Zgodba z lesenimi očali Wood Stock Eyewear, ki jo je začel Jaka Jančič  že leta 2011, ko je izdelal prva očala zase, se je do danes razvila v uspešen posel. O ideji in ozadju smo se pogovarjali s člani ekipe Jako in Tamaro Jančič.

Kako ste prišli do ideje za uporabo lesa pri izdelku, kjer sicer prevladujeta kovina in umetni materiali?
Jaka: Lesena očala sem zasledil na spletu v začetku leta 2011. Ker sem bil že od malega velik ljubitelj očal, in ker so bila očala iz lesa takrat izredno draga, sem se odločil, da si jih bom naredil kar sam. In to so začetki ustanovitve blagovne znamke Wood Stock. Ko sem imel narejena prva očala, so se pokazale prednosti le teh. Les, kot naraven material, je izredno lahek, prijeten za nošnjo skozi ves dan. Poleg vseh karakteristik, ki jih les ima, je tukaj tudi energija lesa. Odkar sva z ženo začela z blagovno znamko Wood Stock se še bolje zavedava pomena narave in lesa, ki nam daje ne samo čisti zrak ampak tudi prepotrebno energijo, ki jo potrebujemo za uspešno preživljanje časa na tem planetu. Redno se sprehajava po gozdovih, objemava drevesa in za naju velja rek: 30 minut sprehoda v naravi na dan, odžene vse bolezni stran.

 

Zgodbo z lesenimi očali je Jaka Jančič začel že leta 2011.

 

Izdelke le oblikujete ali tudi sami izdelujete?
Jaka: Jaka: Izdelki so v celoti plod moje domišljije in navsezadnje izdelave. Pri nama ni serijske izdelava. Sva butično usmerjena proizvajalca očal iz lesa. Prilagajava se željam stranke. Žena Tamara, poskrbi za naročilo, za stik z strankami. Skupaj z stranko določijo model očal, vrsto lesa ter tiste majhne detajle, ki bodo naredili njihova očala izstopajoča, posebna in navsezadnje narejena samo za dotično stranko. Nato pridem na vrsto jaz, ki najprej narišem model očal, jih prilagodim na strankino željo ter seveda tudi na strankin obraz ( proporcijska prilagoditev očal). Nato se očala izdelajo z »mojimi rokami« Žena je po izobrazbi tudi optik, tako da poskrbiva tudi za kvalitetna stekla ter vgraditev le teh. In to je vsa magija! Na voljo imava več različnih vrst »sodelovanja«. Vsako leto naredim novo kolekcijo korekcijskih in sončnih očal, vendar se ne omejujeva samo pri tem. Stranka lahko izbira med že obstoječimi modeli, standardne mere ali »custom made«, s seboj lahko prinese očala, ki želi da jih repliciramo, lahko pa skupaj z stranko ustvarim povsem unikatno zgodbo

Kaj je pri izdelavi tehnološko najzahtevnejše?
Jaka Jančič: Tehnološko najzahtevnejše pri izdelavi očal je ročno oblikovanje očal. Pod to spadajo detajli, simetrija, izdelanost, linije, dizajn.

Kako promovirate izdelke?
Tamara: Najin fokus je butična prodaja. Stranke, ki vedo kaj hočejo, naju kontaktirajo kar same. Za naju velja »staromodno pravilo,« da se kvaliteten produkt sam prodaja. Pozitivne kritike zadovoljne stranke sežejo daleč in tako imava vedno več dela. Poleg tega, se fokusirava tudi na internetno stran, kjer kljub temu, da nimava internetne prodaje, prodajava očala po vsem svetu z orodjem Skype. Vse stranke, ki naju kontaktirajo, jih povabiva na Skype sestanek, kjer jim pokaževa delavnico, lesove in se tako najlažje pogovorimo o njihovih željah. Kadar delaš kvalitetno, z srcem, se ti svet odpira in nova poznanstva prihajajo in novi projekti se izvajajo.

 

Tamara Jančič (na sliki) pravi, da v prihodnosti želita ostati še vedno butična in zvesta svojemu načinu izdelave očal – plod ročne izdelave ter dodaja: ” V prihodnosti se bova predvsem igrala z različnimi dodatki k lesu, ki bodo dodali »češnjico na smetano«.

Fotografije: arhiv Wood Stock Eyewear