Če nas pot vodi ob zahodni obali Blejskega jezera, se nam med drevesi nevpadljivo izriše zanimiv objekt. Skozi velike steklene površine njegovih dveh teras z druge strani odseva jezero in nas vabi, da skozi pritličje dostopimo do pomola na vodi ali se razgledamo s ploščadi zgoraj. Postojanka za sprehajalce in kopalce, info točka, izposojevalnica čolnov in razstavni prostor na vodi so nekatere izmed funkcij objekta sodniškega stolpa Zaka, ki je bil zgrajen pred svetovnim veslaškim prvenstvom na Bledu leta 2011.

 

Sodniški stolp Zaka

Veslaški center na Bledu je pred letošnjim svetovnim prvenstvom v veslanju s prenovo dobil novo podobo. Med infrastrukturnimi objekti prenovljenega centra je tudi nov sodniški stolp v ciljnem prostoru. V nasprotju s starim je ta večnamenski, saj ima čolnarno, gostil pa bo tudi prostore veslaškega muzeja. Velika želja organizatorja, da bi se sodniški stolp namenil tudi naključnim obiskovalcem Bleda, je izpolnjena.
Arhitekti so stolp zasnovali kot paviljonsko konstrukcijo, kjer so podpore oblikovane kot drevesna debla in etaže kot hiša na drevesu. Ima tri funkcionalne ravni, vrhnji del pa služi kot razgledna ploščad. V želji, da bi se stolp kar najbolj zlil z okoljem, so predvideli steklene zunanje stene prostorov.

 

 

DATOTEKA

Uvodnik: Zala Bokal, Hiša na drevesu na jezeru
Besedilo: Tina Rupar Kobe, Sodniški stolp Zaka 
Fotografije: Miran Kambič

Arhitektura: Sanda Bamfi Škrbec, Miha Kajzelj, Iztok Kavčič, Iztok Lemajić
Lokacija: Zaka, Bled
Leto izvedbe: 2010