Arhitektura je vedno imela posebno vlogo pri privabljanju turistov, zato je prav tako pomemben njen razvoj v okvirih turizma.  Številne raziskave tudi kažejo, da kakovostna arhitektura prispeva k razvoju turizma. Turizem je spreminjajoč in fleksibilen pojav, tako se mora tudi arhitektura odzvati na izzive hitro spreminjajočega se trga. Kaj mislite, kako se bo razvijala turistična arhitektura in kakšna bo v prihodnosti? V nadaljevanju si preberite kaj več na področju glampinga pri nas.

 


Chateau Ramšak, Maribor, 2016; foto: Jošt Gantar

 

Glamping je sestavljanka iz besed »glamorous camping«, po naše glamurozno, razkošno kampiranje. Na slovarskem spletišču Fran (fran.si) lahko kdorkoli predlaga novo besedo namesto pred kratkim prevzete in glamping je že na voljo za glasovanje. Ne gre za kampiranje, kot ga poznamo, ki lahko poleg šotorov vključuje tudi mobilne (in druge) hiške, kamperje in podobno. Ne gre niti za tako imenovani »scouting« oziroma počitniško bivanje v naravi na višji ravni, saj pri tem še vedno ne moremo govoriti o glamurju.

Osnovna značilnost skavtinga je namreč ta, da počitniške enote nimajo sanitarij in so tudi sicer špartansko opremljene. Vseeno gre za višji bivalni standard kot pri kampingu in v tem primeru tudi ne govorimo o resortu. Pri nas sta klasična primera skavtinga Gozdne
vile v kampu Zaka na Bledu in naselje hišk v sklopu hotela Ribno. Glamping je glamurozno kampiranje na najvišji od teh ravni, ki poleg odlične nastanitve in tudi (človeškega) servisa vsebuje elemente taborjenja v različnih objektih. Pri nas in tudi v svetu je številka ena Garden village Bled, jih je pa še nekaj slovenskih, ki sodijo v to kategorijo, npr. Herbal resort, Terme Olimia Adria resort, Chateau Ramšak … O glampingu sem se pogovarjala s profesionalcem, ki to področje raziskuje, oblikuje in širi njegove meje, kreativnim direktorjem skupine GLAMPro Borutom Kokljem, ki vodi skupino petih zaposlenih, ki lahko na področju glamuroznega kampiranja ponudi vse: idejo, zasnovo, finančno oceno, grafično podobo, oblikovanje notranje opreme, gradnjo, marketing in uvajanje osebja. Gre za izjemno dodelan, celovit paket storitev, ki je zanimiv za naročnike po vsem svetu.

 


Garden Village Bled, 2014; foto: Jošt Gantar

 

Iztočnica za glamping na spletišču Fran trenutno besedo razlaga kot taborjenje (in hkrati prostor za tako taborjenje) v razkošno urejenem, opremljenem, vnaprej pripravljenem šotoru, premični hišici. Se vam zdi glamping prava beseda tudi za slovenščino? Je beseda glamping tako pogosta, da si zasluži mesto v slovarju slovenskih besed?
Najprej bi dodal, da ne gre le za taborjenje v razkošno urejenem šotoru ali premični hišici, temveč lahko tudi v drug(ačn)ih objektih, kot so recimo jurte, kupolaste strukture, drevesne hiške in drugi enostavni in drugačni objekti, ki pa niso nujno premični. Poleg tega v primeru glampinga ne gre za taborjenje, temveč za prostočasno bivanje v naravi v maksimalno urejenem okolju zaprtega tipa, ki nujno vsebuje tudi spremljevalne elemente, kot so bio bazeni, tretmaji dobrega počutja, restavracije, otroška igrišča in (odvisno od tipa) še kaj posebnega. Sicer pa menimo, da je besedna zveza ustrezna, saj je sestavljena iz dveh besed, ki sta domači tudi pri nas: glamur in kamping, predvsem
pa je svetovno uveljavljena in kot taka nosi s sabo ustrezno prepoznavnost. S tem v zvezi poudarjamo kar precejšnjo zmedo glede standardov; tudi v svetovnem merilu. Ker gre za sorazmerno nov (predvsem) turistični produkt, šele prihaja do ustrezne klasifikacije. Zato smo v okviru naše skupine GLAMPro kot vodilnih glamping specialisti sprožili akcijo za postavitev ustreznih standardov. Naša sodelavka Maja Dimnik namreč to področje že usklajuje v mednarodnem merilu in bo o tem kmalu tudi predavala na prvem svetovnem kongresu Glampinga v San Diegu v Združenih državah Amerike (www. glampingsummit.com/speakers).

