Kdaj: 16.11. 2016, ob 18.00
Kje: Mesto oblikovanja Slovenija, Dunajska cesta 123, Ljubljana

Javna agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo – Direktorat za lesarstvo vabita v sodelovanju z Zavodom Big, Kreativnim centrom za les, Univerzo na Primorskem in Društvom inženirjev in tehnikov lesarstva Ljubljana na Gospodarsko arhitekturni forum 03  na temo mala lesena turistična arhitektura z izjemno zasedbo mednarodno uveljavljenih arhitektov.

Turizem je v Sloveniji nenehno rastoča panoga, ki na letni ravni prispeva 13 % BDP. Ker število prihodov tujih turistov vsako leto skokovito narašča, število nočitev pa narašča počasneje, je posledično tudi rast prihodkov iz tega naslova manjša. Kako spremeniti ta trend in v Sloveniji ustvariti butične destinacije za petične goste in petzvezdična doživetja? Pokazati vam želimo nekaj izbranih primerov male turistične arhitekture iz tujine, ki so postali inovativne in trajnostno usmerjene butične turistične destinacije.

Mala lesena turistična arhitektura izkoristi genius loci posameznega kraja, z njim ne tekmuje, temveč ga poudarja. Je zdrava, topla in privlačna arhitektura, ki je usmerjena v prihodnost. Iz danih primerov lahko razberemo in kritično ocenimo pot, ki jo moramo prehoditi, da se bomo od štirih zvezdic premaknili do petih in se ne nazadnje izognili pastem množičnega nizkocenovnega turizma, ki pretijo tudi Sloveniji.

GAF-je namenjen vzpostavljanju neposrednih stikov med slovenskimi lesarji in tujimi arhitekti ter informiranju javnosti o inovativni leseni arhitekturi.

PROGRAM
15.00-17.00: Gospodarsko arhitekturni forum – kontaktne mize (kurirana udeležba)
18.00-20.00: Gospodarsko arhitekturni forum – predavanja gostujočih arhitektov
20.00-22.00: Otvoritev razstave Mala lesena turistična arhitektura, predstavitev
prve slovenske lesarsko-turistične pravljice Marles, avtor arh. Miha Miholič, ogled
razstav Leseni interierji in Prenova za kreativni turizem, Kruh in vino

Kuratorka in moderatorka: Eva Prelovšek Niemela

Vstop na predavaja je brezplačen. Prosimo, da zaradi omejenega števila sedežev pohitite s prijavo spodaj.

KONTAKTNE MIZE NA GOSPODARSKO ARHITEKTURNEM FORUMU
Kontaktne mize na Gospodarsko arhitekturnem forumu so organizirani individualni pogovori z gostujočimi arhitekti, avtorji projektov male lesene turistične arhitekture. So enkratna priložnost za lesarska podjetja, ki svoj prodor na tuje trge vzpostavljajo s pomočjo arhitektov. Število udeležencev je omejeno na deset. Dodatne informacije in prijava: Zmago Novak, gsm: 041 669119.

Gospodarsko arhitekturni forum je financiran s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije – Direktorat za lesarstvo.

PREDSTAVITVE PREDAVATELJEV

ram-arkitektur-w

ram-arkitektur-1-foto_sam-hughes-w

RAM arkitektur je vodilni biro vzhodne Norveške, z devetimi zaposlenimi arhitekti in dvema notranjima oblikovalcema. Sam Hughes je eden od osmih lastnikov in partnerjev biroja. Skupinsko delo pri projektih in veliko interakcije med avtorji jim omogoča uspeh na številnih natečajih in pri pripravi projektov. Leta 2013 so pridobili tudi certifikat za projektiranje trajnostnih objektov po metodi BREEAM.

Na sliki: Elgtårn (Moose tower), Espedalen, Norveška
Foto: Sam Hughes
http://ram-arkitektur.squarespace.com/

two-in-a-box-foto_simon-bauer-2-w

two-in-a-box-foto_simon-bauer-w

Andreas Fiereder je soustanovitelj in eden od dveh glavnih partnerjev uspešnega avstrijskega biroja Two in a Box. V biroju se ukvarjajo s številnimi projekti, realizirali so že javne in zasebne objekte, med njimi tudi prenovo župnišča Meggenhofen, za katero so leta 2011 prejeli deželno nagrado Gornje Avstrije.

