4. marec ob 17.00
Gospodarsko razstavišče, sejem Dom (razstavni prostor revije Hiše, Kocka-hala A2)

Vabljeni na otvoritev interaktivne razstave in pogovor z arhitekti:
Ano Grk, Kombinat
Kajo Lipnik Vehovar, Kubusarhitekti
Matejem Gašperičem, Biro Gašperič

BREZPLAČNE SEJEMSKE VSTOPNICE SO POŠLE.
(OTVORITVE RAZSTAVE IN POGOVORA Z ARHITEKTI SE ŠE VEDNO LAHKO UDELEŽITE)
Pokličite čimprej (Špela Valenčič, 01 431 22 22), ali izpolnite spodnjo prijavnico.

O dogodku

Kakšne hiše nagovarjajo naše čute?
Za dobre bivalne prostore so pomembni funkcionalnost, razporeditev prostorov, poraba energije in ogljični odtis, pa njihova cenovna ustreznost, osvetlitev, lokacija in gotovo še kak bistveni dejavnik. Če pomislimo dalje, se spomnimo na njihov videz oziroma slog, se sprašujemo, kam bomo pospravili vse svoje ljube in nujne predmete, kaj bomo gledali skozi katero od oken … Redkeje pa se vprašamo, kako bomo svojo hišo ali stanovanje začutili: kakšen bo otip tal na hodniku pod golimi stopali, kaj bomo začutili, če s prsti zdrsimo po kuhinjski steni, kakšne skladbe bodo izvajale naše kuhinjske omarice, lesne zveze stolov, kakšen bo tlesk kopalniških vrat, kakšne dišave bodo prihajale od svežega ometa, izolacije in novega tlaka, kakšen okus nam bosta v usta položili naša kuhinja in shramba. O tem, kako projektirati za čute, sem povprašala sedem slovenskih arhitektk in arhitektov. Njim in vam pa v razmislek nekaj vprašanj: kako zasnovati bivalne prostore, ki ne nagovarjajo le oči? Kako pri projektiranju razmišljate o materialih in njihovih tipnih lastnostih? Kako projektirati bivalne prostore, v katerih se dobro počutimo? Katerih čutov se pri projektiranju ne upošteva dovolj?

Ana Grk, Kombinat
Spominjam se, da sem kot otrok poznala vonj sosednjih hiš. Še več, vonj hiš se je čez leto celo nekoliko spreminjal. Spomladi je bil bolj svež, rožnat, ob praznikih je dišalo po potici. Skoraj praviloma mi je bil všeč vonj tam, kjer so bili doma prijetni ljudje. Danes redko opazim, da imajo domovanja svoj vonj, kot da bi se hiše sramovale dišati. So mi pa všeč domovi, ki jih, potem ko arhitekti odidemo, stanovalci »udomačijo« z vonjem po piškotih, mimozah ali pač čemerkoli, kar jim je ljubo.

Kaja Lipnik Vehovar, Kubusarhitektura
Funkcionalna in estetska ureditev prostorov sta bistveni za kakovostno bivanje. Prijeten ambient dosežemo s premišljeno razporeditvijo opreme, z uporabo pristnih materialov ter izborom neagresivnih, nekoliko zamolklih barvnih odtenkov in njihovih kombinacij. Izrednega pomena sta tudi vzpostavitev ustrezne akustike v prostoru in primerna osvetlitev. V naših rešitvah je vedno prisoten les, naravni material, ki nima nadomestila. Je trden, a hkrati deluje mehko. Je topel, tako na videz kot na dotik. Vsaka vrsta lesa očara s svojo značilno sliko, barvo, strukturo, pa tudi z vonjem. Les ponuja veliko možnosti uporabe in obdelav ter vsakemu prostoru pričara svojstven značaj. Danes je na trgu veliko proizvodov, ki imitirajo les (keramika, PVC, iverali, laminati …). Nekatere imitacije je na pogled težko ločiti od pravega lesa. A samo na pogled. Vsa ostala čutila hitro zaznajo neprijetno prevaro.

Matej Gašperič, Biro Gašperič
Umeščenost v prostor. Skladnost kompozicijskih volumnov. Zasnova, materiali, detajli …
Vse to nedvomno pomembno prispeva h kakovosti arhitekturne rešitve.
A vsaj toliko – po mojem mnenju pa celo bolj – na dobro počutje vplivata pozornost in skrb, ki smo ju vložili v snovanje in izvedbo. In energije, ki so prevevale medosebne odnose med vsemi akterji tega zahtevnega, a nadvse navdihujočega procesa.
Ko nam uspe v tem, smo lahko prepričani, da bo bivanje prijetno in zdravo.

Brezplačna prijava

Udeležba na otvoritvi razstave in pogovoru z arhitekti je brezplačna, potrebno pa si je zagotoviti sejemsko vstopnico.

[ezfc name=’Prijava-terase1′ /]

Partnerji

  • Geberit
  • Menerga
  • Helios
  • Egger
  • Blažič
  • Gnezdo
  • Pirc International