Na budimski strani mesta so uredili eno najprometnejših transportnih vozlišč z zelo obiskanim trgom. Zaradi toge mreže tramvajskih in cestnih povezav v prostoru je bil velik del naloge arhitektov čiščenje in racionaliziranje medprostorov. Predvsem pa je zasnova v ospredje postavila pešca. Trg so tudi ozelenili, in sicer tako, da zelenje ne moti množic, ki drsijo mimo: preračunali so poti pešcev in zelenje umestili na območja, ki so neprehodni žepi.
 


 
Popolna prenova je pomenila tudi rušenje postajališč iz časa komunizma ter odstranitev trgovskih paviljonov in starih tramvajskih napeljav. Prevrednotili so postajo podzemne železnice iz sedemdesetih let z ikonično pahljačasto strešno konstrukcijo, okoli katere so skozi desetletja zrasli številni kioski in jo naredili nevidno in neberljivo. Z očiščenjem nepotrebnega je s svojo transparentnostjo spet postala točka srečevanj.
Materiali novih elementov servisne stavbe in postajališč posnemajo izvorno materialnost podzemne železnice. Betonske površine so reliefno obdelane kot kolaži iz tekstila, mineralov in gume.
Namesto arhitekture zdaj barvo na trg vnašajo množice turistov z vseh koncev sveta. Velikansko, a zasluženo darilo mestu.

 

 


 
DATOTEKA
Besedilo: Eva Štrukelj
Avtorji: Építész Stúdió, Lépték – Terv
Fotografije: Gergely Kenéz

Izvedba: 2016
Lokacija: Budimpešta, Madžarska
Površina: 22.000 m2

Omogočajo: