Idejna zasnova revitalizacije kamnoloma Solkan : ?kamnolom? : “mundi parallel”

Zapuščeni kamnolomi predstavljajo problem, izziv in priložnost. Ta stopničasta, amfiteatralna območja mineralnih najdišč, ki pogosto obsegajo več hektarjev, ostajajo za javnost nedostopna in nevarna tudi po koncu delovanja. V svoji magistrski nalogi Matic Hlede razvija vizijo revitalizacije solkanskega kamnoloma, ki naj bi se izčrpal v naslednjih 28 letih. Prenova se začne z dogodkom GO 25! – Nova Gorica–Gorizia, Evropska prestolnica kulture. Sprva se bodo v markantno industrijsko dediščino kamnoloma naselila umetniška prizorišča in razstavišča. Zagon »neobstoječega« prostora se aktivira z množičnim obiskom Evropskega festivala kulture. V nadaljnji fazi revitalizacije, od leta 2028 do 2045, se bodo prostori galerij zmanjšali in nadomestili z drevesnicami. Zadnja faza strategije revitalizacije kamnoloma ob vznožju Huma bo nastopila po popolnem prenehanju delovanja, ko se bo saniralo še preostalih 35 % kamnoloma. Že zrasla drevesa bodo postala surovina za lesno predelovalni obrat, ki ga bo vodil kulturno-ekonomski kombinat. Večdesetletna strategija obnove solkanskega kamnoloma vključuje obravnavo širokega spektra aktualnih vprašanj – od predstavitve kompleksne zgodovine obeh mest ob meji, ponovne uporabe in recikliranja obstoječih grajenih struktur, zaščite industrijske dediščine, ohranjanja lesne industrije in mizarstva do vprašanja uživanja kulture danes in njene umestitve v prostor.

Matic Hlede v svojem magistrskem delu revitalizacije solkanskega kamnoloma izraža izvirno ustvarjalnost. Projekt ponuja mladostno in izjemno vizijo prihodnosti boljšega sveta, ki združuje ohranjanje industrijske dediščine, spodbujanje trajnostnega razvoja in ustvarjanje novih prostorov za umetnost in kulturo.

Perspektivni 2024 – arhitektura

Predlagateljici
doc. Vlatka Ljubanović, univ. dipl. inž. arh., in asist. Mina Hiršman, mag. inž. arh., Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani
Mentor: prof. Jurij Sadar, somentorica: asist. Ana Kreč, Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani