Project Description

David Lorente Ibáñez & Josep Ricart Ulldemolins
H Arquitectes, Barcelona, Španija

Arhitekturni biro H Arquitectes iz Barcelone je bil ustanovljen leta 2000. Vodijo ga štirje partnerji, arhitekti David Lorente Ibáñez, Josep Ricart Ulldemolins, Xavier Ros Majó in Roger Tudó Galí.

David Lorente Ibáñez in Josep Ricart Ulldemolins ter njuni partnerji arhitekti dajejo jasno vedeti, da mirno sprejemajo teoretični pogled na arhitekturno ustvarjanje. Svojega biroja ne skušajo voditi v smislu strank in projektov kot takih, temveč skladno z določenimi temeljnimi arhitekturnimi vrednotami in delovnimi metodami. Tako tudi ne dajejo prednosti nobeni posebni gradbeni metodi. Kljub temu pa jih zanimata trajnostna arhitektura in gradnja.
To držo imenujejo “sistem odrekanja” in pomeni jedro njihovega profesionalnega delovanja. Pravijo, da je delo v skupini mogoče prenašati samo v smislu osebnega odrekanja. Delovanje biroja temelji na preprostih pasivnih sistemih, ki so učinkoviti ob aktivni podpori sodelujočega uporabnika.
Verjamejo v nizkotehnološko arhitekturo, ki jo je preprosto in lahko graditi, ki ne stremi k revolucionarnim inovacijam, temveč poskuša učvrstiti ukoreninjene pozitivne vrednote iz arhitekturne in gradbene dediščine. Prepričani so, da trajnost ni nova paradigma, temveč način dela, ki temelji na zdravi pameti, a ne tako, da je glavni cilj, pač pa samo drugačen način gradnje.
Ibáñez in Ulldemolins težita k povezovanju prostora, uporabnosti in struktur, s čimer ustvarjata enake, medsebojno zamenljive prostore, katerih prilagodljivost temelji na odnosih in razlagah uporabnika, in ne na uveljavljeni tehnologiji.

Fotografije : Starp Estudi / www.starpestudi.com,
Adrià Goula / www.adriagoula.com

Hiša 205

Pri gradnji so bile uporabljene lesene nosilne stene s sistemom okvirjev, ki so povezali strukturo in površino razdelili na enake predele z različno namembnostjo. Široka drsna vrata v odprtih prostorih ustvarjajo občutek skladnosti in raznolikosti. Hiša se lahko iz odprtega tlorisa spremeni v niz manjših prostorov.

Tak strukturni sistem bistveno zmanjša skupno težo, količino potrebnega materiala, porabo energije in izpuste CO2, ki nastanejo zaradi temeljev in strukture zgradbe. Pri preprosti in hitri suhi montaži so prihranili večje količine vode. Laminiran les je obnovljiv, zato ima hiša pravzaprav neskončno življenjsko dobo.

Lokacija: Vacarisses, Katalonija, Španija
Izvedba: 2006–2008
Tlorisna površina: 132 m2
Fotografije: Starp Estudi / www.starpestudi.com

Šolska telovadnica 704

Mestni svet občine Barberà del Vallès je naročil izdelavo načrta za telovadnico z garderobami in zunanjo atletsko stezo za izobraževalni center “El Bosc”.
Les, lahek in nizkoenergijski material, je bil uporabljen kot osnovni gradbeni element in način pregrajevanja notranjosti. Na južnem pročelju je prozorna površina iz polikarbonatov, ki ustvari učinek tople grede in tako pozimi s pregretim zrakom segreva skupni prostor. V notranjosti pa raste trta, ki poleti nevtralizira učinek tople grede. Polikarbonsko severno pročelje deluje kot svetlobni jašek, ki omogoča naravno osvetlitev.

Lokacija: Barberà del Vallès, Katalonija, Španija
Izvedba: 2007–2008
Tlorisna površina: 320 m2
Fotografije: Adrià Goula / www.adriagoula.com

Udeleži se festivala Big arhitektura →