Kako oblikovati optimalen družni prostor, namenjen našim najmlajšim članom družbe? Kako ustvariti spodbudno in varno okolje za njihovo zgodnje raziskovanje?

V občini Kidričevo na ravnini Ptujskega polja stoji vrtec, ki odgovarja na ti vprašanji. Arhitektki Mojca Gregorski in Ajda Vogelnik Saje sta si ga zamislili kot objekt s tremi krili, ki členijo zelene površine z drevesi. Prehodnost in poglede med zunanjimi površinami in domiselno oblikovanimi notranjimi prostori omogočajo velike steklene površine. Vrtec nudi varne in stimulativne ambiente, ki spodbujajo domišljijo.

 

 

VRTEC KIDRIČEVO

Vrtec je umeščen v urbani prostor modernističnega naselja Kidričevo. Značilnosti naselja povzema in na na novo interpretira s sodobno arhitekturno govorico. Razgibana tlorisna zasnova ustvarja raznolike ambiente. Objekt sestavljajo tri pritlične enote, ki jih ločujejo atriji. Večnamenski skupni prostor, ki povezuje zunanjost in notranjost objekta, je vstavljen med dva različno oblikovana trakta, namenjena otrokom. Tretja enota se navezuje na obstoječo šolo. Tu so nameščeni upravni prostori, kuhinja in jedilnica.

 

Vrtec je v celoti zasnovan tako, da spodbuja otroško domišljijo in omogoča raznolike izkušnje prostora.

 

 

DATOTEKA
Uvodnik: Zala Bokal, Prostor za najmlajše
Arhitektura: Mojca Gregorski, Ajda Vogelnik Saje
Lokacija: Kidričevo
Fotografije: Miran Kambič
Leto izvedbe: 2008

Omogočajo: