Vrt je prostor, kjer poleg dnevnih prostorov v hiši načeloma preživimo največ časa. Pomembno je, da je oblikovan v skladu z našimi potrebami in v tem primeru je tako. Vrt je enakovreden prostorom v hiši in je z njimi nerazružljivo povezan. Preprosto oblikovanje vrta s travno površino in bujnim zelenjem, ki jo obdaja, predstavlja prostor druženja za vso družino, sorodnike in prijatelje. Kljub svojemu enostavnemu oblikovanju, vrt ponuja vse.

 

 

Vrt je hiša, hiša je vrt

Vrt vrstne atrijske hiše v predmestju Ljubljane izkazuje preprosto, a domišljeno oblikovanje. Obrnjen je navznoter, saj je hiša utopljena med druge hiše, v prostor brez posebnosti. Na južnem robu vrste hiš so ostanki struge nekdanjega potoka; rastlinje za ograjo je bujno in divje. V delčku tega samobitnega sveta narave se zrcali vrt. Zgrajen iz skopih elementov je izrazito človekov svet svojo pripadnost naravi izkazuje zgolj zaradi dejstva, da ga gradijo tudi rastline.

 

 

Stene hiše, obrnjene proti vrtu, so transparentne, iz vseh bivalnih prostorov se vanj odpirajo pogledi. Že od vhodnih vrat, skozi sosledje prostorov vetrolova, veže in jedilnice, poblisne zelena svetloba. Hiša je povsem odprta, povezana z zunanjim prostorom, ki je enakovreden del hiše, ena od mnogih sob.Čeprav je vrt prostor, ki se uporablja, je celota zasnovana tako, da njeno poetiko najintenzivneje doživljamo s točno določenih točk, predvsem s tiste v srcu hiše iz dnevne sobe. Med hišo in vrtom je pas lesene terase, za dobro stopnico dvignjene nad koto vrta. Dvignjena ploskev, s katere vrt opazujemo, omogoča boljši pregled. Rob terase je obenem tudi klop, ki vrt sklenjeno obroblja. Prostor, ki ga tvorita nad trato dvignjena terasa in streha, ki se spušča nadnjo, ustvarja zavetje na prostem.

 

 

Vrt gradita travna ploskev in mogočni volumen parocije (Parrotia persica). V teh dveh preprostih elementih in v njunem minimalističnem prostorskem odnosu je skrit pomen tega vrta: vrt je hiša, hiša je vrt. Prostor bivalnih delov hiše brez ovir prehaja v prostor vrta; drevo, asimetrično postavljeno ob njegov oddaljeni rob, ustavlja pogled, ustvarja ritem, prostorsko napetost in merilo prostora. Prostorsko in pomensko spojena hiša in vrt ustvarjata prostor visoki kulturi bivanja, ki se iz osenčenih kotov hiše predaja kontemplaciji preproste strukture vrta, lepoti bogate igre tekstur in menjavanju svetlobnih in barvnih odtenkov.

 

 

Ključna za prostorski učinek in za vedno nove vtise je bila premišljena izbira drevesne vrste, ki bo nosilna prvina prostora vrta. Prav značilnosti te drevesne vrste vrtu pričarajo pridih duhovnega, celo nezemskega, zlasti pozimi, saj je vsa pozornost osredotočena na ta edini, izolirani vrtni element. Listje parocije jeseni ognjeno žari. Prehodi od temno zelene preko oranžne do temno rdeče dajejo vrtu poseben sijaj. Drevo in senca, ki jo meče na preprosto travno ploskev, vnašata v vrt dramatičnost. Zaradi transparentnih sten je ta dramatičnost del bivalnega vsakdana v notranjosti hiše. Kar je najpomembnejše, trata in razraslo drevo ustvarjata prostor. Prostor za igro.

 

DATOTEKA
Uvodnik: Anja Deržič, Vrt, kot peta soba hiše
Besedilo: Ana Kučan, Vrt je hiša, hiša je vrt
Fotografije: Dušan Ogrin