Siva, modra in zelena je paleta, ki je uporabljena pri tem projektu in, ki zaznamuje vsak obisk hiše in vrta. Dopolnjevanje modre z zeleno na eni in sivo na drugi strani, jih združi v celoto, kjer posameznih elementov ni moč odvzeti. Razgled predstavlja vrednost, ki doda projektu noto edinstvenosti. Stik hiše z vrtom in vrta s hišo je premišljen do potankosti in ga zaznamujejo ravne in čiste linije, ki ponujajo nešteto možnosti uporabe.

 

 

Eruptivna polifonija

Za hip se zazdi, kot da je vse le iluzija, trenutek večnosti med opojnostjo vonjav vročega mediteranskega opoldneva, šelestenjem razgretih stoletnih oljk, tišino pohlevnih travnih bilk in negibno modrino obzorja v daljavi. Le katedrale belih kopastih oblakov prekinjajo brezčasnost trenutka, ko nenehno gradijo in podirajo kalejdoskopske podobe na nebu. Posestvo je ugnezdeno prav na rob slemena nad Sečoveljskimi solinami. Staro pritlično hišo na severni strani obdaja nov zid, ki jo varuje pred razbijaško burjo. Zid je zaščita, a hkrati tudi vez med hišo in novimi programi na vrtu.

 

 

Arhitektka Darja Mrevlje Pollak ponudi cel arzenal drobnih in občutljivih oblikovalskih domislic. Sprva jih občutimo kot kolaž nepovezanih in hipnih ambientalnih vinjet, a se razkrijejo kot v smiselno in polifono partituro povezane epizode, ki jih vodi čvrsta roka avtorske vizije. Z jasno artikulirano in kompleksno arhitekturo razdvaja in sestavlja, odpira in določa.

Pomemben gradnik celotne kompozicije je tanka betonska stena, s katero razmejuje in ograjuje zunanje in notranje prostore na presenetljivo nov in inovativen način. Omogoča nenehno igro notranjih volumnov ter svetlobe in senc, ki se rišejo po njihovih stenah, igro, ki je navzoča prav povsod. Tudi kadar je stena povsem brez odprtin, prostori niso izrazno izvotljeni in revni. Prej nasprotno. So intimni in hkrati mistični. Omogočajo intimno doživljanje časa ob spremljanju senc med potovanjem svetlobe ali vetra skozi različne dobe dneva.

 

 

Stena ima tu prav neverjetno moč. Razdvaja notranji svet hišnega “dvorišča” od brezkončnosti krajine, razmejuje prostore, jih preoblikuje ali ustvarja nove. Je najbolj elementaren in hkrati najbolj slikovit element arhitekture. Omogoča vzpostavljanje intimnih odnosov med materialom in obliko, med volumni in ljudmi, ki jih uporabljajo. Z njeno pomočjo so ustvarjene značilnosti prostorov in različnih življenjskih slogov, ki omogočajo novo, ali bolje rečeno, na novo odkrito kakovost bivanja. In na novo ustvarjeni prostorski ansambel nad Solinami je kraj bivanja na celotni površini parcele. Ni grobe ločnice med notranjimi in zunanjimi prostori, prehodi so spontani in dvoumni, določajo jih vreme in letni časi, namere ter potrebe lastnikov in njihovih gostov; oboji se zavedajo hedonizma, ki jim ga podarja mediteranska kultura kratkih rokavov. Od tod se vidi vse tja do Benetk! In pogledi so mogoči prav iz vseh prostorov.

 

 

Arhitektka je glavni vhod na posestvo ohranila v osi starega vhoda. To je hkrati vzdolžna os nove prostorske kompozicije, ki poteka od glavnega vhoda vzdolž vodne linije dolgega bazena in se konča v osi starega poslopja. Po tej osi, kamniti poti, prihajajo v hišo zunanji gostje. Vzporedno z njo ob severnem mejnem zidu teče servisna povezava s severnim vhodom v hišo. Ob njej se nizajo različne vsebine, ki dopolnjujejo osnovni program hiše. Na začetku, severno od glavnega vhoda, je postavljena nadstrešnica za avtomobile, ob bazenu pa je letna kuhinja z veliko jedilno mizo pod pergolo. Stari hiši sta dodana zasenčena lesena terasa in steklenjak – klavirska soba, ki je družabni prostor s kaminom in hkrati povezava do mansarde. Celoten ambient je prostor tišine in meditacije. A tudi tukaj Pollakova ne more prikriti svojega radoživega temperamenta. Kljub zavestni zadržanosti pri izbiri materialov in barv ga občutimo tudi kot prostor taktilne in kromatsko eruptivne polifonije.

 

DATOTEKA
Uvodnik: Anja Deržič, Siva, modra in zelena
Besedilo: Peter Gabrijelčič, Eruptivna polifonija
Fotografije: Miran Kambič

Arhitektka: Darja Mrevlje Pollak
Lokacija: Seča
Naročnik: zasebni
Arhitektka: Darja Mrevlje Pollak
Sodelavka: Špela Puc
Projektivno podjetje: Studio Pollak & Puc
Kipar: Bojan Pugelj
Statika: Roman Švegelj
Površina hiše: 300 m2
Velikost parcele: 2.500 ha
Pozidana površina: 258 m2
Načrtovanje: december 2000-februar 2001
Izvedba: 2001-2003