Hiška stoji v vasi Smilovci, ob vznožju gore Stara planina in blizu Smilovskih jezer, ob lokalni cesti na področju z nizko gostoto poselitve. Ob prenovi in adaptaciji starejše družinske hiše v počitniški dom so želeli izrabiti prednosti lokacije – naravnega in grajenega okolja.
 

 
Obstoječa hiša kljub statični trdnosti ni izpolnjevala funkcionalnih zahtev naročnika, zato jo je bilo treba spremeniti in razširiti. Hiša je funkcionalno razdeljena v dva po višini ločena dela: pritličje z dnevnimi prostori in teraso ter nadstropje s tremi spalnicami in kopalnico. Na južni strani je bila hiši dodana odprta površina, terasa, ki je filter med notranjimi prostori in zadnjim dvoriščem. Dodani elementi pritličja so oblečeni v kamen iz lokalnega kamnoloma, na fasadi zgornjega nadstropja pa se pojavlja motiv lesenih lamel, ki v materialu išče vzporednico z okoliškimi hišami z lesenimi zatrepi.

Na zunanji rob terase so za potrebe senčenja in spreminjajoče se stopnje zasebnosti obešeni drsni kovinski paneli, ki so likovni motiv hiše. Digitalno oblikovan vzorec perforacije izhaja iz geometrijskih vzorcev tradicionalnih preprog ćilim, značilnih za vzhodno Srbijo. Lična hiša, ki se z detajli opira na lokalno izročilo okolja.
 

 

 

 

 


 

 

 
DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: Dejan Mitov, Jelena Mitov, Krsto Radovanović, Bojan Mitov;
Studio Modelart Arhitekti

Fotografije: Stefan Ivković

Izvedba: 2017
Lokacija: Smilovci, Srbija
Površina: 111 m2
Pozidana površina: 97 m2
Parcela: 1300 m2
Digitalno oblikovanje: Marko Vučić, Digital Design Center