FOTO: Borut Peterlin

Meta Megušar Bizjan, kuratorka nagrade:

Alan Hranitelj je izjemen kostumograf, »nori klobučar«, kot se v šali rad imenuje sam. Čeprav se nam zdi, da je globoko zasidran v naš slovenski prostor, Alan pripada vsem in nikomur. Ustvarjal je že marsikje, najraje pa je doma, pravi. Mednarodno priznani in globoko spoštovani kostumograf, umetnik, čigar življenje je vsaj tako zanimivo kot njegove stvaritve, postaja modna ikona. Nekaj, česar sam ni nikoli želel, saj mode v smislu »rekreiranja kreacije« ne mara. Ne mara mode v smislu prodajanja » cesarjevih novih oblačil«. Pa nič zato, modni oblikovalci ga imajo radi, pravzaprav ga obožujejo, in njegov vizionarski domišljijski svet jim je v navdih. 

Kot mlad ustvarjalec se je z modnim svetom srečal v Milanu in kmalu ugotovil, da mu ne dopušča dovolj kreativne svobode. Izbral je samostojno pot, in čeprav njegove kreacije dihajo podoben fantazijski svet kot stvaritve McQueena ali Galliana, se je ob bok velikim postavil na svojski način, brez zaledja močnih korporacij. Modna industrija, ki kreativne duše velikega formata pogosto potisne celo čez rob smrti, ga ne zanima več. Rad ima umetnost, rad svoje kreacije zapiše v večnost, zato se je odločil za kostumografijo.

Najraje ustvarja za oder; čudovite, čudaške, veličastne kostume. Kostume, ki nas popeljejo v drugačne, vzporedne svetove. Poleg mnogih domačih in tujih ustvarjalcev je njegov domišljijski svet navdušil tudi znameniti Cirque du Soleil in ga z njim povezal v dolgoletnem sodelovanju. Poleg ustvarjanja za gledališče, opero in film nas njegov očarljivi ustvarjalni svet prepriča tudi pri samostojnih razstavah, s katerimi je prepotoval vsaj tri kontinente. Svoj zasanjani, poetični, rahlo melanholični svet pa Alan ohranja za večnost v svojih knjigah, ki bodo ustvarjalnost tega vizionarskega popotnika v času prenesle novim generacijam. Svetova kostumografije in mode se pri vrhuncih ustvarjanja oblačil za človeško telo neločljivo prepletata, navdihujeta in oplajata drug drugega. Kreacije Alana Hranitelja burijo domišljijo mladih oblikovalcev in vabijo k preseganju togih okvirov modnega oblikovanja, zato ga predlagam za modnega vizionarja 2019.

 

 

Alan Hranitelj, slovenski kostumograf, se je rodil 3. marca 1968 v Zagrebu, kjer je obiskoval šolo za upodabljajočo umetnost. Od sredine osemdesetih let živi in dela v Sloveniji. Po sodelovanju v predstavi Krst pod Triglavom leta 1986 je nadaljeval svojo profesionalno pot v Ljubljani. Njegovo ustvarjanje sestavljajo gledališka, operna in filmska kostumografija ter maska, posveča pa se tudi oblikovanju oblek, oblačil in dodatkov. Sodeluje z različnimi domačimi in tujimi gledališči ter z najvidnejšimi slovenskimi gledališkimi, filmskimi in video režiserji (Mateja Koležnik, Valentina Turcu, Vinko Möderndrofer, Vito Taufer, Meta Hočevar, Eduard Miler, Diego de Brea, Matjaž Berger, Franci Burger, Matjaž Zupančič, Miran Zupančič,…).

Njegov dosedanji opus šteje 395 kostumografij in sodelovanj pri različnih projektih; od tega 201 gledaliških kostumografij, 16 opernih, 9 kostumografij za klasični balet, 30 za sodobne plesne predstave, 15 filmskih in televizijskih kostumografij, sodeloval je pri 51 samostojnih in skupinskih razstavah, oblikoval je 32 kostumografij za različne dogodke in za 26 televizijskih reklam, med drugim je oblikoval uniforme za 11 razlčnih podjetij ter oblikoval kostumografijo za Cirque du Soilel. Njegova dela so uvrščena v 4 stalne umetniške zbirke (Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Muzej Moderne umetnosti Ljubljana in Pokrajinski muzej Maribor).

Za svoje ustvarjanje je do sedaj prejel 26 domačih ter tujih priznanj.

Njegovo izvirno, vidno estetizirano ter avtorsko prepoznavno oblikovanje mnogokrat nadgrajuje tudi lastnoročna izdelava. Alan Hranitelj je predstavil svoje delo na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji ter tujini. Med najbolj odmevne sodijo razstava v Muzeju Moderne umetnosti Ljubljana leta 1991, v galeriji Equrna leta 1993 (Torbica & 12 klobukov) in v Mestni galeriji leta 1995 (Kostumografija 1991–1995). Leta 2006 je pripravil pregledno razstavo svojih del v Mednardonem grafičnem likovnem centru Ljubljana in ob tem predstavil obsežno monografijo z naslovom Kostumografija 1986 – 2006. Leta 2009 je ob njegovi odmevni razstavi Jesen – Zima 2009 v Narodnem muzeju v Ljubljani izšla njegova druga knjiga. V tujini so najbolj odmevale njegova predstavitev in razstava v Köbenhavnu, evropski kulturni prestolnici leta 1996, razstava v Kulturnem centru Nansen Aranjo v brazilskem mestu Belo Horizonte leta 1997 in predsavitev njegovega ustvarjanja leta 2000 v Millenium Domu v Londonu.

Alana Hranitelja je poleti 2007 k sodelovanju povabilo kanadsko gledališče spektakla Cirque du Soleil; zanj je pripravil kostume za predstavo Zarkana, ki je doživela premiero junija 2011 v radio City Music Hall v New Yorku. Od novembra 2012 do 30. 04. 2016 je predstava neprekinjeno igrala v Aria Resort v Las Vegasu v Ameriki. Trenutno nas navdušuje z obsežno razstavo Vzporedni svetovi na Ljubljanskem gradu in izidom nove knjige z enakim naslovom.

 

Več o Alanu Hranitelju → INTERVJU