Skopje, glavno mesto republike Makedonije, dežele, v kateri je preteklost pustila dragocene sledi, sedanjost, pa je to izboljšala in oplemenitila. Prebivalci, so svojo bogato tradicijo na najboljši možni način pomešali s sodobnim življenjem, preplet le teh dveh, pa vsebuje elemente kulture, ki temeljijo na starih običajih.
Predstavljam vam oblikovalko, katera pri ustvarjanju, izhaja iz svojih korenin, Evgenija Zafirovska.

Kolekcija Arhitecture in movement, posvečena rodnemu Skopju, predvsem pa arhitektu Kenzo Tange-ju. Kenzo je sodobni, fenomenalni arhitekt, ki je ponovno zgradil in obnovil svoj kraj Skopje, ki je bilo uničeno zaradi potresa. Evgenija je pri ustvarjanju kolekcije predvem črpala njegove tehnike oblikovanja, ustvarjanja neverjetnih kotov, trikotnikov, kvadratov, ki se med seboj nekako usklajeno združujejo. Raziskovala je je tudi vzorce in strukture stavb, znotraj in izven zidov. Njen cilj je bil prikazati samo dramo, poudariti ostrino, ter se igrati s toni, kovinskimi barvami ter samo tekstilno inovacijo. Menim, da je navdihujoče pri kolekciji tudi to, da je bila uporabljena tradicionalna obrt, sama izdelava dodatkov, je bila narejena s strani okoljskih mojstrov, izdelava oblačil pa je potekala s skoraj 0% odpadka, kar je za današnje razmere pohvale vredno.

Egenija je eden izmed dokazov oblikovalca, ki svoje inspiracije črpa  iz okolja, s katerim je povezana. Kolekcija je polna detajlov, ki nazorno prikazujejo igro materiala z likovnimi elementi, kot jih je Kenzo uporabljal pri arhitekturi. Zanimivo je tudi prikaz telesa v gibanju, v povezavi z zgodovino. Ravno zaradi pridobivanja inspiracije iz arhitekture, delujejo kreacije na nek način eklektične ter v navezavi Skopje-Japonska tudi nenavadno eksotične. Močno so nabite z emocijami, saj zgradbe predstavljajo neko novo obliko, podobo mesta Skopje, ki je kot feniks vstalo iz ruševin po hudem potresu.

DATOTEKA:
Uvodnik: Pier Noir, Arhitektura skozi modne oči-Evgenija Zafirovska
Fotografija: Dan Briški
Oblikovalka: Evgenija Zafirovska
Kuratorka: Meta Megušar Bizjan