 


Garden Village Bled, 2014; foto: Jošt Gantar

 

Kdaj je »navadno kampiranje« postalo nezadostno in smo ga začeli nadgrajevati in zakaj? Koga glamping nagovarja in koliko je zainteresiranih vlagateljev, ponudnikov, gostov … na tem področju pri nas? Glamping v Sloveniji je postal sinonim za butični, ekskluzivni turizem in je kot tak postal izredno prepoznaven – predvsem po zaslugi petičnih tujih gostov, ki so prepoznali potencial tovrstnega turizma. Iz tega razloga ga skupina GLAMPro tudi »izvaža« po vsem svetu. Sicer glamping nagovarja ciljno skupino gostov, ki si želijo predvsem mir, neokrnjeno naravo, ponudbo, povezano s tem, in zasebnost. Gre za goste, ki so to brez težav pripravljeni tudi plačati, saj gre za doživetje brez konkurence. V bistvu gre za kampiste po duši, ki si lahko privoščijo nadgradnjo osnovnega bivanja v naravi na način, ki je bližje hedonizmu. Zainteresiranih vlagateljev je kar nekaj tudi pri nas, a se soočajo s problemom višine investicije (beri: s pomanjkanjem denarja), birokratskimi problemi na področju dovoljenj in nepoznavanjem področja, ki je v resnici še močno v razvoju (in niti mi ne vemo, kje je meja). Zato po našem mnenju prihaja do odklonov, ko je marsikomu glamping že to, da si na svojem dvorišču sestavi kočico in se potem sprašuje, zakaj nastanitve ne more prodati za več kot 30 evrov na noč, če pa je šotor v Garden Village Bled 350 evrov …

 


Garden Village Bled, 2014; foto: Jošt Gantar

 

V skupini GLAMPro se ukvarjate s svetovanjem, oblikovanjem, marketingom, nadzorom … na področju glampinga. Kako je videti snovanje glampinga s poslovnega, arhitekturnega in oblikovalskega vidika?
Gre za specifično področje oblikovanja in arhitekture, ki vsebuje mešanico drznosti, unikatnosti, ekskluzivnosti in predvsem zgodbe, ki je osnova vsakega našega glamping projekta in vsebuje elemente, ki so za goste najbolj pomembni: to so storitve, doživetja, spomini. Zato je vsakršna primerjava z drugimi turističnimi produkti nesmiselna, saj gre za način projektiranja, ki je pripravljen namensko in originalno za vsak glamping (pa tudi klasični) resort posebej. V to pripravo sodijo tudi študije poslovanja, projekcije zasedenosti, iskanje ciljnih skupin gostov, trening osebja, splošno in specializirano svetovanje in podobno.

 


Herbal glamping Ljubno, 2015; foto: Jošt Gantar

 

Kakšna je bila pot, ki vas je pripeljala do glampinga in vsega, kar se lotevate na tem področju?
Kaj vse so »glamping produkti« in kaj je pomembno pri snovanju teh?
Pot do tu, kjer smo zdaj, je bila relativno kratka (5 let), saj gre za popolnoma nov turistični produkt v svetovnem merilu, kjer pravzaprav tudi mi postavljamo trende (vsaj na najvišji ravni). Začelo se je z Garden Village na Bledu, ki je za nas še vedno povsem na vrhu in je referenca za vse ostale (tako po vsebini, dizajnu, oblikovanju in ponudbi – pa tudi po odlični zasedenosti za res dobro ceno). Sicer smo zdaj s projekti prisotni po vsem svetu – od Nove Zelandije, Koreje, Rusije, Bližnjega vzhoda, ZDA do bolj evropskih, kot so Italija, Grčija, Portugalska, Hrvaška … Investitorji so zelo različni, tako arhitekturna in projektantska podjetja, kot tudi popolni novinci v branži, seveda pa je največ izkušenih turističnih »mačkov«, ki prepoznavajo ta potencial kot vrhunsko poslovno priložnost.

