do lesa in njegovega značaja. Izjemni dosežki tega družinskega podjetja so denimo nekateri najlepši in značilni kosi modernističnega mojstra Hansa J. Wegnerja, ki je PP Møbler predal odgovornost za prenašanje velikanskega znanja ter izkušenj v dragocenem okvirju svoje pomembne zapuščine.

Kasper ima izkušnje in znanje iz tako različnih področij, kot so obrt, znanost in poslovodenje. Najprej je študiral matematiko in fiziko na univerzi v Kopenhagnu, nato pa se je izučil za izdelovalca omar pri Rud. Rasmussen in prejel Kraljičino medaljo za izjemno obrtno znanje. Leta 2001 se je pridružil PP Møbler in naslednji dve leti intenzivno uvajal najmodernejšo tehnologijo. Leta 2006 je bil med najboljšimi diplomanti ugledne poslovne šole v Kopenhagnu, nato pa je prevzel odgovornost za zaščito in prihodnji razvoj tradicionalnih danskih obrti, s čimer nadaljuje delo svojega očeta in starega očeta.

Delovanje družbe PP Møbler temelji na čvrstem prepričanju o okoljski vzdržnosti, trajnostnem življenjskem slogu in družbeni odgovornosti. Kasper je prepričan, da mora biti proces izdelovanja pohištva vključen v naraven trajnostni krog s skrbjo za materiale ter za ponovno sajenje in negovanje gozdov. Kot najnovejši primer takšnega odnosa treh generacij družine Pedersen so v lokalnem okolju delavnice posadili gozd PP.

Jens-Mathiasen

Jens Mathiasen, lastnik podjetja 2RETHINK iz Kopenhagna, že od leta 2002 deluje v mednarodnem oblikovalskem in pohištvenem poslu, najboljše pa se spozna na nordijski design in trge.
Jens je podjetje ustanovil leta 2009 v času podnebne konference v Kopenhagnu. Namen podjetja je pomagati manjšim evropskim pohištvenim podjetjem pri postopkih izbiranja dobaviteljev notranje opreme v nordijski regiji. 80 % prometa ustvari s ključnimi kupci, kot so hoteli, restavracije, pisarniški prostori, knjižnice itd. 2RETHINK tesno sodeluje z nekaterimi vodilnimi arhitekti, oblikovalci, posredniki in trgovinami v regiji. 2RETHINK je hibrid med oblikovalsko-prodajno platformo ter moderno agencijo za znamčenje.
Naslov predavanja:RETHINK your business! (Ponovno premislite o svojem poslu!)
Ali razumete trg? Manjša podjetja lahko uspejo, če najdejo pravilen pristop prek resničnega razumevanja trga.

ziga-vrhovec

Žiga Vrhovec, po izobrazbi ekonomist, je, kot sam pravi, preko popolnoma drugačnega posla slučajno zaključil pri zgodbi “Rex Kralj.” V podjetju Impakta les so leta 2010 postali lastniki blagovne znamke Rex Kralj in avtorskih pravic za njeno uporabo. Kolekcija izdelkov Rex (Rex stoli, Rex fotelji, Rex gugalniki, Rex ležalniki, Rex mize), priznanega slovenskega arhitekta Nika Kralja, je od leta 1952, ko je nastal prvi stol s tem imenom, verjetno najbolj znan slovenski kos pohištva v svetu.

Izdelki iz programa Rex veljajo za enega največjih slovenskih industrijskih oblikovalskih dosežkov in so postali kultni predmet oblikovalsko ozaveščenih ljudi.
Z odlično zastavljeno strategijo so v Impakti les iz zgodbe Rex stolov uspeli zgraditi sodobno oblikovalsko kolekcijo 50-ih in 60-ih let, ki raste iz leta v leto. Za Žigo Vrhovca je to postalo strast in več, kot želja za uspeh. O tem, kako so uspeli oživeti blagovno znamko, kakšnih strategij so se pri tem posluževali, več na konferenci.

Matej Beatnik

Donar je mlado slovensko pohištveno podjetje, ki se je iz proizvajalca in prodajnega zastopnika za pisarniško pohištvo priznanih tujih znamk v zadnjih letih razvilo v ponudnika izvirnih rešitev za opremo delovnih in javnih prostorov. S stoli iz lastne proizvodnje so leta 2010 opremili celotno dansko javno upravo, prisotni so na skandinavskem, francoskem, italijanskem, angleškem trgu, za svoj zvočni stol Beatnik pa so leta 2013 prejeli tudi častno omembo žirije za prestižno nagrado Red Dot.

Večfunkcionalni “pametni” prostori
Rešitev v Donarju vidijo v premišljeno opremljenih in načrtovanih večfunkcionalnih prostorih, ki jih je mogoče z uporabo nekonvencionalnih pohištvenih elementov in integracijo tehnologije prilagajati trenutnim potrebam in željam uporabnikov. Čakalnica ali avla tako postaneta prostor za opravljanje telefonskih pogovorov ali delo in sproščanje ob glasbi brez zunanjih motenj, skupni delovni prostor se po potrebi spremeni v prostor za predstavitve ali video konference, pisalna miza pa vam mimogrede napolni pametni telefon… in ko se uporabnik, ali pa celotno podjetje, preselita v nove delovne prostore, opremo in vse njene funkcionalnosti brez težav preselita s seboj.

Donar ponuja modularno prostorsko rešitev z vgrajeno tehnologijo Beatnik. Sestavljajo jo stol Beatnik Chair z vgrajenimi zvočniki in AirPlay tehnologijo, večnamenski konferenčni prostor Room-in-Room in sestavljivo sedežno pohištvo Open Source. Vse od začetka do konca izdelujemo v lastni proizvodnji v Ljubljani, razvili pa smo jih v sodelovanju z oblikovalsko agencijo Gigodesign.

Poleg tega sodelujejo tudi z mladim slovenskim kolektivom Desnahemisfera (med drugim so oblikovali slovensko Kickstarter uspešnico Goatmug). Za Donar so oblikovali stol Keep It Simple, ki z naravnimi materiali in snemljivimi blazinami uporabniku prinaša čisto vest in možnost prilagajanja stola ambientu ali počutju.

[contact-form-7 id=”6183″ title=”Vabilo na dogodek-znamcenje”]