Umestiti v občutljivo

Kako se sodobno stavbo umesti v občutljivo okolje? Se jo sploh lahko umesti? Pred desetimi leti so SeARCH & CMA na svoj način odgovorili na to vprašanje v švicarskem Valsu v neposredni bližini znamenitih term Vals arhitekta Petra Zumthorja.

 

 

Vila Vals

Projekt je vse prej kot običajen. Gre za primer pragmatične in nevsiljive gradnje na občutljivi lokaciji (v bližini znamenitega zdravilišča v Valsu). Od skednja do hiše je urejen podzemni rov. Takšna ureditev vhoda je prepričala lokalne oblasti, da izdajo gradbeno dovoljenje, četudi se jim je zdel projekt nekoliko smešen. Osrednje dvorišče, vkopano v strmo pobočje, tvori obsežno fasado, ki je omogočila umestitev večjih okenskih površin. Razgled iz hiše se nam ponuja pod nekoliko usločenim zornim kotom, ki samo še poudari dramatične gorske prizore z drugega konca doline.

 

 

 

 

 

DOKUMENT
Uvodnik: Urška Gregorič, Umestiti v občutljivo
Besedilo: Nina Štrovs, Vila Vals
Fotografije: Iwan Baan & PlansMatter

Vila Vals
Arhitektura: SeARCH & Christian Müller Architects (Bjarne Mastenbrook & Christian Müller)
Lokacija: Vals, Švica
Leto izvedbe: 2009
Pozidanost parcele: 100 m2 (brez terase, rova in skednja)
Površina: 160 m2 + 25 m2 rov + 50 m2 skedenj
Velikost parcele: 1345 m2

Omogočajo:

1x komentirano

  1. Peter 19/05/2018 at 02:16 - Reply

    Res mi je huda hiša in res bi rad bil v njej in seveda prespal noči..To bi bilo fantastično res in čestitke vsem k so jo naredili.

Komentiraj