Vabi Sabi Dom

Montažno hišo je podjetje Jelovica zgradilo leta 1965 po načrtu arhitekta Franceta in Marte Ivanšek, ki sta naselje in hiše zasnovala po načelih skandinavske kulture bivanja. Nova lastnika hiše sta želela ta načela ohraniti in jih nadgraditi s sodobnimi elementi, kot je energetska sanacija fasade, strehe in kondenzacijske plinske peči. Hiša se ogreva s talnim gretjem, le v kopalnici je dodaten električni radiator. Stavbno pohištvo je leseno, kar je za takšen tip hiše nujna izbira.

Zunanjost ohranja podobo naselja, medtem ko je notranja organizacija prostorov popolnoma spremenjena. Osrednji prostor je kuhinja z jedilnico in dnevnim prostorom. V podaljšku kuhinje je delovni kotiček. Na koncu dnevnega prostora sta spalnica in enakovredno velika soba. Zaradi odstranitve stropa so sedaj prišli v prvi plan žeblani nosilci, nosilna konstrukcija strehe. Bela barva nosilcev naredi prostor lahkotnejši. Med njimi sta vgrajeni strešni okni, skozi kateri vpada zenitalna naravna svetloba, ki osrednji prostor dodatno povečuje.

Osnovni material interierja je vezana brezova plošča, iz katere je narejeno pregradno pohištvo, kuhinja in stenska obloga z drsnimi vrati. Knjižna elementa sta v barvi opeke, ki je prav tako tlak v atriju in na vhodu. Zaradi integriranih pohištvenih elementov je prostor videti večji, kot dejansko je. Akcent v prostoru je črna unikatno izdelana jedilna miza, izdelek Dejana Pfeiferja ,in ambientalne luči, ki subtilno poudarjajo fukcijo prostora.

Avtorica projekta
Studio DREVO; Nadja Pfeifer udia

Fotografije
Jaka Babnik

Leto izvedbe
2018

Lokacija
Ljubljana