Na sliki: Glasbeni paviljon Bad Ischl, Avstrija
Foto: Simon Bauer
www.twoinabox.at

niels-bruun-w

niels-bruun-1-foto_christer-hallgren-in-niels-bruun-w

Niels Bruun je ustanovil svoj biro po zmagi na natečaju za nordijski muzej akvarelov leta 1997, ki je bil takrat s 386 prispelimi projekti daleč največji natečaj v zgodovini. Za svoje delo je prejel številne pomembne nominacije, med njimi nominacijo za nagrado Miesa van der Roheja, nominacijo za muzej leta na Švedskem in evropski muzej leta 2001. Nominiran je bil tudi za švedsko nagrado za lesene gradnje.

Na sliki: Nordijski muzej akvarelov (Nordiska Akvarellmuseet), Švedska
Foto: Christer Hallgren in Niels Bruun
http://nbruun.dk/

murman-arkitekter-w

murman-arkitekter-foto_ake-eson-lindman-w

Murman arkitekter je biro s 30 nadarjenimi arhitekti, oblikovalci in gradbenimi inženirji. Ulla Alberts je ena od dveh sedanjih lastnic in direktoric podjetja, ki ga je sicer leta 1985 ustanovil Hans Murman. Njihovo delo je tesno prepleteno z okoljskimi vprašanji, saj vidijo veliko odgovornost, ki jo imajo arhitekti do prihodnjih generacij. V svojih projektih želijo ustvariti energijsko varčne in zdrave prostore ter predvsem arhitekturo, kjer bi se ljudje dobro počutili.

Na sliki: Gorska restavracija Björk, Švedska
Foto: Åke E:son Lindman
http://www.murman.se/

virgula-i_profilepicture-w

virgula-i-_foto_eva-sousa-nelson-garrido-w

Portugalski biro Virgula i bi lahko po slovensko imenovali Vejica i. Ustanovitelji so ga zasnovali, ker verjamejo, da je projekte bolje delati v skupini kot vsak posamezno. Joao Pedro Pereira se je biroju priključil leta 2012. Pred tem je po študiju na Fakulteti za arhitekturo v Portu delal kot samostojni arhitekt in predavatelj na španski Univerzi A Coruña. Za projekt Hotela Minho so leta 2015 prejeli mednarodno nagrado »A’ Silver Design Award« ter bili istega leta nominirani za portugalsko nagrado za lesene gradnje in za italijansko nagrado »Archmarathon«.

Na sliki: Hotel Minho, Portugalska
Foto: Eva Sousa, Nelson Garrido
www.virgulai.com

ing-arch

9231

Arhitekturni biro Prodesi sta leta 2002 ustanovila Pavel Horák in Václav Zahradníčki. Na začetku se nista specializirala za nobeno posebno vrsto gradnje, kasneje pa sta se postopoma približevala lesenim stavbam, saj sta želela strankam poleg projektiranja arhitekture ponuditi tudi izvedbo. Ustanovila sta podjetje Domesi, ki se ukvarja z realizacijo lesenih objektov, ki jih projektirajo. Poleg stavbnega ovoja omogočajo tudi izvedbo lesenih interierjev in netipičnih rešitev.

Na sliki: Domesi Concept House, Češka
Foto: Lina Németh
www.prodesi.cz

personal-architecture-w

pesronal-archtiecture_foto-ossip-van-duivenbode-w

Nizozemski biro Personal Architecture je leta 2005 ustanovil Maarten Polkamp. Leta 2009 se mu je kot partner pridružil Sander van Schaik. Zasloveli so s projektom prenove kultne stavbe iz sedemdesetih Cube house ali Kubuswoningen v Rotterdamu, katere del so prenovili v hostel. Za ta projekt so bili leta 2014 uvrščeni v ožji izbor za prestižno nizozemsko državno arhitekturno nagrado »Gouden Piramide«. Letos so prejeli nominacijo za to nagrado ponovno, tokrat za projekt Stayokay hostel & Natuurpodium. Jip Pijs, ki je soavtor tega projekta vodi tudi raziskovalni oddelek znotraj biroja, kjer se ukvarjajo z vprašanjem razvoja mest prihodnosti.

Na sliki: Stayokay hostel, Natuurpodium & Klimbos
Foto: Ossip van Duivenbode
www.personal-architecture.nl

PRIJAVNICA ZA PREDAVANJA

[contact-form-7 id=”7646″ title=”Vabilo na GAF03″]

Organizator Gospodarsko arhitekturnega foruma:


V sodelovanju z:


Sponzorji prireditve: