Arhitektura ni nič drugega kot odgovor na pogoje, v katerih nastaja. Ustrezen odgovor je potrebno vedno znova iznajti. Prenove starih stanovanj so ena hvaležnejših arhitekturnih nalog in obenem najbolj zahevnih. Kako zasnovati nov prostor v obstoječ okvir s specfičnimi posebnostmi? Kako biti spoštljiv do obstoječega stanja in hkrati ne nostalgičen? Katera je prava mera med rušitvijo in dograditvijo? V predstavjenem primeru so arhitekti z premišljeno umestitvijo poševne stene v obstoječe stanje zasnovali prostor za sodoben način življenja.

 

 

Stara stanovanja imajo svoj šarm. Posebno vrednost jim daje že utečeno urbano okolje, v katero so umeščena. Med premislekom, kako stanovanje posodobiti, je pomembno opaziti le bistvene omejitve, ki jih stanovanje ima. Tako lahko le statika, napeljave in okenske odprtine pomenijo izhodišča, s katerimi se oblikuje nov
bivalni ambient.

 

 

Reanimacija tlorisa, v katerem je bilo več majhnih prostorov, je vzpostavila povsem nov koncept stanovanja. Prenovljeno stanovanje odlikujejo veliki in zračni prostori, svobodni pogledi čez celotno stanovanje in fleksibilnost, saj se funkcije lahko svobodno prepletajo in dopolnjujejo.
Pravzaprav je vsak prostor v stanovanju dobil nove lastnosti. Dnevna soba in kuhinja sta ste združili; njuno velikost poudarjajo nova velika panoramska okna, prek katerih se pogledi nadaljujejo v mogočne zelene drevesne krošnje.

 

 

Tako je tudi balkon, ki obdaja stanovanje, dobil uporabnejšo vlogo. Kopalnica se je premaknila na drugo stran stanovanja in omogočila, da se je majhna soba povečala, pravzaprav je mogočev prihodnosti iz nje narediti dve sobici. Spalnica je dobila garderobni del. Zelo pomembno spremembo v stanovanju je doživela nekdaj velika in zaprta predsoba. Zdaj omogoča, da se človek takoj po vstopu v stanovanje počuti prijetno, da se mu odprejo različni pogledi po vsem stanovanju
in mu dajejo boljšo orientacijo v prostoru.

 

 

Velikost predsobe je omogočila, da sta na novo umeščeni poševni steni ustvarili novo kompozicijo, ki se nadaljuje v dnevni prostor. Postali sta ločnici proti spalnemu delu in garderobni niši. Daljša stena iz drsnih panelov je dobila tudi funkcijo oblikovanja majhnega, uporabnega delovnega kotička, ki odprto komunicira z osrednjim delom stanovanja. Osvetlitev nekdaj temačne predsobe rešujejo skrite stropne luči,ki celotnemu prostoru zagotavljajo razpršeno svetlobo.

 


 

DATOTEKA

Uvodnik: Eva Vasileska
Besedilo: Ana Struna Bregar, Pogledi v krošnje
Fotografije: Matevž Paternoster

Prenova stanovanja, Ljubljana
Naročnik: SMS skupina
Arhitekti: Gaberjovanović arhitekti
Načrtovanje: 2008
Izvedba: 2009
Bivalna površina: 100 m2+ 20 m2
Investicija: 135.000 EUR
Gradbeno obrtnička dela: SGI inženiring d.o.o
Dobavitelj notranje opreme: Mizarstvo Ravnohrib

Omogočajo: