Hiša HB se nahaja v Pirničah, na obrobju Ljubljane. Umeščena je na nižjem hribu, nekoliko višje od naselja, vendar s svojo tradicionalno dvokapno streho ohranja povezavo z naseljem in mu izkazuje svojo pripadnost. Moderen in domišljen koncept transparentnosti hiše močno briše meje med zunaj in znotraj, kar ruši tipično podobo hiše, kakršna je včasih bila.

 

 

Dvokapna streha je sodobna

V Sloveniji urbanistični pogoji zelo pogosto določajo, da je treba načrtovati objekte z dvokapno streho. Ta pogoj je za arhitekte večinoma moteč, saj lahko pomeni zelo veliko omejitev sodobni arhitekturi. Poleg oblike je pri strehi pomembno njeno celostno načrtovanje: funkcionalni detajli in vizualna podoba se morajo skladati s celotno podobo in konceptom hiše. A izkušeni arhitekti znajo omejitve obrniti v svoj prid …

 

 

Biro Bevk Perović Arhitekti je večkrat, tudi z novozgrajeno hišo v Pirničah, dokazal, da se lahko zanimiva, bivalno udobna hiša zasnuje prav z uporabo tradicionalnih elementov slovenske hiše – sten, oken, vrat in dvokapne strehe. Po besedah arhitekta Vase J. Perovića so skušali reinterpretirati arhetip podeželske hiše, ki naj ima osnovne karakteristike slovenske pritlične podolgovate hiše z dvokapno streho.

 

 

Hišo, ki stoji na nekoliko dvigajočem se terenu, sestavljata dve etaži, vendar je iz okolice zaradi majhne spremembe terena in delno vkopane spodnje etaže vidna le ena. Èeprav je hiša od zunaj videti manjša in tako pomeni manj agresiven poseg v okolico, omogoča večjo kvaliteto bivanja kot marsikatera slovenska enodružinska hiša.
Etaži sta med seboj popolnoma različni, tako konstrukcijsko kot tudi po vsebinski zasnovi. Spodnji, delno vkopani nivo je betonski in skrit pred okoliškimi pogledi. V njem so vsi intimni prostori: spalnice in kopalnice, knjižnica ter savna. Na eni strani ga osvetljuje steklena stena, na drugi pa stropni svetlobniki. Zgornja, iz okolice vidna etaža ima jekleno konstrukcijo. Cel volumen je do višine strehe samo en prostor. V njem pohištvo določa, kje so kuhinja, jedilnica, sprejemnica in počivalnica z vsemi avdio-vizualnimi napravami.

 

 

Lokacija hiše z okoliško pokrajino je bila eden izmed ključnih elementov, ki je vplival na odločitev, da hiša ne bo zgolj prostor za bivanje, temveč tudi prostor za čutno doživljanje pogledov na bližnjo in daljno okolico. Zato sta obe daljši stranici zgornje etaže zasnovani povsem transparentno. Prosojna hiša je tako postala del okolice in okolica del nje. Zaradi odprtih in popolnoma neoviranih pogledov se volumen zgornje etaže, in s tem celotne hiše, navidezno zelo poveča.
Zaradi spremembe konfiguracije terena je iz zgornje etaže, ne glede na to, da je v nadstropju, mogoče neposredno stopiti na teraso in travo oziroma na vrt do bazena, ne da bi bilo treba pri tem uporabiti notranje stopnice.

 

 

V arhitekturnem biroju so za hišo zasnovali tudi večino notranje opreme. Omare so vedno zasnovane kot del prostora oziroma kot stena, zato so neopazne ter nemoteče. Zanimiv večnamenski, nevtralno oblikovan pohištveni element v različnih dimenzijah je lesena niša, ki je lahko postelja ali avdio-vizualni kotiček.

 

 

Že čez okna niso spuščena polprosojna senčila, je hiša čez dan napolnjena z neomejeno naravno svetlobo. V njej prevladuje bela barva, ki jo dopolnjujejo različni toni lesa in živahni barvni poudarki določenih pohištvenih ali stavbnih elementov. Od zunaj ima hiša sivo podobo, ki jo ustvarjajo viden brušen beton, sive aluminijaste sendvič plošče, uporabljene tako na fasadi kot na strehi, ter siva senčila, ki zastirajo velike steklene površine.

Dvokapna streha, narejena po meri, z najsodobnejšo tehnologijo in s kakovostnimi materiali, tu zgolj povzema oblike tipične slovenske dvokapnice. Pomeni eleganten pokrov ter je tako po obliki kot po proporcih in materialih skladna s preostalimi elementi hiše.

DATOTEKA
Uvodnik: Mateja Rogelj, Tipično netipična
Besedilo: Ana Struna Bregar, Dvokapna streha je sodobna
Fotografije: Miran Kambič

Naročnik: zasebni
Arhitekti: Bevk Perović arhitekti: Matija Bevk, Vasa J. Perović, Maja Valič
Projektivno podjetje: Bevk Perović arhitekti

Statika: Ivan Hafner
Strojne napeljave: ISP, d. o. o.

Projekt: 2004/2005
Izvedba: 2005/2007

Velikost parcele: 1.376,70 m2
Velikost hiše:
– souterrain: 150,50 m2
– pritličje: 115,50 m2

Omogočajo: