Project Description

Andreas Lyckefors
OLSSONLYCKEFORS ARKITEKTER , Švedska

OlssonLyckefors Arkitekter sta leta 2004 ustanovila Johan Olsson in Andreas Lyckefors. Biro se ukvarja s široko paleto projektov, od oblikovanja prostorov in pohištva do načrtovanja stanovanjskih sosesk in urbanizma.
V biroju OlssonLyckefors vedno poskušajo izpolniti pogoje projekta in upožtevati želje uporabnika. Na končno podobo seveda vplivajo tudi dejavniki, kot so narava, namembnost, potrebe individualnega uporabnika ali javnosti in gospodarski vidik.
Biro se ne želi osredotočati na eno samo vrsto projektov, saj tip arhitekture in velikost nista tako pomembna. Bistvena so predvsem vprašanja, ki se postavljajo ob vsakem projektu. »e se namreč nenehno ukvarjamo s podobnimi projekti, se lahko začnemo zanašati na vnaprej izoblikovane koncepte, z raznolikimi izzivi pa se temu izognemo.

Peacock Dinner Club (restavracija in nočni klub); Stockholm, Švedska; november 2007

Peacock Dinner Club v Stockholmu je pod zemljo: obiskovalce v osrčje zgradbe vodi hodnik, speljan pod mestnimi ulicami. OlssonLyckefors Arkitekter (OLA) so hoteli ustvariti prostor z namišljenim, sanjskim pridihom. Nekdo je nekoč dejal, da je občutek, ko stopiš v Peacock tak, kot da bi se znašel v Narniji, kjer se zaradi raznovrstnosti materialov, svetlobnih učininkov in vzorcev prostori prelivajo drug v drugega.
Notranjost je oblikovana tako, da se lahko Peacock Dinner Club brez težav prelevi iz dnevne restavracije v vrveč nočni klub. LED-diode za perforiranimi lesenimi predelnimi stenami, verižne zavese in bele stene ustvarjajo vzdušje za intimno večerjo, a ko se prižgejo prave luči in po prostoru zadoni glasba, se klub polagoma spremeni v čisto pravo plesišče.
Prostor je osredinjen na točilni pult, kamor se ozirajo tudi mize s polkrožnimi klopmi. Tla se koncentrično rahlo vzpenjajo in amfiteatrska razporeditev še poudari pomembnost pogleda.

Fotografija: James Silverman

Taste International; Göteborg, Švedska; december 2007

Majhen, a razbit prostor obdaja valovita, nagubana, zeleno “kosmatena” kovinska stena. Kosmatenje je sicer tehnika, ki se uporablja pri številnih izdelkih, kot sta potrošni material (npr. obešalniki) in vojaška oprema, a redko pri večjih povrπinah. Kosmatena površina na nagubanih stenah daje vtis neskončnih nabranih žametnih zaves.
Ob robu srednjega dela restavracije je zelena stena z več sto vrstami rastlin, ki so posajene v večplastno vpojno flisasto podlago. Rombasta ogledala odsevajo različne razsežnosti in dele prostorov, kot sta vhod in del za rastline. Dodatni povezovalni element v restavraciji je rumeno-zelen lesen lameliran strop, ki razbija svetlobo fluorescenčnih svetil nad njim.
»rni teraco na tleh dopolnjujejo zeleno-rumeni koščki stekla, ki se ujemajo s stenami in stropom. Stene sanitarij in vhoda, kamor se πiri prostor z zelenimi kosmatenimi stenami, so opaæene z brezovino. Interier restavracije Taste Int. združuje samosvojo dvojnost: udobje naslanjačev, ki jih je oblikoval Thomas Sandell, v povezavi s črnimi mizami studia Konstantin Grcic, in sedišče z barskimi stoli ob zimskem vrtu. Ti so razporejeni ob 8-metrskem točilnem pultu iz orehovega lesa, ki sega od nekdanjega zunanjega okna do pokrite terase, povezane z restavracijo.

Udeleži se festivala Big arhitektura →