Festival Big arhitektura 2019

17. april 2019
Mesto oblikovanja, Dunajska cesta 123, 1000 Ljubljana

Big arhitektura je vodilni poslovno izobraževalni dogodek za napredno arhitekturo. Z raziskovanjem, vrednotenjem in promocijo arhitekturne odličnosti gradi poslovno uspešnost in privlačnost jugovzhodne Evrope. Je katalizator razmislekov o ključnem pomenu arhitekture v okolju, ki upošteva in odgovarja na sodobne družbene izzive pomembne za naš obstoj, gospodarstvo in prihodnost.

Namenjena je seznanjanju arhitektov in strokovnih odločevalcev z novimi koncepti bivanja, inovativnimi tehnologijami, gradbenimi sistemi, storitvami in naprednimi rešitvami pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interierja.

Tema letošnjega festivala je kompleksnost.

ARHITEKTURNA KONFERENCA: NOVE TEHNOLOGIJE – NOVA KOMPLEKSNOST

Arhitektura je skozi vso svojo zgodovino neločljivo povezana s tehnologijo. Preboji v tehnologiji gradnje pogosto pomenijo tudi preboje v arhitekturni misli, kreativnosti, načrtovanju in posledično v načinu bivanja v arhitekturi. Spomnimo se recimo, kakšno revolucijo je pomenila vpeljava armiranega betona v arhitekturo! Ta je sprožila proces modernizma in za vselej spremenila način gradnje, načrtovanja in bivanja. Katera od danes vznikajočih tehnologij lahko v arhitekturi sproži podobno revolucijo?
So to pametni materiali, pametne stavbe ali pametna mesta? Pri vseh gre za to, da material, stavba ali mesto zaznava določene spremembe v okolici in se nanje odziva. Je to arhitektura, ki proces gradnje avtomatizira bodisi s pomočjo robotov ali tridimenzionalnih tiskalnikov? Tu gre predvsem za vprašanja standardizacije, optimizacije, pocenitve in pohitritve gradnje. Ali je to vpeljava znanstvenega načina razmišljanja v proces priprave projekta, uporaba velikih podatkov pri določanju projektnih nalog? Ali je to morda avtomatizacija procesa načrtovanja z računalniškimi programi ali predstavitvijo arhitekturne zasnove naročnikom kar v virtualni realnosti?
Nova kompleksnost v arhitekturi po eni strani zahteva uporabo tehnologije v procesih zasnove, predstavitve in gradnje, po drugi pa je neizogiben razmislek o kompleksnosti odgovarjanja na potrebe uporabnikov in zagotavljanja ugodnih, zanimivih, trajnostnih in kakovostnih človeških prostorov. Arhitektura je namreč vpeta v kompleksno polje različnih deležnikov. Povezuje sistem gradnje, ki zajema gradbeno tehnologijo in zagotavljanje počutja v stavbi z okoljem (v smislu fizičnega in kulturnega konteksta) in ljudmi (potrebe uporabnikov in zahteve naročnikov). Arhitektura mora med temi tremi poli, od katerih je že vsak sam po sebi kompleksen, poiskati ravnovesje.
Šest priznanih mednarodnih arhitektov različnih generacij nam bo predstavilo svoje projekte in razmišljanja in skušalo ogovoriti na naslednja vprašanja. Kako v arhitekturi smiselno uporabiti nove tehnologije? Kako s pomočjo hi-techa zagotoviti prijetne bivalne prostore? Kje nam lahko tehnologija prihrani čas in denar pri gradnji in načrtovanju? Kako graditi z recikliranimi materiali? Kako raba tehnologije spodbuja kreativnost? Katere nove tehnologije so prebojne, katere so uporaben pripomoček? Kakšno arhitekturo bomo gradili v prihodnosti?

Kuratorka: Kristina Dešman

Predavatelji bodo objavljeni konec februarja.

