Nagrade Big arhitektura 2018 – zmagovalec v kategoriji krajinska arhitektura in oblikovanje urbanega prostora

Je odličen primer, kako nekoč degradiran prostor postane nov orientir mesta in najbolj živ javni prostor meščanov.
Razgibana morfologija albanske obale je bila izhodišče za ta umetni rt, zgrajen kot skladovnica kamna pripeljanih iz najbližjih hribov. Po njem zavijugajo plastnice krem betona in ustvarijo odprt anfiteater ter ključno točko v mestu za opazovanje sončnega zahoda.

Njegovo nadaljevanje je velik trg, obrobljen z zelenimi žepi, kot iztek mestne sprehajalne poti. V tleh je v v dveh lokalnih vrstah kamna na veliko izpisano ime mesta: Dures; mesto, kjer se promenada na prav poseben način dotakne morja…

 

 

DATOTEKA
Avtorji: Boom Landscape
V sodelovanju z: Cityförster
Fotografije: Blerta Kambo

Izvedba: 2016
Lokacija: Durrës, Albanija
Naročnik: Mesto Durrës
Površina: okrog 10.000 m2
Investicija: 800.000 eur

Omogočajo: