Zgodovinska stavba v središču Bukarešte je bila prvotno zgrajena kot banka, v petdesetih pa je bila spremenjena v trgovino z oblačili. V devetdesetih letih so trgovino zaprli, stavba pa je počasi propadala. Po zadnji obnovi je ponovno zaživela kot knjigarna.
 

 

Stalnica stavbe je spreminjanje skozi čas; lupina ostaja, napolni pa se z novo vsebino. Zasnova obnove sledi življenju stavbe: vsi novi deli so jasno vidni in njena trenutna funkcija je le drobec v zgodovini. Sledi prenov skozi čas – vidni betonski zidovi in vrste nosilcev – so ostale vidne tudi danes.
 


 
Ker gre za trgovino – knjigarno, je glavni element interierja pohištvo, ki ima optično in skulpturalno vrednost, pri čemer poudarja klasične elemente izvirne stavbe. Višina osrednjega prostora je dopustila vstavljanje vmesnih nadstropij, ki preoblikujejo prostor. Tkivo mehko prelivajočih se oblik se ovija okrog stebrov, enkrat spredaj, drugič zadaj. Nežna ograja iz vertikalnih elementov, ki spominja na stare železne ograje, je včasih odprta, drugič zaprta – odvisno od naše točke gledanja in od tega, kje se valovi etaž bolj na gosto združijo.

 


 
Na videz naključno razporejena osvetlitev, ki spominja na zvezdnato nebo, je skrbno preračunana, tako da ne le množica knjig, ampak stavba v celoti zažari s svetlejšim sijem kot kadarkoli prej.

 

 


 
DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: SQUARE ONE; Adrian Cancer-Zeana, Sabin Dumitriu
Projektna skupina: Ioan Vladescu, Vlad Cretu, Andrei Palita

Prenova: Capitel Avantgarde
Statika: Pop si Asociatii
Fotografije: Cosmin Dragomi

Izvedba: 2015
Lokacija: Bukarešta, Romunija
Površina: 1000 m2
Investicija: 500.000 USD
Naročnik: Mestna uprava Bukarešte