Project Description

Victor Martinez
Vgmdesign, Mehika

Victor Martinez je svojo poklicno pot začel z oblikovanjem prevoznih sredstev. V ZDA, Mehiki in Italiji je delal pri projektih za Ford, Audi, Fiat, Alfa Romeo, Italdesign Giugiaro, Ferrari in druge. Leta 2004 je ustanovil Vgmdesign. Predava na Fakulteti za industrijsko oblikovanje univerze v Monterreyu, kjer vodi laboratorij za raziskave novih biorazgradljivih materialov iz naravnih vlaken. Med drugim je leta 2007 prejel nagrado red dot, z LED-om je sodeloval na milanskem sejmu Salone Satellite 2008 in na mednarodnem sejmu pohištva v Valencii leta 2007.

Vgmdesign je podjetje za svetovanje na področju inovacij. Kot pravi, so prepričani, da oblikovanje ni čisto prava beseda, ki bi ustrezno opisala njihovo delo – analiziranje, zamisli, iskanje in razpravljanje o novih načinih zagotavljanja napredka v podjetjih, kjer so izdelki zgolj del večjega koncepta.

Človeška narava

Martinez trdi, da nam naša »človeška narava« preprečuje, da bi posegli po resnično čudovitih rečeh. Naš pohlep, kratkoročna vizija in zanemarjanje posledic naših najpreprostejših dejanj so za nas veliki izzivi.

Industrijski oblikovalci imajo v procesu ustvarjanja izdelkov in storitev pomembno vlogo. Večina od njih v resnici ne prispeva k boljši kakovosti življenja, socialni pravičnosti ali poglabljanju znanja, vseeno pa so to vrednote, h katerim moramo težiti. V resnici ustvarjamo lažna pričakovanja ter vzgajamo občutke in potrebe, ki jih predmeti ne morejo ali jih ne bi smeli zadovoljiti. Zasebna lastnina in potrošništvo silita ljudi v nakupovanje strojev namesto v iskanje sreče in blagostanja.

Oblikovalci lahko ponudijo veliko več kot zgolj rešitve v obliki izdelkov: v prihodnje bomo videli, kako lahko s celostno obravnavo »izkustva«, ki vključuje znanost, tehnologijo, ekonomijo, surovine, kulturne navade, proizvajalce in odlaganje, spremenimo današnjo nevzdržno potrošniško strukturo.

Prvi korak je obravnava občutka, ki nam ga vzbudi predmet, ki ga uporabljamo, oz. če gremo nekoliko nazaj, občutkov, ki jih želimo vzbuditi, in predlog izdelka ali storitve, ki lahko takšne občutke vzbudi.

Preprost primer takšne obravnave je npr. podnožnik, delo Martineza in njegovih sodelavcev pri podjetju G-LED. Na obsežnem seznamu občutkov in občutenj se je znašel tudi občutek, da imamo pod bosimi nogami travo, kot takrat, ko smo zunaj, na počitnicah, umirjeni in sproščeni. Kasneje so pripravili še drugo različico tega pametnega pisarniškega podnožnika, na katerem si lahko pozimi grejemo noge. Potem je tu še volan, predmet, ki je v grobem ostal nespremenjen zadnjih 100 let, a skoraj nihče ni pomislil, da ta vmesnik glede na našo osnovno telesno zgradbo morda ni najprimernejši. Čez čas se je Martinez domislil volana Noloos, ki je tako udoben in praktičen, da mu konvencionalni volani preprosto niso kos.