Projekt Garden Village bled odlikuje izjemen turističen koncept, kompleksna revitalizacija opuščenega zemljišča in uspešna umestitev v prostor. Počitniška vas leži na mestu stare, zapuščene vrtnarije vile Bled. V tem glampingu, ki spominja na bivanje v Paradižu, gostje spijo v lesenih drevesnih hiškah ali v šotorih na dvignjenih lesenih ploščadih, kopajo se v naravnem plavalnem ribniku, knajpajo se v mrzlem potoku, nabirajo sadje s sadnih dreves ter uživajo v naravnem ambientu, ki ga povezujejo številne lesene poti, stopnišča in brvi…

 

 

Intervju s krajinskimi arhitekti Landscape, d. o. o., o projektu Garden Village Bled
Kako je nastala ideja za to inovativno turistično zatočišče?
Dobre ideje nastanejo, ko se srečajo kreativni ljudje in si konstruktivno izmenjujejo zamisli. Ideja je nastala v tesnem sodelovanju z idejnim vodjo Borutom Kokljem in investitorjem Borutom Kelihom. Na razvoj koncepta so vplivale danosti in omejitve v prostoru. Vsi smo se zavedali, da je edini recept za uspeh res edinstvena zgodba z dobro izvedbo. Tesno sodelovanje investitorja, konceptnega vodje in nas projektantov skozi vse faze projekta pa je bilo ključno za projekt.

Kaj vse projekt ponuja obiskovalcem?
Projekt obiskovalcem ponuja skupek edinstvenih doživetij v naravi. Drevesne hiške nas vračajo v otroštvo, glamping šotori ponujajo razkošno izkušnjo kampiranja, šotori nad vodo in dvignjene lesene poti pa avanturistično doživetje. Naravni plavalni ribnik omogoča plavanje v kristalno čisti naravni vodi, plaža ob potoku namakanje v topli vodi in knajpanje v naravni izvirski vodi. Ostale zanimivosti so še ribnik z ribami, zunanja savna, ploščadi za masažo in otroško igrišče. Še posebej zanimiva pa je zasaditev uporabnih rastlin, ki jih obiskovalec uživa na »svojem« vrtu ali pripravljene v restavraciji s hrano izključno domače, eko pridelave.

Kako ste se lotili oblikovanja objektov in krajine? V veliki večini ste namreč ohranili obstoječa drevesa. Je bilo veliko nepredvidenega prilagajanja detajlov na gradbišču? Ste pri tem naleteli na kake zakonske omejitve (prostorski načrt, gradbena zakonodaja)?
Objekti in krajina so bili oblikovani skladno, predvsem pa istočasno, saj je bil to edini način, da smo lahko uspešno izpeljali tako zahteven projekt. Celoten koncept izhaja iz danosti na terenu. Izpostavili smo dobre strani lokacije, omilili slabosti in ohranili večino drevja. V fazi načrtovanja je bil sicer predviden vsak detajl, a je bilo med izvedbo zaradi posebnosti lokacije in projekta veliko prilagajanja na terenu. Tu je vselej pomembno medsebojno zaupanje naročnika in projektanta.

 

 

Kakšno vlogo pri oblikovanju je imel les?
Glede na ekološko usmerjeno zasnovo, še posebej pa lokacijo, je bil les zavestno izbran za glavno gradivo in na različne načine uporabljen pri oblikovanju bivalnih objektov ter krajinske ureditve. Zakonitosti lesa in tradicionalne detajle smo preoblikovali času in lokaciji primerno; prav les da projektu toplino in privlačnost.

 

 

Kaj bi svetovali bodočim investitorjem, ki imajo podobno idejo za turistično zatočišče? Kje in kako začeti?
Prvi korak k uspešni zasnovi je zagotovo edinstvena ideja, vezana na specifično lokacijo, odločilen pa je dobro pripravljen projekt, ki izhaja iz lokacije, upošteva zmožnosti investitorja in vzpostavi dodelan poslovni model. Zato je ključno sestaviti usklajeno kreativno ekipo, ki bo skupaj od začetka do konca. Ki bo uigrano razmišljala o turistični ponudbi kot celostnem oblikovanju od prve idejne skice pa do zadnjega vijaka.

DATOTEKA
Besedilo: Eva Prelovšek Niemela
Fotografije: Tina Demšar Vreš in Jošt Gantar
Avtorji projekta:
– idejni vodja projekta: Borut Kokelj
– zasnova posameznih nastanitvenih objektov: Landscape d.o.o. in B&B Kokelj
– zasnova naravnega plavalnega ribnika: Landscape d.o.o.
– zasnova interierjev: B&B Kokelj
– odgovorni projektant za arhitekturo: Miloš Jeftič
– odgovorni projektant za krajinsko arhitekturo: Gregor Vreš
Investitor: Turistična kmetija Ročnjek, Gorjuše – družina Borut Kelih
Leto načrtovanja: 2012–2014
Leto izvedbe: 2014