Predavatelji 2008-2018

Simon Ewings; Snøhetta

Tom Frantzen; FRANTZEN et al architecten

Martin Josst; Delugan Meissl Associated Architects

Bas ten Brinke; 70F architecture

Dorte Mandrup-Paulsen; Dorte Mandrup Arkitekter

Ren Yee; UNStudio

Einar Jarmund; JVA

Antón García-Abril; Ensamble Studio

Carme Pinós; Estudio Carme Pinós

Bjarne Mastenbroek; SeARCH Architects

Tony Fretton; Tony Fretton Architects

Jürgen Mayer; J.MAYER.H und Partner

Jens Thomas Arnfred; Tegnestuen Vandkunsten

Paul Robbrecht; Robbrecht en Daem Architecten

Andrew Griffin; JDS

SEJEM BIG ARHITEKTURA

Sejem Big arhitektura je prvi in vodilni sejem za napredno arhitekturo in profesionalno gradbeništvo v regiji. Namenjen je seznanjanju arhitektov in strokovnih odločevalcev z novimi materiali, inovativnimi tehnologijami in naprednimi rešitvami pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interierja.

ARHITEKTURNE MIZE (ARCHITECT MATCH)

Arhitekturne mize so individualni poslovni pogovori za mreženje strokovnjakov v arhitekturi in gradbeništvu.
Vsebinsko in organizacijsko so prilagojene učinkoviti izmenjavi strokovnih mnenj in informacij, enkratna priložnost za seznanitev arhitektov z novostmi, ter za vzpostavljanje kontaktov med dobavitelji, arhitekti in investitorji.

ODER ARHITEKTURA 180˚

Arhitektura 180° so serija krajših, zgoščenih predavanj arhitektov in investitorjev, namenjena soočanju kritičnega razmišljanja o kakovostni arhitekturi, ter vzpostavljanju kakovostnejše komunikacije znotraj stroke in v odnosu do laične javnosti.

FORUM: INOVATIVNA RABA LESA V ARHITEKTURI

Kakšna je prihodnost inovativne lesene gradnje v sodobnem hitro spreminjajočem svetu in kje so še neizkoriščeni potenciali rabe lesa v arhitekturi so vprašanja, ki jih bodo na primerih lastnih projektov obravnavali vrhunski tuji arhitekti.

BIG SEE VISIONARY INSIDE

Z nagrado BIG SEE Architecture Award – Inspirational Visionary Zavod Big nagrajuje izjemne osebnosti, ki bogatijo in navdihujejo arhitekturno produkcijo, premikajo meje v arhitekturi in spodbujajo ustvarjalne sile v jugovzhodni Evropi. V obliki sproščenega razgovora bodo na odru spregovorili o ozadju njihove življenjske poti, ustvarjalni strasti, ki jih žene, o vplivih, ki so jih zaznamovali, in o osebnih vrednotah ter izzivih.

NAGRADE IN RAZSTAVA BIG ARHITEKTURA

Mednarodne nagrade Hiše sveta na festivalu Big arhitektura podeljujemo že od leta 2008. Z letošnjim letom jih nadgrajujemo v kategorijaih; javna, zasebna in krajinska arhitektura. Njihovo polje raziskovanja bo v bodoče usmerjeno izključno v regijo, ker opažamo, da je arhitekturna produkcija v regiji odlična, zgledna, žal pa premalo opažena.

Vstopnina vključuje:

– ogled sejma Big arhitektura
– udeležbo na konferenci Big arhitektura
– udeležba na Gospodarsko arhitekturnem forumu na temo “Inovativna raba lesa v arhitekuri”
– poslušanje nastopov BIG SEE nagrajencev in drugih arhitektov na odru Arhitektura 180˚
– poslušanje pogovorov BIG SEE visionary inside
– ogled razstave nagrajenih projektov BIG SEE ARCHITECTURE AWARD
– jutranja kava z rogljičkom, kosilo, malica, večerna BIG SEE pogostitev
– certifikat o udeležbi


Loading...
0
* Required

Vstop brezplačen, obvezna pa je prijava.

Loading...
* Required