FESTIVAL BIG ARHITEKTURA
22. maj, 2020
Mesto oblikovanja, Dunajska cesta 123, Ljubljana

Big arhitektura je vodilni poslovno izobraževalni dogodek za napredno arhitekturo in profesionalno gradbeništvo. Z raziskovanjem, vrednotenjem in promocijo arhitekturne odličnosti gradi poslovno uspešnost in privlačnost jugovzhodne Evrope.

Je katalizator razmislekov o ključnem pomenu arhitekture, raziskuje nove koncepte bivanja in odgovarja na sodobne družbene izzive pomembne za naš obstoj, gospodarstvo in prihodnost.

0
Od leta
0
Udeležencev
0+
Predavateljev
0+
Nagrajenih projektov
0+
Razstavljavcev
0+
B2B sestankov

KONFERENCA BIG ARHITEKTURA:
POZNATI SE / ZNATI / SPOZNATI SE
človeško / tehnično / osebno

VPOGLED V MESTO Z MESTA
Kriza globalizacije in kritični regionalizem

14.00-19.00

Na konferenci bomo pregledali, kako lahko v tretjem tisočletju koncept kritičnega regionalizma (Kenneth Frampton), ki ni samo arhitekturna teorija, temveč prostorska praksa, pripomore pri reševanju kriz, ki vsaj prostorsko postajajo vedno bolj globalne, najsi bodo urbane, ekološke, finančne ali zdravstvene. S pomočjo fenomenologije čutov (Juhani Pallasmaa) ter razbiranja in uporabljanja prostorskih principov lahko arhitekturni in urbanistični razvoj usmerimo tako, da poveže moderno in tradicionalno, znanstveno in umetniško, tehnološko in naravno. Tak urbani razvoj naj ne bi bil več samo trajnosten, temveč zares trajen.

V svetu, v katerem se zdi, da tehnologija predstavlja najpomembnejši element našega vsakdanjega življenja in dela, sta vzdrževanje medosebnih stikov in ohranjanje občutka pripadnosti pomembnejša kot kadarkoli doslej. Skupno delo in ustvarjanje ne pripomoreta zgolj k boljšemu oblikovalskemu procesu in uspešnejšemu delu v studiu, pač pa lahko prispevata tudi k naši osebni rasti.

Namesto različnih postmodernih „navideznih resničnosti“ (virtual reality) in celo „resničnostnih šovov“(reality show), v katerih se ljudje izgubljajo kot v starodavnih labirintih, moramo in moremo preprosto odkriti resničnost. Kar potrebujemo ni samo pregled med objektivnim in subjektivnim, tehnološkim in človeškim, zunanjostjo in notranjostjo, temveč “Vpogled v mesto z mesta“, tu in zdaj!

Kuratorji: Janko Rožič (Odprti krog) & Erik Jurišević, Mirjana Lozanovska, Silvija Shaleva (KONNTRA)

INTELIGENTNE FASADE
Preplet dejavnikov z osrediščenjem na uporabnika

10.00-14.00

Inteligentna fasada ne predstavlja več zgolj dodane vrednosti, pač pa nujo, brez katere zgradba ne more pravilno delovati. Razvoj gradbene tehnologije, ostrejše zahteve zakonodajnih teles, ki jih narekuje okoljevarstvena politika, ter višja pričakovanja uporabnikov prispevajo k nadaljnjemu razvoju stavbnega ovoja. Da bi lahko ustregli tem zahtevam in pričakovanjem, fasade postajajo prilagodljive, interaktivne in inteligentne. Ustrezna zasnova fasadne opne ima lahko številne pozitivne vplive na uporabnike stavbe in na njeno okolico, obenem pa ključno prispeva k učinkoviti rabi energije v stavbi. Inteligentna fasada tako izboljšuje pogoje naravne osvetlitve v notranjih prostorih, omogoča nemotene poglede navzven, vzpostavlja pretok svežega zraka ter, med drugim, zbira in izkorišča sončno energijo ali vodo. Navkljub vsemu pa fasada še vedno predstavlja tudi obraz stavbe v javnem prostoru. Z razvojem tehnologije fasadnega ovoja, si lahko stavbe danes nadenejo svobodnejši izraz ter vzpostavijo bolj odprto komunikacijo z zunanjim prostorom.

Kurator: dr. Jernej Markelj

Arhitektura 180˚

Oder strokovnjakov: Gradbeni strokovnjaki in arhitekti o novih materialih in tehničnih rešitvah skozi primere napredne arhitekture.
Oder nagrajencev: Serija kratkih predstavitev nagrajenih projektov BigSEE.

