Andreas Profanter in Christian Rottensteiner;
noa* – network of architecture, Italija, www.noa.network

Andreas Profanter, partner v biroju noa* od leta 2016, je diplomiral na Tehnični univerzi Innsbruck v Avstriji pri profesorju Volker Gienckeju. Sprva je deloval v biroju arhitekta Renza Gennaria v Bolzanu, kasneje pa v biroju Eduarda Francoisa v Parizu. Leta 2013 se je vrnil v Bolzano in od takrat dela v biroju noa*. Je član Zbornice Arhitektov in Urbanistov Bolzano.
Tudi Christian Rottensteiner je partner v biroju noa* od leta 2016. Diplomiral je na Tehnični Univerzi v Grazu v Avstriji, študij je nadaljeval v Bilbau, Špania. Delal je v biroju profesorjev arhitektov Szyszkowoitz – Kowalski v Grazu in v biroju arhitektov Holodeck, kjer se je ukvarjal s projekti na području urbanega planiranja, stanovanjskih zgradb ter s kulturnimi in turističnimi objekti. Je član Zbornice Arhitektov in Urbanistov Bolzano.

Noa* (network of architeture) sta leta 2010 ustanovlia arhitekta Lukas Rungger (1977) in Stefan Rier (1979) v Bolzanu v Italiji. Noa* je v svojem bistvu izraz delovnega etosa, ki temelji na sodelovanju: mlada skupina arhitektov in oblikovalcev raziskuje in preučuje interdisciplinarne metode oblikovanja, ki se neprestano razvijajo odvisno od narave in zahtev posameznega projekta. Delovne skupine se začasno pomešajo, da bi poiskale inovativne rešitve za neposredne izzive. Noa* služi kot oder ali platforma za arhitekte, oblikovalce interierja, grafične ali modne oblikovalce … in tudi za glasbenike in zgodovinarje s kolektivnim ciljem, da se kar najbolje uporabi znanje strokovnjakov s posameznega področja. Osrednja strategija pri delovanju biroja je celosten pristop, ki sledi konceptu »emergence« pri katerem celota pomeni mnogo več kot le vsoto njenih posameznih delov. Raziskovanje »genius loci«, analiziranje duha prostora, kraja ali okolja je ponavljajoča se tema, ki zaokorži celostno filozofijo in metodologijo njihovega oblikovanja.
Za svoja dela so prejeli številne nagade. Za Hotel Hubertus v Valdaori so prejeli nagrade “Leading Spa Award 2017”, “Iconic Awards 2017”- Nemčija, “AAB LEAF Awards 2017”- VB, “A’Design Award 2017” – Italija, “Blueprint Awards 2017” – VB. Nagrado “AHEAD Awards 2017”- VB, so prejeli tudi za projekt Hotela Tofana v dolini Badia, ter nagrado na berlinskem festivalu “World Architecture Festival Awards 2017”, “IDA Design Awards 2016” – ZDA. Prejeli so tudi številne nagrade za oblikovanje interjerja. Ameriška revija “Interier Design” je arhitekta Lukasa Runggerja in Stefana Rierja uvrstila na listo 40@40 najuspešnejših svetovnih vzpenjajojočih se zvezd oblikovanja.

Planinska koča Zallinger, Alpe di Siusi, Italija,  foto: Alex Filz