7 september
18.00

Ogledaljarna
Vidovdanska 2
Ljubljana

Ali bomo še gradili hiše?

Večina nas sanja o lastni hiši z vrtom. Pa je to res najbolj okoljsko, prometno, družbeno, prostorsko vzdržen model bivanja? pa je res idealen kar se tiče svojega vpliva? Ko se odločamo med  samostojno (predmestno) hišo in stanovanjem tehtamo med: svododo / skupnostjo, kompaktnostjo / prostornostjo, gostoto / razpršenostjo, bližino / transportom, časom / udobjem, ceno,… Ali ugodnosti hiše odtehtajo njen prostorski in okoljski vpliv?

Kako so se spreminjale potrebe in koncept bivalnega okolja v zadnjih letih? Kako izrabiti že zgrajeni fond samostojnih hiš? Ali je hiša primerna oblika bivanja za prihodnost?

Kuratorka in moderatorka:  Kristina Dešman

Maša Hawlina; Zadrugator

Maša Hawlina je sociologinja kulture, ki se raziskovalno ukvarja predvsem s stanovanjsko preskrbo in kritiko neoliberalizacije mesta, prek zagovorništva pa poskuša del teorije spraviti v prakso. Je soustanoviteljica Inštituta za študije stanovanj in prostora, dolgoletna članica stanovanjske zadruge Zadrugator in soustanoviteljica Evropske zadružne družbe MOBA Housing SCE.

Jernej Girandon; AG BIRO 55

Diplomiral na Fakulteti za Arhitekturo v Ljubljani pod mentorstvom Tomaža Krušca. Med študijem prejel 1. nagrado za študijski portfolio v spomin na potovanje Jožeta Plečnika iz fundacije Janeza Hacina. Po nekaj letnem delu v različnih birojih se pridruži kolektivu AG BIRO 55, kjer trenutno predstavlja gonilno silo biroja.

Pod njegovo taktirko so v kolektivu AG BIRO 55 nastali številni družbeni, industrijski in stanovanjski objekti. Kasneje se je kolektivu pridružil sin, arhitekt Jernej Girandon, ki od leta 2018 vodi biro. Biro deluje na dveh primarnih nivojih, polju arhitekture in polju eksperimenta. Pri prvem gre za polje zanesljivosti in stabilnost, pri drugem za nestabilnost, eksperiment in razvoj. S področja eksperimenta se delujoče strategije v največji možni meri prenašajo v standardno arhitekturno prakso. Med aktualnejšimi projekti biroja so: Skavtska hiša, prenova RE_RE, hiša DO_M, polprodukt FEELC in večletni projekt KOLEKTIVNO TELO.

Taja Benčina; Coinhab

Taja Benčina je študirala na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, udeležila se je tudi izmenjave na TU Eidhoven. Študij je nato nadaljevala na TU Delft, na eni izmed bolj priznanih tehničnih fakultet, kjer je magistrirala s cum laude. V času študija je pokazala velik interes za stanovanjsko arhitekturo, ki je bila fokus večine njenih projektov. Raziskovala je teme, kot so identiteta, privatnost znotraj kolektivne stanovanjske arhitekture in kaj so urbani, oziroma arhitekturni elementi znotraj stanovanjske arhitekture, ki povezujejo stanovalce.
Po študiju je so-ustanovila podjetje Coinhab, ki se ukvarja z iskanjem, razvojem in prodajo stanovanjskih projektov in podjetje Coinhab arhitektura, ki načrtuje pretežno stanovanjsko arhitekturo.

Ana Belčič

Ana Belčič je doktorska študentka na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Njeno raziskovalno delo je osredotočeno na neinstucionalne, skupnostne oblike bivanja za stare ljudi. Znotraj svoje doktorske naloge naslavlja tudi vprašanje enodružinskih hiš iz prvih treh desetletij po drugi svetovni vojni, v katerih pogosto bivajo stari ljudje. Te hiše so pogosto prevelike in neprimerne za bivanje v starosti. Iz tega razloga razvija strategije za prenovo in preoblikovanje obstoječih enodružinskih hiš v manjše sobivanjske skupnosti za 3-6 starih ljudi.

Udeležba je brezplačna, potrebna pa je prijava.

Form not found: ID=134 | Name=

S prijavo dovoljujem uporabo svojih osebnih podatkov v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in Politiko zasebnosti Zavoda Big.

Partnerji

Program sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.