Project Description

Dolgi studio

Nagrada Hiše awards 2011

Long Studio je prvi realizirani objekt obsežnejšega načrta, katerega cilj je vdihniti novo življenje otoku Fogo. Otoček ob obali Nove Fundlandije je ogrožen zaradi industrijskega ribolova, ki izpodriva tradicionalnega in povzroča odseljevanje prebivalstva. Zasebna ustanova namerava otoku vrniti življenje in zaščititi njegovo kulturno edinstvenost. Zgradili bodo šest bivalnih ateljejev za umetnike, ki bodo ustvarjali daleč stran od hrupa metropol.

Long Studio je deset minut hoje oddaljen od najbližje poti, kar zagotavlja popolno fizično in duševno izolacijo uporabnikov. Objekt je videti kot podolgovata, minimalistično oblikovana skala, ki lebdi nad vulkansko pokrajino. Z zunanje strani je oblečen v počrnele borove deske, notranjost pa je opažena z beljeno smreko. Vsi funkcionalni sklopi so nanizani v meter širokem pasu ob robu objekta in tako odvračajo vizualno pozornost. Zgradba ni priključena na nobeno javno omrežje; energetsko je povsem samozadostna. Za ogrevanje so tu sončni kolektorji in majhna peč na drva.

Datoteka

Arhitektura:
Saunders Architecture
Fotografije: Bent René Synnevåg
————————————————
Lokacija:
Otok Fogo, Kanada
————————————————
Leto izvedbe: 2011
Neto bivalna površina: 120 m2
————————————————

Objavljeno v: Hiše 65, maj 2011 

Udeleži se festivala Hiše sveta →