Na madžarskem podeželju je mediteranski tip hiše, tradicionalno povsem tuja tipologija, v zadnjih desetletjih postal prevladujoči tip gradnje. Hiša V se temu trendu namenoma izogne.

 

 
Z majhnimi stavbnimi kubusi in dvokapno streho je sodobna interpretacija tradicionalne madžarske podeželske hiše. Brez nepotrebne dekoracije ohranja le bistvene elemente.
Največja odlika lokacije so čudoviti pogledi na okolico. Celotna južna, ulična stran hiše je zastekljena in ponuja razgled na Gellérthegy (ikonični hrib Budimpešte), parlament in vijugasto Donavo.
Hiša je namenjena dvema generacijama družine in po obliki sledi funkcionalni razporeditvi, tako da jo sestavljata dve povezani hiši. V obe se vstopa na prelomu V-oblike, skozi skupno dvorišče. Tlorisno sta enoti podobni, dinamiko pa v bivanje vnaša zamikanje prostorov za pol etaže. Za dnevnimi prostori in otroškimi sobami se stopnišče vzpne na vrh in se odpre v veliko panoramsko spalnico.
 

 
Hiša V je nizkoenergijska, razreda A+, in uporablja izključno obnovljive vire. Stene in streha so skoraj ničenergijske; del strehe ima nameščene solarne panele. Sistem ogrevanja, hlajenja in nadzora nad senčili je avtomatiziran. Najvišja kakovost bivanja v vseh letnih časih.
 

 
Kaj je posebnost hiše V?
Parcela, na kateri je zgrajena hiša, je ena najvišje ležečih lokacij področja Üröm – Rókahegy, hribovitega področja severovzhodno od Budimpešte. Želeli smo zgraditi hišo za dve generaciji, ki na najboljši mogoči način izrablja svojo umestitev, hišo, ki je sodobna in obenem nova referenca predmestne kulture bivanja. Reload Architects’ Studio
 

 

DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: Péter Csizmadi DLA, Anikò Petőcz-Tòth; Reload Architects’ Studio
Fotografije: Krisztián Bódis

Izvedba: 2015
Lokacija: Üröm, Madžarska
Površina: 278 m2