V bližini Sofije so prenovili staro, predvojno vilo, ki sta jo med vojno zaradi strateške lege uporabljali tako ruska kot nemška vojska. Vila stoji med reko Iskar in goro Vitoša, le 12 km od središča Sofije. Prenovili so jo v majhen hotel z restavracijo.
 


 
Stara stavba je tradicionalna monolitna hribovska hiša, postavljena v starem češnjevem vrtu. Vstavljanje novega volumna ob prenovi se je izkazalo za občutljivo nalogo. Stari in novi del sta ometana z enakim belim ometom, ki stavbi poveže, stik med njima pa se bere na nivoju volumna. V stari stavbi so bili prenovljeni lesena tla, opečni zidovi in teraco stopnice, lesena mansarda pa je zaživela s prenovljenim ostrešjem. Novi del hiše je oblikovan v kombinaciji lesa, jekla in vidnega betona, kot interpretacija stare stavbe.

 

 

V staro fasado so bile dodane nove odprtine, pa tudi stekleno dvigalo, ki vodi na panoramsko teraso z bazenom in čudovitimi pogledi na Vitošo. Dvovišinski vmesni prostor je poln svetlobe zaradi velikih steklenih površin, ki se z drsnimi paneli odprejo proti vrtu. Notranjost vile je oblikovana večnamensko – kot restavracija ter prostor za dogodke in konference. V prvem nadstropju se navzven odpira še več terasnih površin. Tu so sobe, ki se v previsu stegujejo v naravo, in telovadnica. Klet novega dela je namenjena vinski kleti in kuhinji.
 

 


 

 
DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: Peter Torniov, Milena Filcheva; Bureau XII
Fotografije: George Palov, Tsvetomir Dzhermanov

Izvedba: 2016
Lokacija: Pancharevo, Bolgarija
Površina: 1206 m2