13. oktober
18.00

Ogledaljarna
Vidovdanska 2
Ljubljana

Koliko turizma?

Slovenija ima z raznoliko neokrnjeno zeleno krajino in bogato kulturno dedščino velik turistični potencial. Turizem prispeva pomemben delež k BDP, ima pa tudi številne multiplikativne učinke.
Gospodarsko gledano je turizem nedvomno uspeh, vprašanje pa je, kako v prihodnje razvijati panogo. Nacionalna strategija slovenskega turizma govori o razvijanju uravnoteženega zelenega butičnega turizma višje kakovosti, z manjšim odtisom ter z bolj smelo izraženo kulturno identiteto in lokalnim karakterjem, ki je generator vrednosti, pospeševalec trajnostnega razvoja, urejenega okolja, dobrega počutja in cvetoče kulture, s pozitivnimi učinki za vse. Na debati bomo razpravljali o tem, kako v trajnostni razvoj turizma vključiti kreativne industrije z namenom razvijanja trajnostnih turističnih produktov z višjo dodano vrednostjo, kako poiskati ravnovesje med gospodarskimi apetiti ter prostorsko in okoljsko vzdržnostjo pa tudi, kako se s tem izogniti pastem množičnega nizkocenovnega turizma.

Kuratorka in moderatorka: Kristina Dešman

Barbara Debevec, Plusminus30

Arhitekturni studio plusminus30 je bil ustanovljen leta 2007, po zmagi na natečaju za prostore rektorata Univerze na Primorskem in Fakultete za humanistične študije v Kopru. Studio sestavljamo Barbara Debevec (1975), Lara Melon (1975), Bernard Podboj (1974) in Jure Melon (1978). Vsi člani smo diplomirali na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani. V našem studiu oblikujemo prostore različnih meril, s pozornostjo do izbire avtohtonih materialov ter povezujemo tradicijo in tehnologijo. Naše delo je vsakodnevna borba med željami strank in koncepti, njihovim budgetom in razpoložljivimi materiali ter raznolikostjo rešitev v danem prostoru.

Matevž Straus, Zavod ID 20

Matevž Straus je urbani sociolog, mestni tržnik in futurist.
ID20 je bil ustanovljen z namenom preobrazbe dediščine iz stvari preteklosti v snov prihodnosti. Zavod deluje v Idriji, kjer se je nekoč nahajal drugi največji rudnik živega srebra na svetu, danes pa je mesto s svojo bogato rudarsko dediščino vpisano na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Preplet dediščine in inovativnosti je v Idriji ustvaril idealne pogoje za nadaljnji razvoj na poslovnem, storitvenem in kreativnem področju.

Aleksander Ostan, Atelje Ostan Pavlin

V kontekstu napovedane debate »Koliko turizma?« se nam v stroki postavlja osnovno vprašanje: na kak način lahko kakovostna, naravnemu in urbanemu kontekstu oz. dediščini prilagojena arhitektura in urbanizem pomagata pri oblikovanju sodobnih, trajnostnih, vzdržnih turističnih paradigem. V kratkem prispevku bom skozi teorijo in prakso (načela in projekte) pokazal, kako se pri nas odzivamo na ta pomemben ustvarjalni, etični in komunikacijski izziv.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je prijava.

Form not found: ID=134 | Name=

S prijavo dovoljujem uporabo svojih osebnih podatkov v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in Politiko zasebnosti Zavoda Big.

Partnerji

Program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Zumtobel pretvarja svetlobo v izkušnjo in s svetlobo izboljša kakovost življenja. Prava svetloba. Na pravem mestu. Ob pravem času.

Če je kuhinja srce doma, so aparati Gaggenau njena duša, ki odlično spaja ljubezen naših kupcev do kulinarične kulture ter strast do prefinjenih jedi. Razlika je Gaggenau.