Spoštovanje tradicije, iskanje konteksta, sodobna interpretacija potreb življenja … Na videz preproste ideje, a hkrati je cilj tako izmuzljiv. Najti ravnovesje vseh želja in potreb v arhitekturi … ali življenju … to je tisti trik. Včasih se lahko le premikamo naprej in upamo na najboljše.

 

 

Rdeča evolucija
Sodoben prevod prototipa avtohtone atrijske hiše

Razen bolj ali manj ekscesnih zgradb zvezdniških arhitektov nismo vajeni zanimive arhitekture, ki bi izvirala s Kitajske. Nebrzdan ekonomski razvoj v tej državi poraja v arhitekturi megastrukture, ki večinoma odgovarjajo le na količinska vprašanja. Na Kitajskem trenutno gradijo več mest, tudi milijonskih, v okviru katerih nastajajo ogromne, gosto poseljene stanovanjske soseske in pisarniški nebotičniki.

Opisana gradnja je merilo, v katerem se v tej državi dogaja arhitektura. Večinoma ni zaznati premisleka o kontekstu, tradiciji, materialu in detajlu, saj je arhitekturna produkcija le odgovor na ogromno povpraševanje na nepremičninskem trgu. S tem pa izpade merilo človeka, čigar potrebe bi morale biti vodilna tema v arhitekturi in začetek razmišljanja v procesu njenega nastajanja.

 

Tokrat predstavljena hiša pa je vse prej kot tipična predstavnica trenutne kitajske arhitekturne stvarnosti, saj je z nadaljevanjem in novo razlago tradicionalnega razmišljanja o prostoru in celo tradicionalnega načina gradnje njeno diametralno nasprotje.

Glavni vzrok za to je bilo arhitektovo podiplomsko šolanje v Evropi (za katerega se v zadnjem času odločajo nekateri kitajski arhitekti), na ETH v Zürichu, kjer razmišljanje o arhitekturi temelji na razumevanju pomena konteksta, merila človeka, tipne vrednosti materialov in tradicije v smislu v preteklosti zbranega znanja.

 

 

Hiša, sestavljena iz škatlastih prostornin, stoji na obali jezera. Ob tem morda pomislimo na hiše ob katerem izmed avstrijskih ali švicarskih jezer. Vendar ne! Hiša kljub očitni sodobnosti izrazito pripada svojemu prostoru – mikro- in makrolokaciji. Zasnovana je v obliki črke C, s čimer posnema tradicionalno kitajsko hišo z atrijem oziroma skupino hiš iste družine, ki si delijo skupno notranje dvorišče. Vsi njeni dnevni in nočni prostori so z velikimi odprtinami obrnjeni proti delno odprtemu atriju, ki omogoča zasebnost, hkrati pa se odpira jezeru, ki tako postaja del hiše in življenja v njej.

Hiša daje občutek, da je zrasla iz tal. To drži dobesedno, saj je opeka, ki ni le fasadna obloga, temveč tudi konstrukcijski element vseh zidov, nastala iz gline z bližnjih polj. Občutek zraslosti z zemljo še okrepi opečno tlakovanje teras okrog hiše; navpično naložene opeke se nadaljujejo v vodoravno položene v tlaku, te pa se skoraj brezšivno nadaljujejo v zemljo podobne sestave in barve.

Zunanjo tipnost pročelja arhitekt nadaljuje še z odvzemanjem opek iz zidu na nekaterih površinah, ki s tem postanejo lažje in povzročijo učinek prosojne čipke, ter z izrivanjem opek na drugih površinah, ki s tem postanejo globlje, hrapave in spominjajo na pročelje Plečnikove cerkve sv. Srca Jezusovega v Pragi.

 

 

 

Igri globine, svetlobe in sence ter ne nazadnje igri tektonike same obloge hiše stoji nasproti popolnoma gladka in abstraktna, asketsko opremljena notranjost, ki omogoča kontemplativne trenutke v zasebnih delih. Brez motenj je življenje samo glavni motiv interjerja, v katerega različno vstopa svetloba, ki se razliva po beli notranjosti.

Arhitektu je študij v tujini, ki je značilen za življenje v globaliziranem svetu, pomagal razumeti sporočilo in pomen lokalnega oziroma tradicije.

 

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Urška Gregorič, V iskanju lokalnega
Besedilo: Jure Grohar, Rdeča evolucija
Fotografije: Iwan Baan

Opečna hiša/Brick House, Nanjing, Kitajska
Naročnik: Wang Yongjun
Arhitekt: Zhang Lei, AZL Atelier Zhanglei
Načrtovanje: Nanjin Zhonghe Architecture Design Studio
Vodja projekta: Zhao Xiaobao
Statika: Gaochun Architecture Design Institute
Oprema in osvetlitev: naročnik skupaj z AZL Atelier Zhanglei
Zunanja ureditev: AZL Atelier Zhanglei
Površina hiše: 850 m2
Velikost parcele: 1.650 m2
Pozidana površina: 500 m2
Projekt: 2003
Izvedba: 2006–2007
Investicija: 68.000 EUR oz. 80 EUR/m2

Omogočajo: