Prenova atrijske hiše v Murglah

Hiša od izgradnje leta 1982 ni bila prenovljena. Z raznimi intervencijami je tekom let izgubila prostoren atrij, velik del je zasedala zidana lopa. V notranjosti je bila hiša razdeljena na majhne temne prostore. Kuhinjski, bivalni in spalni del so bili strogo ločeni.

Ključni poseg v notranjosti je bila povečava kuhinje in jedilnice z odstranitvijo predelnih sten. Ta poseg je prostor odprl na dve strani, proti atriju in ulici med hišami. Prostor je obojestransko osvetljen z naravno svetlobo prek celega dne. Kuhinjo smo prek kaskad (klopi) bolje povezali z dnevnim prostorom v obstoječem prizidku, ki je rahlo poglobljen. Sobe smo ohranili v enakih gabaritih in razporeditvi, saj je bila hiša že v izhodišču dobro zasnovana. Servisni deli so skrčeni na jedro ob severni fasadi, vhodni del se prek odprtine v omari poveže s kuhinjo. Hodnik med sobami, ki je bil brez naravne svetlobe, smo z odstranitvijo vrat v garderobo vizualno povečali in osvetlili.

Po prenovi se jasno čuti dobra povezanost hiše z zasebnim vrtom v mirnem zelenem naselju. Čeprav so intervencije na zunanjosti neopazne, v notranjosti prostore z malimi posegi radikalno spreminjamo in jih odpremo proti atriju. Dnevna soba, ki je tlakovana s teracem, se z atrijem povezuje tako materialno (s tlakom), kot vizualno. Uporabljeni naravni materiali (les, teraco), kamin v središču bivalnega prostora in premišljena osvetlitev ustvarjajo prostoren, prijeten in sodoben ambient.

Avtorja
a2o2 arhitekti; Žiga Ravnikar, Eva Senekovič

Projektantska ekipa
a2o2 arhitekti; Klara Bohinc, Andraž Keršič, Žiga Ravnikar, Eva Senekovič

Fotografije
Andraž Keršič

Leto izvedbe
2020

Lokacija
Ljubljana