Strokovna žirija, ki so jo sestavljali Ana Gruden, Peter Gabrijelčič, Jurij Sadar in predsednica Kristina Dešman, se je sestala 23. septembra in izmed prispelih prijav izbrala projekte, ki so izstopali po svojih likovnih, konceptualnih in vsebinskih odlikah.
Za razliko od prejšnjih let so prispele rešitve letos manj radikalno raziskovalne, pa zato bolj kontekstualne. Oba nagrajena interierja, tako zasebni kot javni, se sprašujeta o potrebah ljudi danes, v času epidemije, ko imajo željo po osebnih stikih in javnem življenju. S svojo pretočnostjo tudi v notranjosti omogočata doživljanje, značilno za odprti javni prostor. Oba interierja sta izrazito pripovedna – tako delujeta bolj zaščitniško in varno. V času negotovosti domačnost in udobnost postavljata pred radikalnost.

Prvotno izhodišče avtoric pri oblikovanju stanovanja je vključevalo povečanje bivalnega dela in razširitev jedilnega prostora kot niše z odsevom ter istočasno oblikovanje povezave z ostro odsekanim in dolgim hodnikom, ki vodi v intimnejše dele stanovanja. Nastal je funkcionalen, pomirjujoč in čuten ambient, v katerem si odpočiješ in se napolniš z energijo.
Avtorici sta pri oblikovanju interierja sodelovali z Galerijo Fotografija. Na ključne točke pogledov sta umestili štiri fotografije, dinamičen odsev treh avtoric različnih generacij. S tem sta izkušnjo fotografije prenesli iz galerije v zasebni interier.

Interier leta – zasebni

Avtorici
Petra Zakrajšek, Katarina Brlek; GAO arhitekti

Fotografije v prostoru
Galerija Fotografija (avtorice Tilyen Mucik, Tanja Lažetić in Metka Vergnion)

Površina
121 m2

Leto izvedbe
2021

Lokacija
Ljubljana

Fotografije
Miran Kambič