Salih Teskeredžič je oblikovalec in soustanovitelj ene najprodornejših pohištvenih blagovnih znamk iz JV Evrope – Gazzda. Je tudi profesor na Akademiji likovnih umetnosti v Sarajevu, oddelek za produktno oblikovanje.
Podjetje Gazzda je bilo ustanovljeno leta 2013. Izdelki, ki jih razvijajo, nosijo posebno, lastno identiteto s svežim oblikovanjem in visokim obrtniškim nivojem izdelave z izjemno dovršenimi detajli. Uspešna prodaja na mednarodnih trgih in številne oblikovalske nagrade potrjujejo pravo smer razvoja.

 

 

Izdelki, ki jih razvijate, nosijo posebno, lastno identiteto s svežim oblikovanjem in visokim obrtniškim nivojem izdelave. Prejeli ste že številne oblikovalske nagrade, uspešni pa ste tudi pri prodaji na mednarodnih trgih. Kaj vas je vodilo pri ustvarjanju nove znamke?
Skoraj petnajst let sem delal v Avstriji z različnimi podjetji in naročniki, kjer sem pridobil dragocene izkušnje na področju arhitekture, interjera in oblikovanja pohištva. Vse bolj sem spoznaval, da moje delo postaja preveč rutinsko, zato sem si zaželel iti nazaj v deželo, kjer je še vse deviško, nepopisano. To mi je bil pravi izziv! Pri znamki Gazzda, ki smo jo osnovali smo hoteli narediti kreativno platformo, kjer bi razvijali izdelke, pri katerih bi imeli nadzor nad celotnim procesom: od prve skice do končnega izdelka ter hkrati tudi marketing in prodajo. Na ta način je prišlo do spojitve oblikovanja, razvoja in trženja, ki omogoča sinergijske učinke.

 

 

Kakšno zgodbo nosijo vaši izdelki? Po čem izstopajo?
Želimo biti podjetje, ki je družbeno odgovorno z vključevanjem domačih obrtnikov ter uporabo naravnih materialov lokalnega izvora. Znamka Gazzda trenutno povezuje že okoli ducat podjetij iz Bosne, ki izdelujejo njene proizvode. Neverjeten je občutek, ko se zavedate, da ima od vaših izdelkov delo več kot tisoč ljudi. Naši izdelki temeljijo na iskrenosti, enostavnosti, a hkrati dovršenosti. Pri obliki in izgledu stremimo k lahkotnosti, transparentnosti, izpostavimo pa naravno ekspresivnost uporabljenih materialov.

 

 

Kakšne materiale uporabljate pri vaših proizvodih?
Želimo imeti pregled nad materiali, ki jih koristimo, in želimo, da so bili pridobljeni na ustrezen način, ki ne škoduje naravi. V glavnem uporabljamo naravne materiale lokalnega izvora. To so različne tipične vrste lesa iz Bosne: hrast, bukev, oreh, javor in druge, poleg tega pa še bombaž, volno, vrvi in drugo. Materiale zaščitimo z ekološkim oljem, saj želimo ohraniti njihovo naravno ekspresivnost in kvaliteto.

 

 

Koliko časa traja celoten proces od zasnove do serijske proizvodnje novega izdelka, kot je npr. vaš stol Fawn, ki je prejel številne oblikovalske nagrade?
Celoten proces traja približno eno leto. Nove izdelke predstavimo vsako leto v januarju na mednarodnem sejmu v Kölnu, ki poleg Milanskega velja za najpomembnejši sejem notranje opreme in pohištva. Sejem na odpre novo trendovsko sezono na področju opremljanja v interieru. Po koncu vsakega sejma pričnemo intenzivno delati na novih izdelkih in pripravah za naslednje leto. Proces novega izdelka se prične z idejnimi skicami in prvimi prototipi v naši lastni delavnici. Sledi več iteracij izpopolnjevanja izdelka ter sodelovanje s proizvodnjo, kjer z mojstri še dodelujemo izdelek. Zaradi bogatih izkušenj že dobro poznamo potenciale pohištvene industrije v Bosni in za vsakega vemo, kaj je zmožen izdelati. Potrebno je poznati možnosti materiala in tehnologije, ki se uporablja pri obdelavi in na tej osnovi razviti izdelke. To je edina pot, ki prinese kvaliteten končni rezultat.

 

 

Kako pristopate k promociji in trženju vaših izdelkov?
Za nas je najpomembnejši nastop na mednarodnem sejmu notranje opreme, ki poteka vsako leto januarja v Kölnu. Tam predstavimo nove izdelke, ki smo jih razvili v zadnjem letu in tudi sklenemo največ poslov. Poleg tega imamo široko mrežo stalnih dobaviteljev po celem svetu, saj smo z našimi proizvodi že postali precej prepoznavni. Veliko prodajamo na Nizozemskem, v Švici, na Finskem, v ZDA, v Izrael, v Južni Koreji. Imamo načrte za strateški vstop tudi na nove trge, vendar ne želimo prehitevati stvari. Prodati kvaliteten izdelek ni tako težko, pomembno pa je, da razvijemo kvaliteto. To pa je dolgotrajen proces, ampak edini, ki je pravi. Naročniki to prepoznajo. Ko se nekaj mesecev dela samo na enem samem detajlu, enem samem spoju se to pozna.

Besedilo: dr. Jernej Markelj
Fotografije: Arhiv Gazzda
Portret: Flare Visuals