 


Glamping Olimia, Terme Olimia, 2017; foto: arhiv GLAMPro

 

Je idejno snovanje, gradnja glampinga, marketing na tem področju … že od začetka, kot nakazuje beseda, glamurozno, razkošno, drago? 
Glampinga pravzaprav za zmerno ceno (v slovenski pomenki) ni, ker gre za glamur – in ta nikoli ni bil poceni. Ni pa to tako drago, kot si sicer mislimo. Boljši hoteli v večjih evropskih in svetovnih mestih z lahkoto prodajo tudi samo sobo za podoben znesek … Uporabniki teh namestitev natančno vedo, da za svojo ceno dobijo vrhunsko udobje, namestitev in servis, zato je tudi tako visoko povpraševanje po tem.

Kako kreativno zasnovati in omogočiti napredek glampingu?
Ko govorimo o pravem glampingu, v resnici govorimo o kreativnem turizmu najvišje ravni in verjetno je tudi to razlog za izredno povpraševanje po tovrstnih produktih. Ker se glamping razvija v različne smeri (tudi zelo ozko ciljne), za razvoj tega segmenta turizma ne vidimo omejitev. Menimo celo, da ne gre niti za modo niti za trend, temveč za turistični »lifestyle«, ki ima res veliko obrazov in se bo širil tudi v smeri, kjer zdaj še ni močno prisoten. Skratka, vidimo potencial, ki zaenkrat nima omejitev.

 

Glamping na otoku Obonjan, Hrvaška, 2016; foto: arhiv GLAMPro

Tako kot glampinga še nimamo v slovarju slovenskega jezika, se sooča tudi z zakonodajno pomanjkljivostjo: glamping namreč še ni dobil prostora v zakonu, nima turistične oznake …
Se kdo ukvarja s tem in na kakšen način, menite, bi to morali urediti? Res je, s to težavo se praktično sooča(m)jo povsod po svetu, a gre tudi tu za precej kreativnih rešitev, ki so vezane na bivanje v naravi (kamping, turizem na deželi in podobno). Veliko je odvisno tudi od birokratov, ki se ukvarjajo s tem, saj so možne različne interpretacije. Vendar je tako, da ko uspe prvemu, s tem odpira pot tudi vsem naslednjim.

Se z vidika vlaganja, upravljanja glamping splača? Koliko bi stala naložba ureditve glampinga?
Za to ni enoznačnega odgovora, saj je to odvisno od velikosti, lokacije, tipov namestitve, infrastrukture, oddaljenosti in podobno, predvsem pa je odvisno od idejne zasnove, kompleksne priprave projekta in seveda od investitorja. Delamo namreč glampinge, katerih naložbena (o) cena je lahko le par sto tisoč evrov, pa seveda do več deset milijonskih vrednosti. Vsekakor pa je dobro oblikovan in projektiran projekt na pravi lokaciji, s pravo zgodbo in ekipo res lahko visoko dobičkonosen in temu pritrjujejo že postavljeni delujoči resorti … In zakaj smo tako iskani? Ker glede na naše referenčne projekte investitorji vedo, da je samo ideja kapital, vse drugo pa denar. In mi imamo ideje, ki jih znamo prenesti v glamping resorte!

S čim se trenutno ukvarja GLAMPro?
Kakšen bi bil vaš sanjski projekt in kakšen glamping bi oblikovali zase? Vsak projekt je za nas sanjski, kot je sanjski tudi posel, ki ga delamo. Gre namreč za ustvarjanje pravljic in to po vsem svetu. Trenutno smo polno zasedeni s projekti v Koreji, Italiji, Hrvaški …, še kar nekaj jih medtem čaka na uresničitev. Skratka, kaže na »never ending story«.

 

DATOTEKA:
Uvodnik: Elena Budjakoska
Besedilo: Anja Sedej, Glamping: Drznost, Unikatnost, Ekskluzivnost. In zgodba
Fotografije: Jošt Gantar, arhiv GLAMPro