Sejem

Sejem Big arhitektura je vodilni sejem za napredno arhitekturo in profesionalno gradbeništvo v regiji. Namenjen je seznanjanju arhitektov in strokovnih odločevalcev z novimi materiali, inovativnimi tehnologijami in naprednimi rešitvami pri snovanju in izvedbi kakovostnega arhitekturnega ovoja in interierja ter predstavitvam arhitektov, projektantov, stanovskih organizacij in izobraževalnih institucij.

Architect Match

Arhitekturne mize so individualni poslovni pogovori za mreženje strokovnjakov v arhitekturi in gradbeništvu.
Vsebinsko in organizacijsko so prilagojene učinkoviti izmenjavi strokovnih mnenj in informacij, enkratna priložnost za seznanitev arhitektov z novostmi, ter za vzpostavljanje kontaktov med dobavitelji, arhitekti in investitorji.

BigSEE nagrade

V sklopu festivala bodo podeljene nagrade BigSEE Awards za arhitekturo ter nagrade BigSEE vizionarji.
Z nagradami raziskujemo, promoviramo in povezujemo avtorje, investitorje in partnerje projektov ter izpostavljamo arhitekturno odličnost jugovzhodne Evrope.

Nagrade BigSEE vizionarji: Zavod Big podeljuje nagrado za vizionarstvo tistim posameznikom, ki plemenitijo in navdihujejo svet kreativnosti, premikajo meje arhitekture in oblikovanja ter pomagajo razvijati ustvarjalno okolje Jugovzhodne Evrope. Ti pomembni posamezniki tako bistveno prispevajo k vlogi oblikovanja in arhitekture v tem delu Evrope ter ju postavljajo na svetovni zemljevid največjih oblikovalskih dosežkov. Kreativnost teh vizionarskih voditeljev se dotakne naših emocij na način, ki v nas zaneti strasti in iz nas izvabi tisto najboljše.

Razstava

Razstava BigSEE v nacionalnih paviljonih predstavlja nagrajene arhitekturne projekte iz jugovzhodne Evrope .
Namenjena je promociji poslovne in kreativne odličnosti jugovzhodneEvrope in kot taka ponuja poglobljen vpogled v trenutno stanje na področju ustvarjalnosti v regiji.

BigSEE Talks

Oglejte si in poslušajte intervjuje z nagrajenimi arhitekti Big SEE o njihovi gonilni sili in vizijah TUKAJ →

FOTO GALERIJA, 2008-2019

Že predavali …

Tobias Nolte; Certain Measures

Ren Yee; UNStudio

Michael Obrist; feld72

Silja Tillner; Tillner & Willinger

Maria Claudia Clemente; LABICS

Tom Frantzen; FRANTZEN et al architecten

Martin Josst; Delugan Meissl Associated Architects

Bas ten Brinke; 70F architecture

Marin Mikelić; MVA (Mikelić Vreš arhitekti)

Katjuša Kranjc in Rok Kuhar; Raketa

Einar Jarmund; JVA – Jarmund/Vigsnaes AS Arkitekter

Umberto Napolitano, Maxime Enrico; LAN

Jürgen Mayer; J.MAYER.H und Partner

Tony Fretton; Tony Fretton Architects

Enrique Sobejano & Fuensanta Nieto; Nieto Sobejano

Antón García-Abril; Ensamble Studio

Jan Schellhoff; UNstudio

Julian Weyer; C. F. Møller

Francisco Mangado

Paul Robbrecht & Hilde Daem; Robbrecht en Daem Architecten

Kamiel Klaasse; NL Architects

Zvi Hecker; Zvi Hecker | architect

Carme Pinós; Estudio Carme Pinós

Nuno Mateus, ARX Portugal Arquitectos

Bjarne Mastenbroek; SeARCH Architects

Simon Ewings; Snøhetta AS

Andrew Griffin; JDS

Dorte Mandrup-Paulsen; DORTE MANDRUP ARKITEKTER

Vsi pretekli predavatelji tukaj →

VSTOPNICE IN REGISTRACIJA

VSTOPNICE

Form not found: ID=142 | Name=

S prijavo dovoljujem uporabo svojih osebnih podatkov v skladu z veljavnim Zakonom o varstvu osebnih podatkov in Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR) in Politiko zasebnosti Zavoda Big.