Arhitektka Chiara Aliverti je leta 2007 končala prenovo lastnega stanovanja v Milanu. Rezultat prenove je prostornost, vendar ne le tlorisna, temveč tudi po prerezu, v višino prostorov. Velikost odprtine in presenetljiva višina prostorov prinašata zadostno količino dnevne svetlobe, ki osvetljuje originalni tlak in poudarja preprostost pohištva. Domišljen dialog med eleganco nove opreme in skromnostjo starih pohištvenih kosov prinaša prijeten občutek domačnosti. Barvni ambienti so pričakovani in dopolnjujejo udobnost notranje opreme.

 

 

MILANO : INTER(NO)

Milano, mesto modne industrije in produktnega oblikovanja, univerzitetno mesto z dvema nogometnima kluboma, aktivnim poslovnim življenjskim slogom in bogato kulturno ponudbo, je dom arhitektke, sodelavke revije Kontrast in Hiše, Chiare Aliverti. Severnoitalijansko mesto, svetovno središče oblikovanja s približno dvema milijonoma prebivalcev (toliko kot cela Slovenija), svojo privlačnost razkriva postopoma, skozi odlično ponudbo prestižnih trgovin, restavracij, hotelov, skozi številne razstave v galerijah, muzejih, na sejmih, skozi raznovrsten vsebinski in oblikovalski nabor lokalov, predvsem pa skozi življenje Milančanov.

 

 

Najlepši predel mesta je ožje središče in okolica Naviglia, kjer domuje Chiara Aliverti. Tu so bili v šestdesetih letih zgrajeni kareji s stavbami, ki imajo mestotvoren, urban značaj. Po navadi imajo sedem nadstropij, garaže v kleti, dvojni stopnišči in dvigali ter centralno avlo s portirjem in hišnikom. Stanovanja imajo visok bivalni nivo, tlorisna zasnova omogoča osvetlitev z dveh nasprotnih strani – z ulične in dvoriščne. Do leta 2002 stanovanje še ni bilo obnovljeno, vse kakovostne prvine arhitekturne zasnove pa je arhitektka tudi po prenovi ohranila. Poleg horizontalne dimenzije ulica-dvorišče je pomemben element tudi vertikalna dimenzija visokih stropov. Prostornost stanovanja je za naše razmere povsem nadstandardna, oziroma več kot to, saj še danes v Sloveniji “nadstandardna” nova gradnja ne dosega take kakovosti.

 

 

 

Osnovni koncept prenove je ohranil vse značilnosti konstrukcije stavbe, originalne stene, tlake, okenske in vratne odprtine ter okvirje. Tlaki so originalno izvedeni in ohranjeni v marmornatih ploščicah, paladianu in parketu. Le v kopalnici in dnevni sobi so bili nadomeščeni z belim epoksi tlakom. Okvirji na oknih in vratih so leseni, temno rjavo lakirani in v celoti ohranjeni. Subtilen poseg v kakovosten prostor je ohranil arhitekturno značilnost dobe, notranja oprema pa je modernizirala predvsem kopalnico in kuhinjo. Vhodni del je obsežen prostor, veža, ki se navezuje na dnevno sobo in se s tem izogne neprijetnemu ozkemu povezovalnemu hodniku. Od tu je tudi vstop v garderobno sobo. Dnevna soba in studio imata boljši položaj v stanovanju, saj imata velike odprtine, ki so obrnjene na ulico oziroma na park. V steni med njima je knjižnica, ki se odpira v oba ambienta, zapirajoč neuporabno odprtino pod obokom. Poleg je majhna zidna odprtina, ki prepušča svetlobo in omogoča pogled na skulpturo sodobnega talijanskega umetnika. Jedilnica je predvidena dvakrat, v kuhinji, za posebne priložnosti pa tudi v dnevni sobi. Kuhinja, originalno deljena na čisti in umazani del, je ohranjena. Zaradi mestnih predpisov ima kopalnica tipično ozko in dolgo zasnovo, saj je morala dobiti naravno zračenje in svetlobo. Nova zidana kabina za prhanje omogoča, da je kopalnica kljub podolgovati obliki udobno prostorna.

 

 

Notranja oprema je izbrana v premišljeni in nepretenciozni poznavalski kombinaciji starega in novega; stari pohištveni kosi so preprosti, že kar navadni, in s svojo skromnostjo delujejo sodobno minimalistično, nova oprema pa je kakovostna in skrbno izbrana. Posamezni kosi priznanih oblikovalcev, oblikovanih za podjetje Kartell, so privlačni poudarki v prostoru. Celoten ambient odraža dobro italijansko  tanovanjsko arhitekturo in korekten ter kakovosten prenovitveni poseg vanjo. S posodobitvijo stanovanja je le-to še pridobilo horizontalne in vertikalne dimenzije ter dodatno izrazilo udobnost bivanja.

 

DATOTEKA

Uvodnik: Eva Vasileska, svetloba visokih stropov
Besedilo: Mattea K. Panter, Milano interno
Fotografije: Francesco Di Maio

Stanovanje arhitektke v Milanu
Naročnik in arhitekt: Chiara Aliverti
Projekt: 2002
Izvedba: 2007
Površina: 90 m2
Prostornina: 270 m3

Omogočajo: